Na spomen ratatouillea vjerojatno vam se pojavljuje slika savršeno posloženih kolutića povrća, za koje treba puno truda i vremena. Međutim, ovo ukusno provansalsko jelo ima više varijanti, pa osim ove "ušminkane", postoji i izgledom neugledniji ili barem običniji ratatouille, čiji je okus jednako pun i – savršen. Ratatouille za obične ljude ili obične dane, izgledom više podsjeća na šalšu, a njegov okus je možda najbolje opisati kao ljeto ulovljeno u žlicu.
Ovakav ratatouille može biti predjelo, prilog ili glavno jelo koje možete jesti i nekoliko dana – zapravo bit će još bolji drugi ili treći dan. Naravno, kada se ohladi, spremite ga u hladnjak da ne popusti pred ljetnim temperaturama. Za pripremu će vam trebati desetak minuta za sjeckanje, a kuhati ga možete od pola sata do sat i pol, kako želite i volite. Kuhate li ga kraće, imat povrće će ostati kompaktnije, a kuhate li ga duže, ono će sasvim omekšati ratatouille će dobiti krasnu svilenkastu teksturu.
Sastojci za jednostavni ratatouille:
- 5 žlica maslinovog ulja, plus za posluživanje
- 2 patlidžana, narezana na veće kockice
- 3 do 4 tikvice, narezane na veće kockice
- 3 do 4 rajčice, narezane na veće kockice
- 1 velika paprika, narezana na veće kockice
- 1 žuti luk, narezan na kockice
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- sol
- crni papar, svježe mljeveni
- 2 grančice svježeg timijana
- 1 list lovora
- 1 šaka svježih listova bosiljka, usitnjenih, plus za posluživanje
Priprema jednostavnog ratatouillea:
- U dubokoj tavi zagrijte 2 žlice ulja na srednje jakoj vatri i dodajte patlidžan, obilno ga posolite i popaprite i pustite da se lagano prži oko 2 minute. Izvadite iz tave i prebacite u veliku zdjelu.
- Dodajte 2 žlice ulja u tavu pa ponovite isto s tikvicama. Prebacite ih u zdjelu s patlidžanima.
- Malo smanjite vatru i dodajte preostalu 1 žlicu ulja i luk, posolite, popaprite i pirjajte dok ne omekša i ne postane staklast, otprilike 6 do 8 minuta. Dodajte češnjak, majčinu dušicu i lovorov list i kuhajte oko 30 sekundi.
- Ubacite rajčicu i papriku pa patlidžane i tikvice i nježno promiješajte.
- Pustite da zavrije, pa smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, najmanje 20 minuta ili najviše sat i pol.
- Izvadite lovorov list i grančice timijana. Neposredno prije posluživanja umiješajte bosiljak. Kušajte pa po potrebi dodajte još soli i papra.
- Poslužite pa pospite svaku porciju s malo bosiljka i pokapajte maslinovim uljem.
Šareni ratatouille: Recept za seosko jelo iz Provanse koje Francuzima priziva nostalgiju +23