Na spomen ratatouillea vjerojatno vam se pojavljuje slika savršeno posloženih kolutića povrća, za koje treba puno truda i vremena. Međutim, ovo ukusno provansalsko jelo ima više varijanti, pa osim ove "ušminkane", postoji i izgledom neugledniji ili barem običniji ratatouille, čiji je okus jednako pun i – savršen. Ratatouille za obične ljude ili obične dane, izgledom više podsjeća na šalšu, a njegov okus je možda najbolje opisati kao ljeto ulovljeno u žlicu.

U trendu Pohane tikvice ukusno su ljetno jelo Tjedni jelovnik 7 "sirotinjskih", ali finih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se mogu napraviti za pet eura Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Moja posebna kuća na osami - 3 Na Visu Tik do mora: Kuća na osami s "privatnom" plažom za odmor od svega

Ovakav ratatouille može biti predjelo, prilog ili glavno jelo koje možete jesti i nekoliko dana – zapravo bit će još bolji drugi ili treći dan. Naravno, kada se ohladi, spremite ga u hladnjak da ne popusti pred ljetnim temperaturama. Za pripremu će vam trebati desetak minuta za sjeckanje, a kuhati ga možete od pola sata do sat i pol, kako želite i volite. Kuhate li ga kraće, imat povrće će ostati kompaktnije, a kuhate li ga duže, ono će sasvim omekšati ratatouille će dobiti krasnu svilenkastu teksturu.

Sastojci za jednostavni ratatouille:

  • 5 žlica maslinovog ulja, plus za posluživanje
  • 2 patlidžana, narezana na veće kockice
  • 3 do 4 tikvice, narezane na veće kockice
  • 3 do 4 rajčice, narezane na veće kockice
  • 1 velika paprika, narezana na veće kockice
  • 1 žuti luk, narezan na kockice
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • sol
  • crni papar, svježe mljeveni
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 1 list lovora
  • 1 šaka svježih listova bosiljka, usitnjenih, plus za posluživanje

Priprema jednostavnog ratatouillea:

  1. U dubokoj tavi zagrijte 2 žlice ulja na srednje jakoj vatri i dodajte patlidžan, obilno ga posolite i popaprite i pustite da se lagano prži oko 2 minute. Izvadite iz tave i prebacite u veliku zdjelu.
  2. Dodajte 2 žlice ulja u tavu pa ponovite isto s tikvicama. Prebacite ih u zdjelu s patlidžanima.
  3. Malo smanjite vatru i dodajte preostalu 1 žlicu ulja i luk, posolite, popaprite i pirjajte dok ne omekša i ne postane staklast, otprilike 6 do 8 minuta. Dodajte češnjak, majčinu dušicu i lovorov list i kuhajte oko 30 sekundi.
  4. Ubacite rajčicu i papriku pa patlidžane i tikvice i nježno promiješajte.
  5. Pustite da zavrije, pa smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, najmanje 20 minuta ili najviše sat i pol.
  6. Izvadite lovorov list i grančice timijana. Neposredno prije posluživanja umiješajte bosiljak. Kušajte pa po potrebi dodajte još soli i papra.
  7. Poslužite pa pospite svaku porciju s malo bosiljka i pokapajte maslinovim uljem.

  Šareni ratatouille: Recept za seosko jelo iz Provanse koje Francuzima priziva nostalgiju Ratatouille Ratatouille Ratatouille +23 Ratatouille