Sreća je u malim stvarima, neočekivanim ushićenjima koja nas natjeraju da zaboravimo gdje smo – i s kime. Bez osjećaja nema ni pamćenja, a večera u restoranu ReUnion zagrebačkog hotela Canopy by Hilton povodom eno-gastro projekta “Vino uz žlicu”, zaslužna je za trenutke hedonističkih iznenađenja koji se ne zaboravljaju.

Preciznije, crnih i zlaćanih kapljica koje broje slojeve više od luka, a okusima i mirisima otkrivaju “nove svjetove”. Radi se o spoju Oroslavja i Plešivice, buče i loze koje su se u konačnici i srele - u desertu.

Ulje od buče tematski se provlačilo još koji put tijekom večeri, nezasitno se tunkalo mekim kruhom i uživalo u orašastim, podatnim aromama. Vlasnik OPG-a u Oroslavju na kojem nastaje to crno zlato Mladen Cesarac glavom i bradom je predstavio ulje napominjući kako to nije sve od onoga što im daje zagorska buča.

“Neobičnim Tramincem crvenim 2017 Dominik Jagunić učinio je ovaj desert nezaboravnim. Ta sorta (izvorno: rotten traminer) kod nas je nedovoljno zastupljena, a ovo je bilo pretpremijerno predstavljanje.

Vina uz žlicu - 11 Vina uz žlicu - 11 (Foto: Julio Frangen)

Jagunići su izgradili novu vinariju i sve više će se posvetiti proizvodnji orange vina poput ovoga želeći istaknuti svoju prepoznatljivost”, naglasili su autori Vina uz žlicu, Renata Cisar i Mustafa Topčagić dodajući kako se događanje lijepo nadopunilo s konceptom “Variva s Dolca” chefa Marinka Topalovića, a koji na jelovnik za goste hotela, ali i ostale posjetitelje donosi svježe namirnice s najpoznatije zagrebačke tržnica po prijateljskim cijenama.

Decentna juha od pečene buče i hrskavac sa salsom buče i timijana samo je jedan od primjera sezonskog jelovnika na žlicu koji se može kušati u ReUnionu.

“Svaki tjedan imamo novi jelovnik. Nedjeljom idemo u izvidnicu, a ponedjeljkom u nabavu”, objasnio je chef te dodao kako su osobito popularni obiteljski nedjeljni ručkovi s više sljedova za samo 130 kuna.

Vina uz žlicu - 6 Vina uz žlicu - 6 (Foto: Julio Frangen)

Povodom “Vina uz žlicu” Predstavila se i destilerija Aura iz istarskog Buzeta, s doista originalnim džin-tonikom. Lijepo balansirani koktel spaja njihov teranino i Gin Karbun s komadićima ugljena. Hvalio se i međimurski pjenušac Zlatni zvir iz vinarije Tomšić iz Železne Gore kod Štrigove. Zvir se svidio ljudima, a ustanovilo se da naziv nema nikave veze s psovkama niti zvijerima – nego međimurskim izvorom jednog potoka čiji su mjehurići vinara Tomšića inspirirali za kreiranje pjenušca.

O vinima su govorili i supružnici Kinga Kolar i Samir Nađ iz Suze u Baranji, voditelj Domagoj Jakopović Ribafish u ime obitelji Petrač te Mario Jeličić Purko o vinu i vinariji Hvar Hills iz Svirča.
S nagrađivanom Frankovkom Miraz 2017. pohvalili su se Alen Britvarević i Hrvoje Sertić iz Feravina, a Ivo Brzica iz Erduta donio je moćni Cabernet sauvignon 2014, koji će, kaže, svoj puni potencijal pokazati tek za tri-četiri godine.

Najopasniji talijanski otok s kojeg 500 posljednjih ljudi ne želi otići Stromboli - 2 Stromboli - 4 Stromboli - 3 +0 Stromboli - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju