Krumpir Lyonnaise ili pommes de terre sautees a la Lyonnaise francuski je specijalitet koji, baš kao što ime upućuje, potječe iz grada Lyona.

Riječ je o krumpiru koji se dvaput termički obrađuje – prvo se kuha u posoljenoj vodi s nešto octa, a potom zapeče na tavi.

Ocat ne samo da daje finu kiselinu u kontrastu s bogatstvom krumpira već mu također pomaže da omekša i zadrži svoj oblik.

Savršeni krumpir Lyonnaise hrskav je izvana i mekan iznutra, a sljubljuje se s karameliziranim lukom i svježim listićima peršina.

Nastavite čitati tekst kako biste otkrili kako ovo jednostavno, ali iznimno bogato i ukusno jelo možete pripremiti kod kuće.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 75 g maslaca
  • 60 ml alkoholnog octa
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pečenje

Priprema:

  1. Ogulite krumpir i narežite ga na kriške debljine oko pola centimetra.
  2. Stavite ga kuhati u običnu vodu zajedno s nešto soli i 45 ml octa. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i termički obrađujte krumpir dok se ne skuha – otprilike sedam do 10 minuta.
  3. Ocijedite krumpir i dobro ga osušite.
  4. U velikoj tavi zagrijte 30 grama maslaca, dodajte tanko narezani luk i nešto soli. Pirjajte sve zajedno uz često miješanje oko 10 minuta, odnosno dok luk ne omekša i ne dobije lijepu smeđu boju.
  5. Pred kraj pirjanja luka naribajte dva češnja češnjaka i pirjajte zajedno oko jedne minute.
  6. Prebacite dobivenu smjesu na tanjur sa strane.
  7. U istu tavu dodajte malo ulja i preostali maslac. Na masnoći prepecite kuhane krumpirove kolutiće. Pecite krumpir oko četiri minuta sa svake strane dok ne postane zlatnosmeđ i hrskav.
  8. Pečeni krumpir pomiješajte s pirjanim lukom, sve zajedno začinite sa solju i paprom te preostalom žlicom alkoholnog octa. Poslužite uz nasjeckani svježi peršin. Dobar tek!

Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira Boxty Hash browns američki je specijalitet od krumpira Zgnječeni pečeni krumpiri su gastro hit +0 Krumpir je vrlo hranjiva namirnica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju