Bez gorkog likera nemoguće je napraviti poznate koktele poput Old Fashioneda, Negronija ili Dark 'n' Stormyja. No gorki likeri poput Angosture u nekim se svjetskim kuhinjama koriste i u pripremi hrane.

Kuhinja Trinidada i Tobaga, iz koje potječe ovaj koncentrirani gorki liker s ekstraktima trava, korijena, lišća i voća koristi se za pripremu kolača, džemova i slatkih krema. Neki ga stavljaju čak i u slana jela poput juha od bundeve.

Svjetski chefovi se slažu da svega par kapi gorkog likera može poboljšati okus mesa te ga učiniti mekšim i ukusnijim. Gorki liker je dovoljno staviti u marinadu za pripremu junećeg odreska ili čak piletine.

Gorki liker Angostura Gorki liker Angostura (Foto: Shutterstock)

Sastojci za marinadu za meso s gorkim likerom:

  • 60 ml viskija
  • 60 ml soka od naranče
  • 60 g smeđeg šećera
  • 1 žlica džema od višnje
  • 1 žlica naribanog svježeg đumbira
  • 1 žlica naribanog svježeg češnjaka
  • 1 čajna žličica gorkog likera Angostura
  • 1 čajna žličica umaka od soje
  • 1 čajna žličica papra u prahu

Priprema marinade za meso s gorkim likerom:

  1. Pomiješajte sve sastojke i uronite meso u marinadu.
  2. Marinirajte meso barem tri sata, a idealno bi bilo preko noći u hladnjaku.
  3. Ispecite meso na uobičajeni način. Dobar tek!

Tajna mekog mesa, slasnih umaka i salata: 7 fantastičnih načina na koje možete iskoristiti senf u kuhinji +0 Piletina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju