Iako su ljame i alpake životinje koje žive na visoravnima Andi, danas se sve više uzgajaju i na drugim kontinentima, a prije par godina su došle u Hrvatsku. U Hrvatskoj ih možemo pronaći na manjim obiteljskim gospodarstvima, a neki ih drže kao kućne ljubimce. Ne postoje divlje alpake, a najčešće se uzgajaju zbog vrijedne vune.

Kilogram prosječne vune košta oko 50 eura i smatra se najkvalitetnijom vunom na svijetu. Ima antialergijska svojstva pa je ljudi mogu koristiti bez ikakvih reakcija.

Vuna alpake se koristi za izradu odjeće, tepiha, igračaka i modnih dodataka, a finalni proizvod može dosegnuti cijenu od 1600 eura po kilogramu, što je čini vrjednijom od merino vune ili kašmira.

Alpake su vrlo društvene životinje. Socijalizacija im je bitna do te mjere da ih samoća može ubiti, jer strah negativno utječe na njihovo srce. Idealno je da žive u grupi od najmanje tri alpake, a ljudska ljubav im je također jako važna. Obožavaju se maziti, igrati i slikati.

Nemaju gornje zube i jako su izbirljive što se tiče hrane – prihvaćaju samo kvalitetno sijeno i odabranu travu.

Zbog dugačkih vratova, treba biti posebno oprezan da se alpake ne uguše dok jedu dugačku hranu, a njihova ogromna ljubav prema finoj hrani može rezultirati prejedanjem, koje također može biti kobno.

Kako biste mogli uživati u društvu ovih predivnih životinja, pronašli smo nekoliko lokacija u Hrvatskoj i bližoj okolici na kojima možete upoznati ljame i alpake. Garantiramo da ćete se na prvu zaljubiti u njihove njuškice i da će vas napuniti pozitivnom energijom.

1. „Zeleni san“ u Gorskom kotaru

Ne morate se zaputiti na kraj svijeta kako biste vidjeli ove plemenite životinje. Za vikend otputujte u prekrasni Gorski kotar, na Obiteljsko poljoprivredno imanje „Zeleni san“ i ondje upoznajte neodoljive ljame, životinje slične alpakama, samo malo veće.

„Zeleni san“ je savršena destinacija za kratki odmor. Idealni je vikend izlet za sve one koji žele napuniti baterije i uživati u netaknutoj prirodi. Ondje ćete, osim ljama, pronaći zaštićene krave Buše, ovce, svinje, konje, ponije, perad i magarce. Osim stočarstvom, OPG „Zeleni san“, bavi se i uzgojem aronije i haskapa.

Nedavno su ponovno otvorili svoja vrata, a od 15. svibnja pa sve do listopada, cijena ulaznice za odrasle osobe je 30, a za djecu 20 kuna.

2. ZOO park „Divlje vode“

Nedaleko Zagreba se smjestilo idilično mjesto, poznato za organizirana slavlja, poput vjenčanja, krizmi, krštenja i ostalih obiteljskih i prijateljskih okupljanja. „Divlje vode“ su dio parka prirode Žumberak. Osim odlične hrane i ugodnog ambijenta, ondje možete pronaći razne pitome i divlje životinjice koje će vam u sekundi popraviti raspoloženje.

U idiličnoj atmosferi netaknute prirode, na obroncima Samoborskog gorja, uz potok i šumu, svoj dom su pronašle ljame, paunovi, vijetnamske svinje, magarci, košute, srne, jeleni, divlje patke, labudovi te konji.

3. Alpaka Ranč u Sloveniji

U mjestu Poljčane, malo prije Maribora, odnosno, na nekih sat i pol od Zagreba, smjestio se ranč s umiljatim alpakama. Osim alpaka, ondje žive i mini koze, a posjetitelji mogu uživati u prekrasnoj prirodi, odličnoj hrani i neprocjenjivoj igri s ovim posebnim životinjicama kojima treba jako puno pažnje.

Osim šetnje, hrane, lokalnih vina i igranja s alpakama, na Alpaka Ranču možete sami izraditi sapun od sto postotne alpaka vune koji će vam ostati odličan suvenir.

Ondje možete organizirati rođendane, vjenčanja ili team buildinge, a termin je potrebno rezervirati ranije. To možete učiniti na njihovom Instagram profilu ili Facebook stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju