Krumpir Lyonnaise ili pommes de terre sautees a la Lyonnaise francuski je specijalitet koji, baš kao što ime upućuje, potječe iz grada Lyona.
Riječ je o krumpiru koji se dvaput termički obrađuje – prvo se kuha u posoljenoj vodi s nešto octa, a potom zapeče na tavi.
Ocat ne samo da daje finu kiselinu u kontrastu s bogatstvom krumpira već mu također pomaže da omekša i zadrži svoj oblik.
Savršeni krumpir Lyonnaise hrskav je izvana i mekan iznutra, a sljubljuje se s karameliziranim lukom i svježim listićima peršina.
Nastavite čitati tekst kako biste otkrili kako ovo jednostavno, ali iznimno bogato i ukusno jelo možete pripremiti kod kuće.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 75 g maslaca
- 60 ml alkoholnog octa
- 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pečenje
Priprema:
- Ogulite krumpir i narežite ga na kriške debljine oko pola centimetra.
- Stavite ga kuhati u običnu vodu zajedno s nešto soli i 45 ml octa. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i termički obrađujte krumpir dok se ne skuha – otprilike sedam do 10 minuta.
- Ocijedite krumpir i dobro ga osušite.
- U velikoj tavi zagrijte 30 grama maslaca, dodajte tanko narezani luk i nešto soli. Pirjajte sve zajedno uz često miješanje oko 10 minuta, odnosno dok luk ne omekša i ne dobije lijepu smeđu boju.
- Pred kraj pirjanja luka naribajte dva češnja češnjaka i pirjajte zajedno oko jedne minute.
- Prebacite dobivenu smjesu na tanjur sa strane.
- U istu tavu dodajte malo ulja i preostali maslac. Na masnoći prepecite kuhane krumpirove kolutiće. Pecite krumpir oko četiri minuta sa svake strane dok ne postane zlatnosmeđ i hrskav.
- Pečeni krumpir pomiješajte s pirjanim lukom, sve zajedno začinite sa solju i paprom te preostalom žlicom alkoholnog octa. Poslužite uz nasjeckani svježi peršin. Dobar tek!
Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira +0