Otprilike trećina proizvedene hrane u svijetu završava kao otpad, što znači da se ugrubo baci 2,5 milijardi tona hrane svake godine. Poražavajućem podatku ne idu u prilog niti rokovi trajanja otisnuti na namirnicama, koji primjerice, u slučaju mlijeka ne moraju značiti da je ono pokvareno. Svjestan toga da se kupci strogo drže datuma na pakiranjima, koji po zakonu moraju biti na proizvodima, britanski supermarket Morrisons odlučio je ohrabriti ljude da se ne drže slijepo rokova trajanja i oslone na svoja osjetila prije nego što bace mlijeko u smeće.

Oznaku „upotrijebiti do“, zamijenili su s „najbolje upotrijebiti prije“ i napomenuli kupcima neka pomirišu ili kušaju mlijeko kako bi provjerili nije li se pokvarilo. Ovisno o tome kako se mlijeko čuva, na kojoj temperaturi i koliko masnoće sadrži te ima li konzervansa, itekako mu može varirati rok trajanja.

Jogurt također može biti jestiv i nakon naznačenog roka trajanja, ali ga u slučaju tragova plijesni obavezno treba baciti, a jednako vrijedi i za mliječne sireve. Kad je riječ o jajima, ako sumnjate da više nisu dobra za jelo, najbolje ih je testirati: ubacite jaje u posudu s vodom, ako se spusti na dno, može se konzumirati, a ako pluta najbolje ga je baciti. Na popisu namirnica koje se ne mogu pokvariti su sol, šećer, med, ocat i žestoka alkoholna pića, no neke vrste hrane bolje je baciti kako ne bismo riskirali zarazu i bolesti.

5 vrsta hrane koje treba baciti nakon što im prođe rok

Umaci i namazi

Ponekad se čini da senf i kečap mogu trajati vječno, ali to što ih čuvamo u hladnjaku ne znači da su zaštićeni od bakterija. Također, rok trajanja smanjujemo i tako da primjerice, dok radimo sendviče uronimo nož u umak, razmažemo ga i vratimo nož natrag u posudu. Primijetite li da voda pluta na površini namaza ili se boja promijenila, bacite umake i namaze bez obzira na to koliko su vremena proveli u hladnjaku.

Salate od ribe, mesa…

Bilo pakirane, ili domaće salate od mesa, krumpira, ribe ili jaja uvijek treba baciti ako im prođe rok trajanja. Domaća salata od tune, pod uvjetom da je odmah nakon pripreme stavljena u hladnjak može u njemu stajati tri do pet dana prije nego što se krene kvariti. Imajte na umu da takva jela ne smiju biti na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.

Svježi sokovi

Svježe, neobrađene sokove koji su popularni među onima koji brinu o zdravlju, najbolje je popiti što prije nakon kupnje. Za razliku od tipičnih prerađenih sokova koji prolaze pasterizaciju kako bi se uništile štetne bakterije i produžio rok trajanja, prirodni sokovi lako nakupljaju bakterije. Neki hladno prešani sokovi mogu trajati zatvoreni i 30 dana, a obično ih treba potrošiti u roku od četiri dana. Želite li im produljiti rok, možete ih prije toga zamrznuti.

Svježe meso i riba

S mesnim proizvodima treba biti posebno oprezan kada je riječ o čuvanju i rokovima trajanja. Ako nećete kroz dan ili dva nakon kupnje pripremiti kupljeno meso, najbolje ga je odmah zamrznuti. Svježu ribu u hladnjaku se preporučuje čuvati samo jedan dan, piletinu i puretinu do dva dana, a svinjetinu i govedinu u roku od tri do pet dana. Kuhano ili pečeno meso najbolje je potrošiti unutar tri dana. Mljeveno meso se najbrže kvari, a osobito s njim treba biti oprezan ljeti pa ga se preporučuje potrošiti odmah nakon kupnje.

Lisnato povrće

Kupujete li matovilac, rikolu ili neko drugo zeleno lisnato povrće u pakiranjima, mudro je držati se roka trajanja – jer može sadržavati bakterije poput E. coli. Čak i ako na pakiranju piše da je povrće prethodno oprano, ako ste u prilici, ipak ga operite, za svaki slučaj.

5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca Krastavac Svježi krastavac je hit svakog ljeta Rolice s krastavcima +2 Ilustracija zelenog smoothieja s krastavcem i jabukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju