Irski kolač s jabukama je vrlo jednostavan, ali fin tradicionalni desert na Zelenom Otoku. Iako se jede tijekom cijele godine, mnogi ga pripremaju upravo na Dan sv. Patrika – irskog zaštitnika – koji se slavi 17. ožujka svake godine.

Originalna receptura podrazumijevala je korištenje šumskih jabuka te pečenje kolača na otvorenoj vatri u tavi od lijevanog željeza. Danas se kolač priprema u pećnici, a može se iskoristiti bilo koja vrsta jabuka – od kiselih Granny Smith do slatkih Gala.

Slika nije dostupna Hrana i piće Sličan zlevanki: Recept za presočni kolač s limunom i proljetnim sastojkom iznenađenja

Sastojci za kolač s jabukama:

  • 200 grama šećera
  • 120 grama brašna
  • 30 grama nasjeckanih oraha
  • 4 jabuke
  • 4 žlice omekšanog maslaca
  • 1 jaje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje


Priprema kolača s jabukama:

  1. 1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Izmiksajte zajedno omekšan maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  3. Jabuke operite, ogulite, uklonite koštice i narežite na tanke kriške. Ubacite ih u smjesu.
  4. Dodajte ekstrakt vanilije, jaje i narezane orahe. Dobro promiješajte.
  5. U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, naribani muškatni oraščić i brašno.
  6. U brašno ulijte mokre sastojke i sve dobro promiješajte.
  7. Prelijte smjesu u namašćeni lim za pečenje.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, odnosno dok kolač nije pečen do kraja.
  9. Pospite sa šećerom u prahu prije posluživanja. Dobar tek!
Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju