Na mjestu kultne slastičarnice Cont, na šetalištu Andrije Kačića Miošića u Rijeci, već sedam godina posluje pivnica istog imena. Lokalci ovdje dolaze zbog dobre lokacije i opuštene vibre – poseban je gušt sjediti ljeti na terasi u hladovini ispod raskošnih krošnji stabala – ali i bogate ponude jela i pića.

Ovdje se pije domaće i strano pivo, rakije i osvježavajući spritzevi s lokalnim likerima Fiuman i Fiumanka. Lokalci često navrate na ručak kako bi uživali u domaćim gulašima ili se zasladili riječkom kremšnitom – trokutastim desertom sastavljenim od triju krema na bazi jaja i slatkog vrhnja te serviranim između dvije kore od lisnatog tijesta.

Pizza margherita u pivnici Cont u Rijeci Pizza margherita u pivnici Cont u Rijeci (Foto: Nikola Zoko)

Gastroponuda pivnice Cont odnedavna je obogaćena i pizzama. Točnije, na meniju se prije nekoliko dana našla fiumanska pizza, koja ima deset različitih inačica.

Fiumanska pizza

Svima je zajednička ista baza, odnosno tijesto koji se radi od mekog talijanskog brašna caputo 00, a koje krasi iznimni elasticitet. Tijesto se infuzira vodom od ječma – rashlađenom na točno četiri Celzijeva stupnja, te pušta da fermentira 48 sati prije nego što se razvlači, oblikuje i peče.

"Ovo je moja autorska receptura", skromno priznaje Franko Rajković. Picajol iz Istre čovjek je od malo riječi i puno djela. Već više od dvadeset godina uči, isprobava i kombinira sastojke u kuhinji, a sve kako bi podigao izradu pizze na viši nivo. Pizze su prozračne, tijesto mekano, a arome koje se šire iz njegove kuhinje – neodoljive.

Pivnica Cont u Rijeci Pivnica Cont u Rijeci (Foto: Nikola Zoko)

"Za pizze koristim samo najkvalitetnije sastojke", priznaje nam Franko, i to se uistinu primjećuje u krajnjem proizvodu.


Svaka se pizza radi po narudžbi – tijesto se premazuje umakom na bazi  rajčica San Marzano i mozzarellom Fior di Latte te stavlja peći u posebnoj električnoj pećnici nove generacije. Nakon pečenja na nju se dodaju svi ostali dodaci.

Sezonska ponuda

Ovisno o verziji koju naručite – na pizzi ćete dobiti tanko rezanu talijansku šunku tipa Praga, mortadellu di Levoni ili pak pršut San Daniele. Neke pizze zaokružene su burratom di puglia ili stracciatellom di burratom, ribanim svježim tartufima, sjeckanim pistacijama ili pak artičokama, koje su toliko mekane da se tope u ustima.

Pizza mortadella u pivnici Cont u Rijeci Pizza mortadella u pivnici Cont u Rijeci (Foto: Nikola Zoko)

U ponudi pivnice Cont nalazi se deset pizza: margherita, cotto, capricciosa, marinara, mortadella, tuna, pršut, verdura, tartufi&skuta te storia all'arrabiata, a prodaju se po cijeni od 7 do 14 eura.

To nije fiksna ponuda pizza – one će se mijenjati ovisno o sezoni i raspoloživim namirnicama. Kad vrijeme ponovo zatopli, s menija će tako sigurno nestati zanimljiva verdura, koja obuhvaća kremu od tikve, marinirani ljubičasti kupus i tri vrste sira.

Rajkovićev favorit? Najjeftinija fiumanska pizza ili skromna marinara koja sadrži tek rajčice San Marzano, svježi bosiljak, maslinovo ulje i origano. Jer kako kaže - ogoljela od uobičajenih sirnih i mesnih distrakcija, marinara je najbolji pokazatelj picajolove vještine.

Novi restoran na modernom zagrebačkom "otoku": Mjesto za fini ručak, večeru ili gablec od kojeg se puno očekuje Restoran Tanto - 6 Restoran Tanto - 8 Restoran Tanto - 11 +10 Restoran Tanto - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju