Irski kolač s jabukama je vrlo jednostavan, ali fin tradicionalni desert na Zelenom Otoku. Iako se jede tijekom cijele godine, mnogi ga pripremaju upravo na Dan sv. Patrika – irskog zaštitnika – koji se slavi 17. ožujka svake godine.
Originalna receptura podrazumijevala je korištenje šumskih jabuka te pečenje kolača na otvorenoj vatri u tavi od lijevanog željeza. Danas se kolač priprema u pećnici, a može se iskoristiti bilo koja vrsta jabuka – od kiselih Granny Smith do slatkih Gala.
Sastojci za kolač s jabukama:
- 200 grama šećera
- 120 grama brašna
- 30 grama nasjeckanih oraha
- 4 jabuke
- 4 žlice omekšanog maslaca
- 1 jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica cimeta
- ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema kolača s jabukama:
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Izmiksajte zajedno omekšan maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Jabuke operite, ogulite, uklonite koštice i narežite na tanke kriške. Ubacite ih u smjesu.
- Dodajte ekstrakt vanilije, jaje i narezane orahe. Dobro promiješajte.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, naribani muškatni oraščić i brašno.
- U brašno ulijte mokre sastojke i sve dobro promiješajte.
- Prelijte smjesu u namašćeni lim za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, odnosno dok kolač nije pečen do kraja.
- Pospite sa šećerom u prahu prije posluživanja. Dobar tek!