Flaouna, uskrsni kruh ili pecivo punjeno sirom i jajima na Cipru je tijekom blagdana omiljeni doručak koji se nerijetko poslužuje s maslinama i rajčicom.
Vole je i Grci, a koliko je kuhara, toliko je i recepata za tu omiljenu poslasticu od dizanog tijesta koja može biti slatka ili slana. Ponekad se posipa cimetom, a u nadjev se znaju dodati i grožđice kako bi odigralo glavnu ulogu za uskrsni doručak. Nerijetko ćete u flaouni namirisati i mastiku ili metvicu, koje daju osvježavajuću notu.
Sastojci za flaounu:
- 750 g brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 2 žličice šećera
- 2 žlice maslinova ulja
- 300 ml mlake vode
Nadjev:
- 200 g naribanog sira cheddar
- 100 g naribanog sira halloumi ili izmrvljene fete
- 50 g naribanog parmezana ili grana padana
- 1 žlica brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica sušene metvice
- 4 istučena jaja
- 50 g grožđica po želji
Dodatno:
- 1 jaje
- sezam
Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak +10
Priprema flaoune:
- Zagrijte pećnicu na 220 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Prosijte brašno u zdjelu miksera i dodajte preostale sastojke za kruh. Dodajte još vode ako je smjesa presuha. Mijesite 5 minuta kukastim nastavkom za tijesto (ili 10 minuta rukama). Stavite tijesto u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom mjestu da se diže 1 sat
- Za nadjev pomiješajte jaja s preostalim sastojcima. Treće jaje dodajte ako je smjesa gusta, a ako postane previše tekuća, možete dodati još sira i brašna. Smjesa trebala biti dovoljno čvrsta da možete oblikovati kuglice.
- Tijesto razvaljajte i izrežite na 6 ili 8 dijelova. Svaki dio razvaljajte na kvadrat ili krug pa u sredinu stavite kuglicu nadjeva.
- Podignite kutove tako da gotovo prekriju nadjev. Peciva premažite razmućenim jajetom po cijeloj površini i pospite sjemenkama sezama po vrhu i sa strane.
- Peciva stavite na lim za pečenje i pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok se dobro ne dignu, postanu zlatnosmeđa, a nadjev se napuhne.
- Poslužite toplo ili hladno, najbolje za doručak s maslinama, sirom i narezanim rajčicama
Isprobajte šunku u kruhu! 7 recepata idealnih za uskrsni tjedan +0