Jachnun je kruh koji karakteriziraju karamelizirani rubovi, slojevi maslaca i blago slatkasti okus. Potječe iz Adena u Jemenu, a iznimno je popularan u cijelom Izraelu gdje se poslužuje subotom za doručak zajedno s kuhanim jajima, zakiseljenim povrćem i umakom od rajčica.
Ova zlatno-smeđi kruh ima savršenu teksturu – mekano tijesto te hrskav rubove. Iako se priprema od relativno jednostavnih sastojaka koji se mogu pronaći po povoljnim cijenama i nije ga teško složiti, zahtijeva dugu termičku obradu.
Jachnun se peče 12 sati na niskoj temperaturi u pećnici u specijalnoj posudi od aluminija, ali moguće ga je pripremiti i u drugim loncima s poklopcem – primjerice u onoj od lijevanog željeza.
Teško je sa sigurnošću tvrditi tko ga je prvi napravio. Neki vjeruju da je nastao kao varijacija španjolskog lisnatog tijesta koje su u Jemen donijeli Židovi protjerani iz Španjolske, dok drugi tvrde da je riječ o verziji turskog gula, ali bez mesa i krumpira.
Prve verzije ovoga kruha bile su puno čvršće od današnjih verzija, radile su se od cjelovitog pšeničnog brašna i pročišćenog maslaca, a obično su se pekle petkom u velikim pećnicama zvanim taboons.
Sastojci za jachnun:
- 1 kg brašna
- 625 ml tople vode
- 115 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žlice meda
- ½ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- biljno ulje za oblikovanje tijesta
Priprema jachnuna:
- Stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i med u zdjelu. Postupno dodajte vodu i miješajte sastojke par minuta dok se ne povežu. Stavite tijesto da se odmara oko pet minuta.
- Nastavite mijesiti tijesto (oko pet minuta) dok ne postane glatko. Pokrijte ga s pamučnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi barem jedan sat, ili u hladnjaku preko noći. Što se tijesto duže odmara to će biti elastičnije te će ga kasnije biti lakše razvući.
- Dobiveno tijesto podijelite na 10 kugla otprilike iste veličine. Svaku kuglu velikodušno premažite uljem, prekrijte folijom i krpom te pustite da odmara još pet minuta.
- Potom razvucite svaku kuglu što tanje možete. Preko razvučenog tijesta premažite čajnu žličicu omekšanog maslaca i običnog biljnog ulja te ga prekopite dok ne dobijete pravokutnik. Tijesto čvrsto zarolajte.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke i ne dobijete 10 zamotuljaka tijesta.
- Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje, položite svo pripremljeno tijesto i preko njega stavitre još jedan komad papira za pečenje. Poklopite posudu.
- Stavite termički obrađivati u prethodno zagrijanoj pećnici na 110 Celzijeva stupnja oko 12 sati.
- Poslužite s kuhanim jajima i umakom od rajčice. Dobar tek!
Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0