• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Hrskavi rubovi, mekana sredina: Slatki kruh koji se u Izraelu jede subotom ujutro

Ova zlatno-smeđi kruh ima savršenu teksturu – mekano tijesto te hrskav rubove. Iako se priprema od relativno jednostavnih sastojaka, zahtijeva dugu termičku obradu.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 21.01.2023 09:11 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jachnun je kruh koji karakteriziraju karamelizirani rubovi, slojevi maslaca i blago slatkasti okus. Potječe iz Adena u Jemenu, a iznimno je popularan u cijelom Izraelu gdje se poslužuje subotom za doručak zajedno s kuhanim jajima, zakiseljenim povrćem i umakom od rajčica.

Ova zlatno-smeđi kruh ima savršenu teksturu – mekano tijesto te hrskav rubove. Iako se priprema od relativno jednostavnih sastojaka koji se mogu pronaći po povoljnim cijenama i nije ga teško složiti, zahtijeva dugu termičku obradu.

Jachnun se peče 12 sati na niskoj temperaturi u pećnici u specijalnoj posudi od aluminija, ali moguće ga je pripremiti i u drugim loncima s poklopcem – primjerice u onoj od lijevanog željeza.

Teško je sa sigurnošću tvrditi tko ga je prvi napravio. Neki vjeruju da je nastao kao varijacija španjolskog lisnatog tijesta koje su u Jemen donijeli Židovi protjerani iz Španjolske, dok drugi tvrde da je riječ o verziji turskog gula, ali bez mesa i krumpira.

Prve verzije ovoga kruha bile su puno čvršće od današnjih verzija, radile su se od cjelovitog pšeničnog brašna i pročišćenog maslaca, a obično su se pekle petkom u velikim pećnicama zvanim taboons.

Sastojci za jachnun:

  • 1 kg brašna
  • 625 ml tople vode
  • 115 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice meda
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • biljno ulje za oblikovanje tijesta

Priprema jachnuna:

  1. Stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i med u zdjelu. Postupno dodajte vodu i miješajte sastojke par minuta dok se ne povežu. Stavite tijesto da se odmara oko pet minuta.
  2. Nastavite mijesiti tijesto (oko pet minuta) dok ne postane glatko. Pokrijte ga s pamučnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi barem jedan sat, ili u hladnjaku preko noći. Što se tijesto duže odmara to će biti elastičnije te će ga kasnije biti lakše razvući.
  3. Dobiveno tijesto podijelite na 10 kugla otprilike iste veličine. Svaku kuglu velikodušno premažite uljem, prekrijte folijom i krpom te pustite da odmara još pet minuta.
  4. Potom razvucite svaku kuglu što tanje možete. Preko razvučenog tijesta premažite čajnu žličicu omekšanog maslaca i običnog biljnog ulja te ga prekopite dok ne dobijete pravokutnik. Tijesto čvrsto zarolajte.
  5. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke i ne dobijete 10 zamotuljaka tijesta.
  6. Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje, položite svo pripremljeno tijesto i preko njega stavitre još jedan komad papira za pečenje. Poklopite posudu.
  7. Stavite termički obrađivati u prethodno zagrijanoj pećnici na 110 Celzijeva stupnja oko 12 sati.
  8. Poslužite s kuhanim jajima i umakom od rajčice. Dobar tek!
U trendu Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom Novi kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne Zvjezdana noć - 5 Nadrealno Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

