Ljetni obroci koji se spremaju vani, pa još i na otvorenoj vatri, dodaju dozu magije i čine ljetnu hranu čini puno zabavnijom i lakšom za pripremu. Pileća prsa na roštilju i kremasti umak idealan su recept za zdravu, ukusnu i jednostavnu večeru.

Pileći ražnjići s limunom i Tzatziki umakom prepuni su okusa, osjetit ćete i limun i origano i češnjak, ali niti jedna aroma nije prenaglašena i agresivna, nego je sve divno izbalansirano. Marinada od limunovog soka, češnjaka i začina stvarno djeluje čarobno na piletinu.

Grčke ražnjiće i tzatziki umak vrlo je jednostavno napraviti. Na pripremu i pečenje zajedno ćete potrošiti svega dvadesetak minuta, ali računajte na to da se meso mora marinirati barem sat vremena. Nemojte preskočiti taj korak, on je ključan za bogat i sočan okus mesa. Također, nemojte držati piletinu u marinadi više od nekoliko sati jer će kiselina početi utjecati na njezinu teksturu.

Tzatziki umak je gusti kremasti umak na bazi jogurta začinjen limunovim sokom, češnjakom i koprom. Ako mu dodate i svježi krastavac, bit će još svježijeg okusa i sjajno će nadopuniti okus piletine s roštilja.

 

Sastojci za grčke pileće ražnjiće s limunom i Tzatziki umakom:

Ražnjići s limunom

  • 3 žlice svježeg soka od limuna
  • 1 žlica crvenog vinskog octa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, naribana ili protisnuta
  • 2 čajne žličice sušenog origana
  • ½ čajne žličice sušenog peršina
  • 1/2 čajne žličice mljevenog kima
  • 1/2 čajne žličice mljevenih sjemenki korijandera
  • sol
  • crni papar, svježe mljeveni
  • 650-700 g pilećih prsa bez kostiju i kože, izrezanih na kocke veličine zalogaja

Tzatziki umak

  • 1 veći krastavac, narezan na kockice
  • 425 ml grčkog jogurta
  • sok od pola limuna
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
  • 1/2 – 1 čajne žličice sitno nasjeckanog češnjaka
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema grčkih pilećih ražnjića s limunom i Tzatziki umakom:

Ražnjići s limunom

  1. U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim piletine. U vrećicu koja se može hermetički zatvoriti stavite komade piletine pa ih prelijte marinadom, istisnite zrak, zatvorite vreću i ostavite da se piletina marinira sat vremena.
  2. Pripremite vatru u roštilju.
  3. Nanižite komade piletine na metalne ili drvene ražnjiće. Ako koristite drvene ražnjiće, namočite ih na pola sata da ne izgore.
  4. Nauljite rešetku za roštilj (ili gril tavu) i ispecite ražnjiće. Pecite 3-4 minute s jedne strane, zatim okrenite i pecite još 3-4 minute s druge strane.

Tzatziki umak

  1. Iscijedite višak tekućine iz krastavca rukama ili papirnatim ručnikom.
  2. Stavite krastavac u zdjelu zajedno s preostalim sastojcima za tzatziki. Dobro promiješajte.
  3. Držite u hladnjaku do posluživanja.

5 malih električnih roštilja savršenih za pečenje mesa na balkonu Jeftinije.hr, WEBER Q 1400 Dark Grey, 335 eura Pevex, VOX GB 1000, 24,90 eura Elipso, Tefal Plancha Booster, 111,50 eura +2 Bauhaus, SEVERIN PG 8117 Boost S, 199 eura

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju