Jachnun je kruh koji karakteriziraju karamelizirani rubovi, slojevi maslaca i blago slatkasti okus. Potječe iz Adena u Jemenu, a iznimno je popularan u cijelom Izraelu gdje se poslužuje subotom za doručak zajedno s kuhanim jajima, zakiseljenim povrćem i umakom od rajčica.

Ova zlatno-smeđi kruh ima savršenu teksturu – mekano tijesto te hrskav rubove. Iako se priprema od relativno jednostavnih sastojaka koji se mogu pronaći po povoljnim cijenama i nije ga teško složiti, zahtijeva dugu termičku obradu.

Jachnun se peče 12 sati na niskoj temperaturi u pećnici u specijalnoj posudi od aluminija, ali moguće ga je pripremiti i u drugim loncima s poklopcem – primjerice u onoj od lijevanog željeza.

Teško je sa sigurnošću tvrditi tko ga je prvi napravio. Neki vjeruju da je nastao kao varijacija španjolskog lisnatog tijesta koje su u Jemen donijeli Židovi protjerani iz Španjolske, dok drugi tvrde da je riječ o verziji turskog gula, ali bez mesa i krumpira.

Prve verzije ovoga kruha bile su puno čvršće od današnjih verzija, radile su se od cjelovitog pšeničnog brašna i pročišćenog maslaca, a obično su se pekle petkom u velikim pećnicama zvanim taboons.

Sastojci za jachnun:

  • 1 kg brašna
  • 625 ml tople vode
  • 115 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice meda
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • biljno ulje za oblikovanje tijesta

Priprema jachnuna:

  1. Stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i med u zdjelu. Postupno dodajte vodu i miješajte sastojke par minuta dok se ne povežu. Stavite tijesto da se odmara oko pet minuta.
  2. Nastavite mijesiti tijesto (oko pet minuta) dok ne postane glatko. Pokrijte ga s pamučnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi barem jedan sat, ili u hladnjaku preko noći. Što se tijesto duže odmara to će biti elastičnije te će ga kasnije biti lakše razvući.
  3. Dobiveno tijesto podijelite na 10 kugla otprilike iste veličine. Svaku kuglu velikodušno premažite uljem, prekrijte folijom i krpom te pustite da odmara još pet minuta.
  4. Potom razvucite svaku kuglu što tanje možete. Preko razvučenog tijesta premažite čajnu žličicu omekšanog maslaca i običnog biljnog ulja te ga prekopite dok ne dobijete pravokutnik. Tijesto čvrsto zarolajte.
  5. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke i ne dobijete 10 zamotuljaka tijesta.
  6. Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje, položite svo pripremljeno tijesto i preko njega stavitre još jedan komad papira za pečenje. Poklopite posudu.
  7. Stavite termički obrađivati u prethodno zagrijanoj pećnici na 110 Celzijeva stupnja oko 12 sati.
  8. Poslužite s kuhanim jajima i umakom od rajčice. Dobar tek!

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju