Panirani prutići od piletine mnogima su najslasniji prženi u vrućem ulju, ali takvim načinom pripreme mogu popiti puno ulja. Zdravija je alternativa pečenje u pećnici, no pritom valja biti oprezan kako bi meso ostalo sočno.

Jedan od trikova na koji to možete postići jest mariniranje mesa u mlaćenici. Zamijeniti je možete mješavinom pola šalice mlijeka i žličicom i pol limunova soka ili octa.

Kako bi prstići bili ukusniji, poslužite ih uz slatko-kiseli umak, koji prema želji možete i zaljutiti. Ne računate li vrijeme koje se troši na mariniranje mesa, jelo je brzo gotovo, a priprema se bez kompliciranja.

Sastojci za pileće prutiće:

700 g pilećih prsa
1/2 šalice mlaćenice
1 žlica marmelade od naranče
1 žličica sojina umaka

Za paniranje:
3 žlice krušnih mrvica
2 žlice sezamovih sjemenki
1 žlica maslinova ulja
1/2 žličice soli

Umak:

1/2 šalice marmelade od naranče
1 žlica sojina umaka
1 žličica srirache (može i nekoliko kapi tabasca)
1 žličica rižina octa

Priprema:

1. Pomiješajte mlaćenicu, marmeladu i sojin umak pa dodajte piletinu narezanu na komade i promiješajte dok se meso ne obloži. Poklopite i ostavite u hladnjaku pola sata ili dulje.

2. Zagrijte tavu, dodajte krušne mrvice tako da budu u jednom sloju. Miješajte ih na laganoj vatri dok ne počnu tamnjeti pa ubacite sjemenke sezama. Kad mješavina dobije zlatnosmeđu boju, ulijte ulje pa posolite i promiješajte.

3. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom i stavite ga u pećnicu tako da položite rešetku na vrh. Nauljite rešetku. Meso vadite iz marinade (nemojte je ocijediti) pa uvaljajte piletinu u mrvice sa sezamom.

4. Pecite piletinu 15 minuta pa ostavite 5 minuta da se hladi prije posluživanja. Za to vrijeme izmiješajte marmeladu pa dodajte sojin umak i srirachu ili tabasco i rižin ocat. Poslužite uz meso.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju