Jedete li tahini? Riječ je o pasti od tostiranih mljevenih sezamovih sjemenki koja je sastavni dio namaza humus, ali i mnogih drugih bliskoistočnih i azijskih jela.
Tahini karakterizira orašasti okus koji se izvrsno sljubljuje s brojnim jelima od mesa i povrća, ali može biti i dio raznih slastica. Iako se već godinama nalazi na hrvatskom tržištu, jedu ga tek rijetki, a to je prava šteta jer ima brojne pozitivne utjecaje na ljudski organizam.
Nutritivna bomba s protuupalnim svojstvima
U jednoj žlici taihnija, odnosno u 15 grama paste od sezama nalazi se oko 90 kalorija. Riječ je o vrlo kaloričnoj namirnici koja sadrži i oko 3 grama bjelančevina te oko 8 grama masnoća, od čega polovica pripada mononezasićenim masnim kiselinama kojima se pripisuju protuupalna svojstva.
Tahini je i odličan izvor fosfora i mangana, koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kosti. Ima i znatne količine vitamina B1 i B6, koji su važni u procesu proizvodnje energije.
Humus se radi s tahini pastom (Foto: Getty Images)
Pasta od sezama bogata je i antioksidansom lignanom, koji dokazano smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti te pojavu osteoporoze.
Istraživanja su pokazala i da redovita konzumacija umjerenih količina tahinija poboljšava moždane funkcije, ali i jača otpornost jetre i bubrega.
Kako napraviti tahini kod kuće?
"Pravi tahini“ ima tekuću teksturu, no na tržištu se često mogu naći i tvrdi proizvodi nalik na glinu koja ima vrlo gorak okus. Izbjegavajte takve proizvode.
Štoviše, pastu od sezama vrlo lako možete napraviti i u vlastitom domu ako na raspolaganju imate kvalitetan blender ili sjeckalicu povrća. Tostirajte sjemenke sezama na tavi dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju (pazite da vam ne izgore!), a potom ih stavite u blender ili sjeckalicu i meljite sve dok se ne pretvore u tekuću pastu. Pohranite u hladnjaku i dodajte jelima po želji.
Preljev na bazi tahinija poslužite sa salatom i povrćem po želji (Foto: Getty Images)
Sastojci za najlakši dresing s tahinijem za salate, tjestenine i mesna jela
- 80 g tahinija
- 50-100 ml vode
- 1 limun
- 1-2 žlice meda, javorova ili agavina sirupa
- 1 češanj češnjaka
- prstohvat soli
Priprema dresinga s tahnijem:
- Pomiješajte sitno nasjeckani češnjak sa svježe iscijeđenim limunom, tahinijem, medom i solju.
- Polako ulijevajte vodu u smjesu uz neprestano miješanje dok ne dobijete tekući dresing po vlastitom guštu.
- Stavite ga u staklenku i pohranite u hladnjaku prije korištenja. Dobar tek!
Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za pripremu jela s tahinijem.
7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje +0