• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #pulled pork

Ispovijest nekad zakletog amatera u kuhinji: Jela koja svatko može spremiti (i pritom oduševiti goste)

U životu je važno imati dobre prijatelje koji znaju kuhati i prenijeti znanje. Pesto od medvjeđeg luka prvi put sam u životu probao prije desetak godina kod jednog prijatelja iz Istre i ostao fasciniran bogatim okusom. Taj pesto sam toliko nahvalio (a tad sam ga probao „samo“ namazanog na kruh), da od onda prijateljeva mama kad god nabere medvjeđeg luka i napravi pesto – pripremi i jednu teglicu za mene.
Vedran Jurić
Vedran Jurić 3.01.2025 14:43 komentari
viber Created with Sketch.
Pulled pork recept
Pulled pork recept (Foto:Shutterstock)

Galerija Vučena svinjetina 0 Branje medvjeđeg luka u Gorskom kotaru - 11 0 Pulled pork recept 0

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Živin toplomjer Na teži način... Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti

Nekad davno, bilo mi je potpuno nezamislivo da bih se zainteresirao za kuhanje. Oduvijek sam volio fino pojesti, ali spremati obroke… To mi se činilo kao prava gnjavaža. Ipak, ljudi se srećom mijenjaju i uče dok su živi (koliko god ovo zvučalo kao floskula), pa sam se po pitanju pripreme hrane promijenio i ja. Danas znam spraviti dosta jela, a ovo su samo neka od njih kojima ćete i vaše goste učiniti sretnima. Podijelio sam ih u tri kategorije – kad imate vremena kuhati, kad vam se žuri, i na kraju – desert.

Pulled pork (kad imate vremena)

Pripravljanju pulled porka (trganja svinjetina) prije par godina podučio me moj dobri prijatelj Ante, a od tad sam ga napravio dovoljno puta, te se jako dobro ispraksirao. Tako da, kad imamo goste, a pritom imam dovoljno vremena – rado ću ga napraviti. Dakle, za cca šestero ljudi, receptura je sljedeća: Cijeli komad svinjske lopatice (težine cca 2,5 kg, idealno bez kostiju) premažeš uljem (može maslinovo, ali i suncokretovo). Za to vrijeme napraviš smjesu suhih začina (1/3 sol, 1/3 papar i 1/3 šećer), a možeš dodati i začine po želji (obično stavim još crvene paprike i čilija). Smjesu začina zatim „utrljaš“ u meso, na samoj površini trebala bi se stvoriti „korica“. U dublji pleh treba staviti na pola prerezane tri glavice luka, glavicu češnjaka u ljusci (s prerezanim dnom), ružmarin i 6,7 listova lovora. Od luka i češnjaka napravi „postolje“ na koje ćeš staviti meso, važno je da bude uzdignuto, da nikako ne dotiče dno. U pleh ulij još 3 dl vode, 3 dl kvalitetnog bijelog vina, 1 dl soja sosa i o,5 dl aceta balsamica.U pećnicu prethodno zagrijanu na 250 stupnjeva stavi na 20 minuta meso da se zapeče.

Nakon 20 minuta, spusti temperaturu na 180 stupnjeva, meso prekrij folijom i peci još četiri sata (može i manje, ali 4 sata, čak i 5 sati – ne škodi, dapače). Nakon pečenja meso ostavi da malo odleži, a tekućinu iz pleha izlij u lončić i reduciraj dok ne dobiješ umak. Uzmi dvije vilice i doslovno njima „trgaj“ meso koja se raspada. Kad je meso trgano zalij umakom i pripremi mekana peciva. Njih napuni Coleslaw salatom i mesom i gozba može početi. Dobar tek!

Branje medvjeđeg luka u Gorskom kotaru - 11 Branje medvjeđeg luka u Gorskom kotaru - 11 (Foto: Lynx and Fox)

Tjestenina s umakom od medvjeđeg luka (kad vam se žuri)

U životu je definitivno važno imati dobre prijatelje koji znaju kuhati i prenijeti znanje. Pesto od medvjeđeg luka prvi put sam u životu probao prije desetak godina kod jednog prijatelja iz Istre i ostao fasciniran bogatim okusom. Taj pesto sam toliko nahvalio (a tad sam ga probao „samo“ namazanog na kruh), da od onda prijateljeva mama kad god nabere medvjeđeg luka i napravi pesto – pripremi i jednu teglicu za mene. E pa kad je već tako, onda je šteta ne iskoristiti taj pesto i spojiti ga s tjesteninom! Obično koristim penne (osim kad bolja polovica inzistira na špagetima), ali ovaj se pesto odlično slaže i s drugim tjesteninama.

Za početak, uzmi lješnjake te ih malo tostiraj na tavi. Nakon što završiš s tim, usitni ih. U vruću vodu stavi paštu, te tijekom kuhanja odvoji šalicu vode u kojoj se pašta kuha. Kad je priča s paštom gotova, procijedi je i vrati nazad u lonac. Sad dodaj pesto, neka se sve zazeleni i dodaj malo vode od kuhanja (po potrebi) kako bi dobio umak. Ako hoćeš, dodaj i sitno narezanu mozzarellu, a obavezno sve to pospi sa sjeckanim lješnjacima. Za finale, zalij još malo maslinovim uljem i pospi parmezanom. Ta – dam!

