Cvjetovi bazge su odlični za zdravlje i mogu se kombinirati u raznim varijantama.Kaže se da esencija cvijeta bazge ulijeva osjećaj mladosti, snage i vraća unutarnju energiju.

Bazga ima dugu povijest medicinske upotrebe i često se koristi za aromatiziranje hrane i pića pa ju možemo pronaći u raznim osvježavajućim napitcima, poput sokova, piva ili vina te u kolačima, sladoledima i marmeladama.

Mi smo ovoga puta bazgu spojili s nekoliko osnovnih sastojaka, stavili u zamrzivač i napravili poznatu talijansku ledenu slasticu – sorbet.

Odakle nam dolazi sorbet? 

Povijest sorbeta, može se pratiti unatrag 3000 godina prije Krista. Vjeruje se da su azijske kulture prve osmislile varijantu ovog poznatog i jednostavnog deserta. 500 godina kasnije, Egipćani su šalicu punu leda posluživali s voćnim sokovima, a ovaj ledeni sladoled, spominje se i u Bibliji.

Postoji crna rupa u povijesti, kada nitko nije pisao niti pričao o sorbetu, a onda ga je ponovno otkrio Marko Polo. Povjesničari vjeruju da je Marko Polo tijekom svojih putovanja usvojio iste tehnike koje su ljudi koristili u prošlosti i vratio ih Talijanima koju su pomoću njih napravili elegantni proizvod.

Kroz povijest su sorbet imućne obitelji koristile kako bi ispirale usta između obroka, a tek su ga kasnije počeli jesti zasebno, kao desert na kraju svečanih večera.

Sorbet je danas jedna od najjednostavnijih slastica koju možete napraviti u roku nekoliko minuta s par osnovnih sastojaka. Za pripremu ovog sorbeta, trebat će vam kvalitetno bijelo vino, limunov sok te sok od bazge. Ako nemate domaći, možete ga pronaći na policama gotovo svake trgovine.

Sastojci za sorbet od bazge:

  • 200 ml soka od bazge
  • Šećer po želji ( ovisno o tome koliko je sladak sirup od bazge)
  • Pola litre bijelog vina
  • 100 ml limunovog soka
  • Nekoliko listića mente

Priprema sorbeta od bazge:

  1. Zakuhajte šećer i sirup od bazge i ohladite.
  2. Dodajte vino i limunov sok pa stavite u zamrzivač na pet sati.
  3. Svakih sat vremena promiješajte smjesu.
  4. Poslužite kao sladoled i ukrasite listićima mente.

Sorbet od bazge Sorbet od bazge (Foto: Getty Images)

Dobar tek! 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju