Galerija Tropsko voće guava 0 Maslac od kikirikija 0 Konopljine sjemenke 0 Tjestenina od leće začinjena s prehrambenim kvascem te poslužena s bučinim i konopljinim sjemenkama puna je proteina 0

U trendu Uštipci/Ilustracija Recept za najbolje uštipke Sinjski, vrlički, hercegovački: Sve tajne slasti najboljih uštipaka Tunel Guoliang u Kini - 1 Nevjerojatan pothvat Nisu imali strojeva ni novca pa su tunel u ovoj planini probili - čekićima Ako nemate parmezana pri ruci, u njoke možete dodati i nešto ricotte ili burrate Udaj se za mene! Kremasti njoki koji se pripremaju u jednoj tavi, jako su fini, a bit će gotovi za 15-ak minuta

Proteini grade sve mišiće u tijelu, utječu na zdravlje kostiju, obnavljaju tkivo i obavljaju niz drugih važnih funkcija u organizmu. Obrok pun bjelančevina usto jamči sitost nakon jela te je i zbog toga iznimno važan. 

Medicinski stručnjaci preporučuju dnevni unos od oko 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase. Da bi ostvarila te ciljeve, većina ljudi jede meso i mesne prerađevine, ribu i plodove mora, sir i mliječne proizvode, ali i biljne izvore proteina poput soje, seitana, mahunarki i sličnog.

Ako ne možete dostići svoj zacrtani cilj proteina dnevno, u prehranu možete uvrstiti i neke od sljedećih namirnica, a koje imaju iznenađujuće puno proteina.

 

Konopljine sjemenke Konopljine sjemenke (Foto: Getty Images)

 

Prehrambeni kvasac

Prehrambeni kvasac je proizvod biljnog porijekla koji nastaje od gljivica Saccharomyces cerevisiae - deaktivirana je jestiva verzija kvasca koja se koristi kao začin jelima. Na police trgovina dolazi u obliku žućkastih pahuljica ili praška, a karakterizira je ugodan orašast okus s nježnim sirnim notama.

Znate li da se u 100 grama prehrambenog kvasca nalazi 47 do 51 gram proteina, odnosno oko pet grama proteina po jednoj žlici? Uvrstite taj začin u svoju kuhinju i svakodnevnu rutinu - žlicu ili dvije pospite po kuhanoj tjestenini, rižotu, povrtnom pireu, u kremaste juhe i slično.

Konopljine sjemenke

Oljuštene konopljine sjemenke odličan su izvor proteina biljnog porijekla - u 100 grama nalazi se oko 30 grama bjelančevina. Njihov nježni orašasti okus lijepo se sljubljuje sa slanim i slatkim jelima, pa ih možete dodavati na sve od tosta s avokadom, preko salata do voćnih smoothieja.

Tjestenina

Znate li da tjestenina možete biti odličan izvor bjelančevina? U 100 grama klasične tjestenine od pšeničnog brašna naći ćete od 12 do 14 grama bjelančevina, a u istoj količini one napravljene od slanutka ili crvene leće 20 do 26 grama proteina.

Maslac od kikirikija Maslac od kikirikija (Foto: Shutterstock)

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su proteinska bomba. U 100 grama neprženih sjemenki bundeve naći ćete oko 20 grama proteina. Pospite ih preko juhe, variva i gulaša. Dodajte ih u zobenu kašu, granolu i jogurte - možete ih čak ubaciti u kruh ili kekse.

Alge

Nori alge su neizostavan sastojak sušija. One su pravo iznenađenje i kada su u pitanju njihove nutritivne vrijednosti. Sto grama nori algi ima tek 35 kalorija i oko šest grama proteina.

Tahini

Tahini ili pasta od sezama omiljeni je sastojak bliskoistočne kuhinje, ima orašast okus i kremastu teksturu - sastavni je dio humusa, ali i namaza baba ganuš. U jednoj žlici tahnija, odnosno u 15 grama te paste, naći ćete oko tri grama proteina. Dodajte ga u namaze, umake, preljeve za salatu i slična jela.

Tropsko voće guava Tropsko voće guava (Foto: Shutterstock)

Maslac od kikirikija

I maslac od kikirikija dobar je izvor proteina. U 10 grama tog maslaca naći ćete 2,5 grama bjelančevina biljnog porijekla. Iskoristiti ga, pak, možete na različite načine: dodajte ga sendvičima, smoothiejima, salatama, varivima, gulašima i sličnim jelima.

Guava

Nezanemarive količine proteina mogu se naći čak i u voću. U 100 grama guave naći ćete 2,6 grama bjelančevina, a u istoj količini avokada oko dva grama.

Sir koji svi kupuju u posljednje vrijeme: Ima 12 grama proteina i manje od 100 kalorija u 100 grama Zrnati sir - 1 Zrnati sir - 2 Zrnati sir - 5 +1 Zrnati sir - 4