Sladoled od vanilije i bučinog ulja (desert)

A evo i jedan recept koji ne može biti lakši, a svi oni koji ga prvi put probaju obično odmah kažu „vau“. Nabavi kvalitetan sladoled od vanilije, serviraj ga u nekoj lijepoj zdjelici i po njemu prelij bučino ulje, Za dojam dodaj još i par sjemenki. I eto, to je to, ovdje nema puno muke, a od dva sastojka dobit ćete fini i ukusni desert.

Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Caprese salata je ljetni klasik s razlogom S breskvama se mogu napraviti različiti deserti Košarice s nadjevom od krem sira i borovnica +1 Smrznuti jogurt od jagoda

  • #pulled pork
  • #Pasta
  • #Medvjeđi Luk
  • #tjestenina
  • #vanilija
  • #Vedran Jurić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Groblje diktature: Neobični park u predgrađu Budimpešte koji turisti obožavaju
Memento park
Groblje diktature: Neobični park u predgrađu Budimpešte koji turisti obožavaju
Popularno odmaralište na sjeveru Europe: Neobično jezero s još neobičnijim otocima
Vinkeveense Plassen
Popularno odmaralište na sjeveru Europe: Neobično jezero s još neobičnijim otocima
Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće
Probijanje granica
Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha
Jednostavno
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha
Kako koristiti svileni tofu
3 eura za 300 grama
Kada želite povećati proteinsku vrijednost umaka, variva, ali i kolača – ovaj sastojak savršen je izbor
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Okružena planinama i zvijezdama: Prigorka, kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora
Prigorka
Okružena planinama i zvijezdama: Kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Od sutra vrijede nova pravila: tko sve može dobiti vaučer za struju i plin
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Od subote vrijede nova pravila: Tko sve može i kako dobiti vaučer za struju i plin
Napetost na ulazu u Novi Sad: Građani spriječili napad na studente iz Novog Pazara
SKORO INCIDENT
Batinaši u crnom dočekali studente na ulazu u Novi Sad: Pogledajte kako su ih građani otjerali
Porezna uprava objavila listu najvećih dužnika
Lista srama
Porezna objavila listu najvećih dužnika u Hrvatskoj, pogledajte tko je sve na njoj: Iznosi su vrtoglavi
show
Marta Radić i Junior Fernandes se rastali
okrenula je novi list
Lijepa Hrvatica potvrdila razvod od nekad najplaćenijeg dinamovca
Počela je prodaja ulaznica za drugi koncert Jakova Jozinovića u Sava Centru u Beogradu
potražnja je ogromna!
Dvorana u Beogradu premala je za našeg Slavonca? Više od 14 tisuća ljudi čeka svoju ulaznicu
Marko Vuletić objavio fotke s misterioznim muškarcem te prikupio hrpu čestitki
''Sretno vam bilo''
Objava našeg influencera s misterioznim muškarcem skupila hrpu čestitki: ''Ugovor na neodređeno''
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Ova bakterija uzrokuje smrtonosne proljeve, češće kod žena, a širi se nakon antibiotika!
Alarmantni podaci nove studije
Ova bakterija uzrokuje smrtonosne proljeve, češće kod žena, a širi se nakon antibiotika!
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
Urnebesno
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
tech
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
sport
Dinamo srušio Rijeku u derbiju kola, a onda su dobili još jednu lijepu vijest
Evo o čemu se radi
Modri najprije srušili Rijeku u derbiju kola pa saznali još jednu sjajnu vijest
Dinamo srušio Rijeku! Hoxha zabio gol o kojem će se dugo pričati
Dramatičan finiš
Dinamo srušio Rijeku! Hoxha zabio gol o kojem će se dugo pričati
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
U DOBRU I ZLU
Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
MasterChef: Ovo nismo očekivali od Zorana! Evo što kaže nakon odlaska: "Pao mi je kamen sa srca!"
SAZNAJTE VIŠE!
Ovo nismo očekivali od Zorana! Evo što kaže nakon odlaska: "Pao mi je kamen sa srca!"
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Zagreb špica: Bermude u street style izdanju
IZGLEDAJU TOP
Ljepotica iz Zagreba u trenutno najtraženijim hlačama, svi su ludi za njima
Hrvatske modne ikone 60+
FANTASTIČAN STIL
Hrvatske modne ikone 60 plus - glasajte i odaberite najbolje odjevenu damu
sve
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Dinamo srušio Rijeku u derbiju kola, a onda su dobili još jednu lijepu vijest
Evo o čemu se radi
Modri najprije srušili Rijeku u derbiju kola pa saznali još jednu sjajnu vijest
Marta Radić i Junior Fernandes se rastali
okrenula je novi list
Lijepa Hrvatica potvrdila razvod od nekad najplaćenijeg dinamovca
Pasta alla Montecarlo
Pasta alla Montecarlo

Jelo koje krši pravila talijanske kuhinje? Recept za tjesteninu u bogatom umaku od mesa i kobasica

Iako djeluje kao tipično jelo za dane kada čistite hladnjak od viška hrane, pasta alla Montecarlo je itekako ukusna... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close