• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Hrskavi rubovi, mekana sredina: Slatki kruh koji se u Izraelu jede subotom ujutro

Ova zlatno-smeđi kruh ima savršenu teksturu – mekano tijesto te hrskav rubove. Iako se priprema od relativno jednostavnih sastojaka, zahtijeva dugu termičku obradu.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 21.01.2023 09:11 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jachnun je kruh koji karakteriziraju karamelizirani rubovi, slojevi maslaca i blago slatkasti okus. Potječe iz Adena u Jemenu, a iznimno je popularan u cijelom Izraelu gdje se poslužuje subotom za doručak zajedno s kuhanim jajima, zakiseljenim povrćem i umakom od rajčica.

Ova zlatno-smeđi kruh ima savršenu teksturu – mekano tijesto te hrskav rubove. Iako se priprema od relativno jednostavnih sastojaka koji se mogu pronaći po povoljnim cijenama i nije ga teško složiti, zahtijeva dugu termičku obradu.

Jachnun se peče 12 sati na niskoj temperaturi u pećnici u specijalnoj posudi od aluminija, ali moguće ga je pripremiti i u drugim loncima s poklopcem – primjerice u onoj od lijevanog željeza.

Teško je sa sigurnošću tvrditi tko ga je prvi napravio. Neki vjeruju da je nastao kao varijacija španjolskog lisnatog tijesta koje su u Jemen donijeli Židovi protjerani iz Španjolske, dok drugi tvrde da je riječ o verziji turskog gula, ali bez mesa i krumpira.

Prve verzije ovoga kruha bile su puno čvršće od današnjih verzija, radile su se od cjelovitog pšeničnog brašna i pročišćenog maslaca, a obično su se pekle petkom u velikim pećnicama zvanim taboons.

Sastojci za jachnun:

  • 1 kg brašna
  • 625 ml tople vode
  • 115 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice meda
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • biljno ulje za oblikovanje tijesta

Priprema jachnuna:

  1. Stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i med u zdjelu. Postupno dodajte vodu i miješajte sastojke par minuta dok se ne povežu. Stavite tijesto da se odmara oko pet minuta.
  2. Nastavite mijesiti tijesto (oko pet minuta) dok ne postane glatko. Pokrijte ga s pamučnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi barem jedan sat, ili u hladnjaku preko noći. Što se tijesto duže odmara to će biti elastičnije te će ga kasnije biti lakše razvući.
  3. Dobiveno tijesto podijelite na 10 kugla otprilike iste veličine. Svaku kuglu velikodušno premažite uljem, prekrijte folijom i krpom te pustite da odmara još pet minuta.
  4. Potom razvucite svaku kuglu što tanje možete. Preko razvučenog tijesta premažite čajnu žličicu omekšanog maslaca i običnog biljnog ulja te ga prekopite dok ne dobijete pravokutnik. Tijesto čvrsto zarolajte.
  5. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke i ne dobijete 10 zamotuljaka tijesta.
  6. Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje, položite svo pripremljeno tijesto i preko njega stavitre još jedan komad papira za pečenje. Poklopite posudu.
  7. Stavite termički obrađivati u prethodno zagrijanoj pećnici na 110 Celzijeva stupnja oko 12 sati.
  8. Poslužite s kuhanim jajima i umakom od rajčice. Dobar tek!
U trendu Ilustracija sendviča od focaccije Focaccina Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom Nizozemska (Ne)pomirljive razlike Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

  • #recept
  • #Kruh
  • #jachnun
  • #jemenska kuhinja
  • #izrealska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Oglas
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Predivni Krvavec
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Posno, ali dobro
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Najdulja rijeka EU
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Slatki rituali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Plus sol i ulje
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Black Cabin Lokve
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Kako kupiti alkohol na Tajlandu
Razlog je zanimljiv
Država u kojoj je do prije dva tjedna bila zabranjena prodaja alkohola između 14 i 17 sati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog povišene razine pesticida povlači se grožđica sušena
Provjerite zalihe
Povlači se popularno voće: Oprez, mogli biste se otrovati!
Muškarac ispao iz košare žičare na Durmitoru i poginuo
Tragedija u susjedstvu
Kraj drame na popularnom skijalištu: Muškarac ispao iz žičare i poginuo, troje turista satima čekalo spas
Pomoć Ukrajini u brojkama: Svakog Europljanina stoji manje od devet eura mjesečno
Slikoviti izračun
Koliko će pomoć Ukrajini koštati svakog stanovnika u Hrvatskoj? Mjesečno - jednu kobasicu na Adventu
show
Tko je Šejla Ramović, sestra Džejle Ramović?
vidite li sličnost?
Znate li tko je ovo? Sama gradi karijeru, a sestra je velike regionalne zvijezde
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić?
kuharica nina
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić? ''Ja napravim patku u naranči, ne štuku u šlagu!''
Tko je James, nećak kralja Charlesa?
ima slavne rođake
Znate li tko je ovaj mladić? Povezan je s najpoznatijom obitelji na svijetu!
zdravlje
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Istina koju ne želite čuti, ali morate
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Važno!
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
zabava
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kakav šok!
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Čarobna priroda
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
Uljepšalo im dan
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
tech
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Promjena pristupa
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
Visoko na litici
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
sport
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Anthony Joshua nokautirao Jakea Paula nakon šest rundi
Bez milosti
VIDEO Šetnja ringom nije bila dovoljna: Joshua brutalno nokautirao Paula
Snimka brutalnog nokauta iz drugog kuta otkriva zanimljiv, ali i jeziv detalj
Pomalo i jezivo
VIDEO Snimka iz drugog kuta otkriva što je Joshua napravio prije završnog udarca
tv
MasterChef: ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
INTENZIVNO!
ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
MasterChef: Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
PONOSNA NA SEBE!
Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
MasterChef: Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
UPS!
Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
putovanja
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
prije roka
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Recept za Kapri tortu
Brzo i lako
Ovo je recept za trenutačno najtraženiju tortu, ne peče se, a okus i tekstura su fantastični
sve
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Tko je Šejla Ramović, sestra Džejle Ramović?
vidite li sličnost?
Znate li tko je ovo? Sama gradi karijeru, a sestra je velike regionalne zvijezde
Jorkširski puding
Plus sol i ulje

Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka

Jorkširski puding je zapravo vrsta slanih pogačica koji se peku na visokoj temperaturi u kalupu za muffine, a najčešće se poslužuju uz mesno pečenje i umak gravy. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Majmunski kruh Hrana i piće
    Ljepljiv i sočan

    Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu

  • Jorkširski puding Hrana i piće
    Plus sol i ulje

    Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka

  • Puding od kruha i maka makoš guba Hrana i piće
    Posno, ali dobro

    Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close