Galerija
Proteini grade sve mišiće u tijelu, utječu na zdravlje kostiju, obnavljaju tkivo i obavljaju niz drugih važnih funkcija u organizmu. Obrok pun bjelančevina usto jamči sitost nakon jela te je i zbog toga iznimno važan.
Medicinski stručnjaci preporučuju dnevni unos od oko 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase. Da bi ostvarila te ciljeve, većina ljudi jede meso i mesne prerađevine, ribu i plodove mora, sir i mliječne proizvode, ali i biljne izvore proteina poput soje, seitana, mahunarki i sličnog.
Ako ne možete dostići svoj zacrtani cilj proteina dnevno, u prehranu možete uvrstiti i neke od sljedećih namirnica, a koje imaju iznenađujuće puno proteina.
Prehrambeni kvasac
Prehrambeni kvasac je proizvod biljnog porijekla koji nastaje od gljivica Saccharomyces cerevisiae - deaktivirana je jestiva verzija kvasca koja se koristi kao začin jelima. Na police trgovina dolazi u obliku žućkastih pahuljica ili praška, a karakterizira je ugodan orašast okus s nježnim sirnim notama.
Znate li da se u 100 grama prehrambenog kvasca nalazi 47 do 51 gram proteina, odnosno oko pet grama proteina po jednoj žlici? Uvrstite taj začin u svoju kuhinju i svakodnevnu rutinu - žlicu ili dvije pospite po kuhanoj tjestenini, rižotu, povrtnom pireu, u kremaste juhe i slično.
Konopljine sjemenke
Oljuštene konopljine sjemenke odličan su izvor proteina biljnog porijekla - u 100 grama nalazi se oko 30 grama bjelančevina. Njihov nježni orašasti okus lijepo se sljubljuje sa slanim i slatkim jelima, pa ih možete dodavati na sve od tosta s avokadom, preko salata do voćnih smoothieja.
Tjestenina
Znate li da tjestenina možete biti odličan izvor bjelančevina? U 100 grama klasične tjestenine od pšeničnog brašna naći ćete od 12 do 14 grama bjelančevina, a u istoj količini one napravljene od slanutka ili crvene leće 20 do 26 grama proteina.
Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve su proteinska bomba. U 100 grama neprženih sjemenki bundeve naći ćete oko 20 grama proteina. Pospite ih preko juhe, variva i gulaša. Dodajte ih u zobenu kašu, granolu i jogurte - možete ih čak ubaciti u kruh ili kekse.
Alge
Nori alge su neizostavan sastojak sušija. One su pravo iznenađenje i kada su u pitanju njihove nutritivne vrijednosti. Sto grama nori algi ima tek 35 kalorija i oko šest grama proteina.
Tahini
Tahini ili pasta od sezama omiljeni je sastojak bliskoistočne kuhinje, ima orašast okus i kremastu teksturu - sastavni je dio humusa, ali i namaza baba ganuš. U jednoj žlici tahnija, odnosno u 15 grama te paste, naći ćete oko tri grama proteina. Dodajte ga u namaze, umake, preljeve za salatu i slična jela.
Maslac od kikirikija
I maslac od kikirikija dobar je izvor proteina. U 10 grama tog maslaca naći ćete 2,5 grama bjelančevina biljnog porijekla. Iskoristiti ga, pak, možete na različite načine: dodajte ga sendvičima, smoothiejima, salatama, varivima, gulašima i sličnim jelima.
Guava
Nezanemarive količine proteina mogu se naći čak i u voću. U 100 grama guave naći ćete 2,6 grama bjelančevina, a u istoj količini avokada oko dva grama.
Sir koji svi kupuju u posljednje vrijeme: Ima 12 grama proteina i manje od 100 kalorija u 100 grama