  • #recept
  • #Kruh
  • #jachnun
  • #jemenska kuhinja
  • #izrealska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ustanova straha i očaja: Napuštena bolnica u koju dolaze lovci na legende i mračne lokacije
Šest sati od Zagreba
Ustanova straha i očaja: Napuštena bolnica u koju dolaze lovci na legende i mračne lokacije
Dvorac na rijeci Vienne u mjestu L'Isle-Jourdain blizu Toulousea
Prava bagatela
Dvorac na privatnom otoku u Francuskoj prodaje se po cijeni stana od 250 kvadrata u Zagrebu
S mirisom Mediterana: Recept za mesne okruglice punjene feta sirom
Jednostavno
S mirisom Mediterana: Recept za mesne okruglice punjene sirom
Da čitava kuća zamiriši "na domaće": Recept za goveđi gulaš iz pećnice
Sporo kuhan
Da čitava kuća zamiriši "na domaće": Recept za goveđi gulaš iz pećnice
Ukiseljene jalapeno papričice kaubojski bomboni recept
Malo kalorija
Znate li što su kaubojski bomboni? "Začin" koji će poboljšati okus piletine za 100 posto
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
S grobova kradu lampione, aranžmane...
Ništa im nije sveto
Počelo je: Kradu sve što stignu, ali ima rješenja kako to spriječiti
Zhi Dong Zhang izručen SAD-u: "Brother Wang" optužen za trgovanje fentanilom i pranje novca
KRAJ ZA BROTHER WANGA
Uhićen jedan od najtraženijih ljudi na svijetu! Način na koji je pokušao pobjeći šokirao je svijet
Zbog balona iz Bjelorusije zatvorene zračne luke u Litvi
NIJE PRVI PUT
Zbog prijetnje iz Bjelorusije zatvorene zračne luke: "Na radaru su uočeni..."
show
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
dirljiv koncert
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
zdravlje
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Zahvaća kožu, zglobove, bubrege ...
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Ovo se zove čisti horor: Svjetla na površini rijeke nisu krijesnice, istina je puno strašnija
Samo za hrabre!
Ovo se zove čisti horor: Svjetla na površini rijeke nisu krijesnice, istina je puno strašnija
tech
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Zanimljivo otkriće
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
sport
VIDEO Aleksandar Rakić teško nokautiran, Murzakanov mu nanio četvrti poraz u nizu
OPAKO GA UGASIO
VIDEO Aleksandar Rakić teško nokautiran, Murzakanov mu nanio četvrti poraz u nizu
Lyon pod istragom zbog igranja Rachida Ghezzala protiv Utrechta u Europskoj ligi
Podnesena žalba
Dinamo bi mogao profitirati od skandala u Lyonu: Poništava se rezultat prvog kola EL-a?
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
NIJE MOGLO GORE
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
tv
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
U dobru i zlu: Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U DOBRU I ZLU
Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U dobru i zlu: Ljubav, sumnje i izdaje - tko će izdržati, a tko pokleknuti? Saznajte u novim epizodama "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Ljubav, sumnje i izdaje - tko će izdržati, a tko pokleknuti? Saznajte u novim epizodama "U dobru i zlu"
putovanja
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
novac
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Ulična moda Zagreb u čipkastim najlonkama i robusnim čizmama
Privukla poglede
Plavuša iz centra Zagreba: Čipkaste najlonke kojima su robusne čizme fantastičan par
Slastičarna u Osijeku osvaja svojim prelijepim i šarmantnim uređenjem
Osječani je obožavaju
Slastičarnica u Osijeku osvaja svojim prelijepim uređenjem, a kolači izgledaju poput čiste fantazije
sve
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
dirljiv koncert
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Kruh s češnjakom
Lako i slasno

Pripremit ćete ga za nekoliko minuta, a rastrgati u hipu: Kruh punjen češnjakom i sirom

Ovaj kruh punjen maslacem, češnjakom i sirom savršen je prilog uz ručak, grickalica za druženja ili čak samostalan obrok uz salatu i čašu vina. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kruh s češnjakom Hrana i piće
    Lako i slasno

    Pripremit ćete ga za nekoliko minuta, a rastrgati u hipu: Kruh punjen češnjakom i sirom

  • Ukiseljene jalapeno papričice neki nazivaju i kaubojskim bombonima Hrana i piće
    Malo kalorija

    Znate li što su kaubojski bomboni? "Začin" koji će poboljšati okus piletine za 100 posto

  • Svinjski kotlet možete spremiti za 15-ak minuta Hrana i piće
    Gotovo za 15-ak minuta

    Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close