• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Hrskavi rubovi, mekana sredina: Slatki kruh koji se u Izraelu jede subotom ujutro

Ova zlatno-smeđi kruh ima savršenu teksturu – mekano tijesto te hrskav rubove. Iako se priprema od relativno jednostavnih sastojaka, zahtijeva dugu termičku obradu.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 21.01.2023 09:11 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jachnun je kruh koji karakteriziraju karamelizirani rubovi, slojevi maslaca i blago slatkasti okus. Potječe iz Adena u Jemenu, a iznimno je popularan u cijelom Izraelu gdje se poslužuje subotom za doručak zajedno s kuhanim jajima, zakiseljenim povrćem i umakom od rajčica.

Ova zlatno-smeđi kruh ima savršenu teksturu – mekano tijesto te hrskav rubove. Iako se priprema od relativno jednostavnih sastojaka koji se mogu pronaći po povoljnim cijenama i nije ga teško složiti, zahtijeva dugu termičku obradu.

Jachnun se peče 12 sati na niskoj temperaturi u pećnici u specijalnoj posudi od aluminija, ali moguće ga je pripremiti i u drugim loncima s poklopcem – primjerice u onoj od lijevanog željeza.

Teško je sa sigurnošću tvrditi tko ga je prvi napravio. Neki vjeruju da je nastao kao varijacija španjolskog lisnatog tijesta koje su u Jemen donijeli Židovi protjerani iz Španjolske, dok drugi tvrde da je riječ o verziji turskog gula, ali bez mesa i krumpira.

Prve verzije ovoga kruha bile su puno čvršće od današnjih verzija, radile su se od cjelovitog pšeničnog brašna i pročišćenog maslaca, a obično su se pekle petkom u velikim pećnicama zvanim taboons.

Sastojci za jachnun:

  • 1 kg brašna
  • 625 ml tople vode
  • 115 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice meda
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • biljno ulje za oblikovanje tijesta

Priprema jachnuna:

  1. Stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i med u zdjelu. Postupno dodajte vodu i miješajte sastojke par minuta dok se ne povežu. Stavite tijesto da se odmara oko pet minuta.
  2. Nastavite mijesiti tijesto (oko pet minuta) dok ne postane glatko. Pokrijte ga s pamučnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi barem jedan sat, ili u hladnjaku preko noći. Što se tijesto duže odmara to će biti elastičnije te će ga kasnije biti lakše razvući.
  3. Dobiveno tijesto podijelite na 10 kugla otprilike iste veličine. Svaku kuglu velikodušno premažite uljem, prekrijte folijom i krpom te pustite da odmara još pet minuta.
  4. Potom razvucite svaku kuglu što tanje možete. Preko razvučenog tijesta premažite čajnu žličicu omekšanog maslaca i običnog biljnog ulja te ga prekopite dok ne dobijete pravokutnik. Tijesto čvrsto zarolajte.
  5. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke i ne dobijete 10 zamotuljaka tijesta.
  6. Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje, položite svo pripremljeno tijesto i preko njega stavitre još jedan komad papira za pečenje. Poklopite posudu.
  7. Stavite termički obrađivati u prethodno zagrijanoj pećnici na 110 Celzijeva stupnja oko 12 sati.
  8. Poslužite s kuhanim jajima i umakom od rajčice. Dobar tek!
U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Planinarski dom Dvorac Stara Sušica - 6 Nestvarno! Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

