Jeste li probali tanghulu? Riječ je o kineskom street foodu koji uključuje komadiće voća nabodene na drvene štapiće, a oko kojih se nalazi prozirni tanki sloj stvrdnutog šećera.

Zahvaljujući društvenim mrežama, a ponajviše TikToku recept za tanghulu postao je vrlo popularan u posljednjih dva mjeseca.

Posvuda se dijele recepti za brzinsku pripremu ove poslastice – u mikrovalnoj pećnici i na štednjaku.

Pripazite sa šećerom

Budite na oprezu kada ih i ako ih budete isprobavali, da ne polomite zube. Da biste istinski uživali u tanghuluu važno je odgovarajuće rastopiti šećer.

Kada zagrizete – šećer bi se trebao rasprsnuti, a u ustima vam ostati sočan voćni plod. Ako se šećer termički ne obrađuje dovoljno dugo – postat će previše tvrd i tako ugroziti zdravlje vaših zuba.

Savršeni tanghalu trebao bi biti izvana hrskav, a iznutra mekan i kiselkast. Zato se na štapiće najčešće nabadaju očišćene jagode, grožđe i slično voće.

Mi vam predlažemo da iskoristite sezonu jagoda i isprobate verziju tanghalua s ovim slasnim bobicama.

Sastojci:

  • 200 g bijelog šećera
  • 125 ml vode
  • 7-10 jagoda

Priprema:

  1. Operite jagode, uklonite zelene peteljke s njih i u potpunosti ih posušite. Nabodite jagode na vrh drvenih štapića za ražnjiće i stavite sa strane.
  2. Iznimno je važno da uklonite višak vlažnosti s površine voća – ako je voće vlažno rastopljeni šećer se neće odgovarajuće zalijepiti za njega.
  3. Plitak lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
  4. U lončiću pomiješajte šećer i vodu i zagrijte smjesu sve dok se ne počnu pojavljivati mjehurići.
  5. Upotrijebite kuhinjski termometar da biste provjerili temperaturu smjese. Rastopljeni šećer bi trebao imati od 150 do 155 stupnjeva Celzija te lijepu zlaćanu boju kad je spreman za daljnje korištenje.
  6. Kad je šećer odgovarajuće rastopljen – nagnite lončić na jednu stranu, a u smjesu umočite pripremljeni štapić s voćem sa svih strana.
  7. Odložite štapiće na papir za pečenje i pustite da se šećerni omotač stvrdne.
  8. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve pripremljeno voće.
  9. U tanghulu jagodama najbolje je uživati odmah – ako ih pustite da predugo odstoje vlaga iz voća će omekšati šećernu ovojnicu.
  10. Dobar tek!

Iskoristite sezonu: 5 recepata za fina jela koja možete napraviti s jagodama Jagode su sjajna namirnica za pripremu raznih kolača Jagode Svinjski kotleti u umaku od jagoda i balzamičnog octa +1 Torta od jagoda i piškota

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju