Bez gorkog likera nemoguće je napraviti poznate koktele poput Old Fashioneda, Negronija ili Dark 'n' Stormyja. No gorki likeri poput Angosture u nekim se svjetskim kuhinjama koriste i u pripremi hrane.
Kuhinja Trinidada i Tobaga, iz koje potječe ovaj koncentrirani gorki liker s ekstraktima trava, korijena, lišća i voća koristi se za pripremu kolača, džemova i slatkih krema. Neki ga stavljaju čak i u slana jela poput juha od bundeve.
Svjetski chefovi se slažu da svega par kapi gorkog likera može poboljšati okus mesa te ga učiniti mekšim i ukusnijim. Gorki liker je dovoljno staviti u marinadu za pripremu junećeg odreska ili čak piletine.
Gorki liker Angostura (Foto: Shutterstock)
Sastojci za marinadu za meso s gorkim likerom:
- 60 ml viskija
- 60 ml soka od naranče
- 60 g smeđeg šećera
- 1 žlica džema od višnje
- 1 žlica naribanog svježeg đumbira
- 1 žlica naribanog svježeg češnjaka
- 1 čajna žličica gorkog likera Angostura
- 1 čajna žličica umaka od soje
- 1 čajna žličica papra u prahu
Priprema marinade za meso s gorkim likerom:
- Pomiješajte sve sastojke i uronite meso u marinadu.
- Marinirajte meso barem tri sata, a idealno bi bilo preko noći u hladnjaku.
- Ispecite meso na uobičajeni način. Dobar tek!
Tajna mekog mesa, slasnih umaka i salata: 7 fantastičnih načina na koje možete iskoristiti senf u kuhinji +0