Ljetni obroci koji se spremaju vani, pa još i na otvorenoj vatri, dodaju dozu magije i čine ljetnu hranu čini puno zabavnijom i lakšom za pripremu. Pileća prsa na roštilju i kremasti umak idealan su recept za zdravu, ukusnu i jednostavnu večeru.
Pileći ražnjići s limunom i Tzatziki umakom prepuni su okusa, osjetit ćete i limun i origano i češnjak, ali niti jedna aroma nije prenaglašena i agresivna, nego je sve divno izbalansirano. Marinada od limunovog soka, češnjaka i začina stvarno djeluje čarobno na piletinu.
Grčke ražnjiće i tzatziki umak vrlo je jednostavno napraviti. Na pripremu i pečenje zajedno ćete potrošiti svega dvadesetak minuta, ali računajte na to da se meso mora marinirati barem sat vremena. Nemojte preskočiti taj korak, on je ključan za bogat i sočan okus mesa. Također, nemojte držati piletinu u marinadi više od nekoliko sati jer će kiselina početi utjecati na njezinu teksturu.
Tzatziki umak je gusti kremasti umak na bazi jogurta začinjen limunovim sokom, češnjakom i koprom. Ako mu dodate i svježi krastavac, bit će još svježijeg okusa i sjajno će nadopuniti okus piletine s roštilja.
Sastojci za grčke pileće ražnjiće s limunom i Tzatziki umakom:
Ražnjići s limunom
- 3 žlice svježeg soka od limuna
- 1 žlica crvenog vinskog octa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, naribana ili protisnuta
- 2 čajne žličice sušenog origana
- ½ čajne žličice sušenog peršina
- 1/2 čajne žličice mljevenog kima
- 1/2 čajne žličice mljevenih sjemenki korijandera
- sol
- crni papar, svježe mljeveni
- 650-700 g pilećih prsa bez kostiju i kože, izrezanih na kocke veličine zalogaja
Tzatziki umak
- 1 veći krastavac, narezan na kockice
- 425 ml grčkog jogurta
- sok od pola limuna
- 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
- 1/2 – 1 čajne žličice sitno nasjeckanog češnjaka
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema grčkih pilećih ražnjića s limunom i Tzatziki umakom:
Ražnjići s limunom
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim piletine. U vrećicu koja se može hermetički zatvoriti stavite komade piletine pa ih prelijte marinadom, istisnite zrak, zatvorite vreću i ostavite da se piletina marinira sat vremena.
- Pripremite vatru u roštilju.
- Nanižite komade piletine na metalne ili drvene ražnjiće. Ako koristite drvene ražnjiće, namočite ih na pola sata da ne izgore.
- Nauljite rešetku za roštilj (ili gril tavu) i ispecite ražnjiće. Pecite 3-4 minute s jedne strane, zatim okrenite i pecite još 3-4 minute s druge strane.
Tzatziki umak
- Iscijedite višak tekućine iz krastavca rukama ili papirnatim ručnikom.
- Stavite krastavac u zdjelu zajedno s preostalim sastojcima za tzatziki. Dobro promiješajte.
- Držite u hladnjaku do posluživanja.
5 malih električnih roštilja savršenih za pečenje mesa na balkonu +2