  • #recept
  • #Kruh
  • #jachnun
  • #jemenska kuhinja
  • #izrealska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Zasitno i fino
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Slatko, slađe...
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Kod Nina
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Ah, ti Norvežani: Jeste li čuli za - biciklistički lift?
Genijalno!
Ah, ti Norvežani: Omiljena besplatna atrakcija koja pomaže biciklistima i roditeljima s kolicima
Božićni sajam u Colmaru: Bez pretjerivanja - najčarobniji u Europi
Advent u Colmaru
Kao iz bajke: Ovo je, bez pretjerivanja, najčarobniji božićni sajam u Europi
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Marko Žižić deložiran iz stana, tvrdi: "Kad su otkupili dug, on je duplo narastao"
Najavio pravnu borbu
Nekad uspješni poduzetnik, danas deložiran iz stana: "Sve su mi oduzeli. Dug je najedanput narastao"
Zaštitna struktura nuklearke Černobil teško oštećena - IAEA
Nakon napada
Ne može se zaustaviti širenje radijacije: Teško oštećena nuklearka Černobil
Izvučen je Eurojackpot! Evo gdje ide milijunski dobitak
Sretni listić
Izvučen je Eurojackpot! Evo gdje ide milijunski dobitak
show
Saša Matić u Areni Zagreb na scenu pozvao Jakova Jozinovića i izazvao veliko oduševljenje publike
naša velika zvijezda!
Kakvo iznenađenje! Saši Matiću se u Areni Zagreb pridružio gost kojeg nitko nije očekivao
Melania uz Donalda Trumpa privukla pozornost na ždrijebu za Svjetsko prvenstvo
uvijek elegantna!
Izdanje Melanije Trump na ždrijebu stavilo je čak i američkog predsjednika u drugi plan!
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
zdravlje
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Stalno ste umorni i natečeni?
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Tri puta više smrtnih slučajeva od raka pluća moglo bi se spriječiti ovim jednostavnim korakom!
Alarmantni rezultati nove studije
Tri puta više smrtnih slučajeva od raka pluća moglo bi se spriječiti ovim jednostavnim korakom!
zabava
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Wow!
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Amerikanac osmislio robnu marku, no Hrvati su odmah prepoznali logotip
Tko će mu reći?
Amerikanac osmislio robnu marku, no Hrvati su odmah prepoznali logotip
tech
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
sport
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Evo što čeka Hrvatsku na SP-u ako prođe grupu: Dva protivnika se već naziru
SVE JE POZNATO
Evo što čeka Hrvatsku na SP-u ako prođe grupu: Dva protivnika se već naziru
(Ne)očekivana reakcija izbornika Paname: ''Dobili smo ono čega smo se pribojavali...''
Evo što je rekao
(Ne)očekivana reakcija izbornika Paname: ''Dobili smo ono čega smo se pribojavali...''
tv
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
Skrivena sudbina: Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
SKRIVENA SUDBINA
Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
U dobru i zlu: Cijela obitelj je na okupu - dolaze teška vremena
U DOBRU I ZLU
Cijela obitelj je na okupu - dolaze teška vremena
putovanja
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
lifestyle
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Advent u Lopašićevoj u Zagrebu
budimo dobri ljudi
Tako je malo potrebno: Hvala susjedi iz Zagreba koja nas je podsjetila na pravi smisao Božića
Efektne čizme s visokom potpeticom iz ponude trgovina
MALO SJALA I GLAMURA
Ma, predobre! 12 čizama koje bismo voljeli dobiti od sv. Nikole
sve
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Evo što čeka Hrvatsku na SP-u ako prođe grupu: Dva protivnika se već naziru
SVE JE POZNATO
Evo što čeka Hrvatsku na SP-u ako prođe grupu: Dva protivnika se već naziru
Majmunski kruh
Ljepljiv i sočan

Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu

Nitko ne zna sa sigurnošću zašto je kruh majmunski. Neki pretpostavljaju da se razlog skriva u činjenici što se kruh jede ili čupka rukama – onako kako bi to radili i majmuni. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Majmunski kruh Hrana i piće
    Ljepljiv i sočan

    Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu

  • Čokoladni biskvit s čokoladnim ganachom Hrana i piće
    Tako dobro

    Najlakši recept za čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom – baš je ekstrasočno i fino

  • Cacio e Pepe Hrana i piće
    Privukli su stotine tisuća ljudi...

    5 najtraženijih jela u 2025. godini: Recepti koji dokazuju da je najjednostavnije često i najbolje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close