"Posjetiti Italiju, a ne otići na Siciliju jest kao da tu zemlju niste ni vidjeli", govorio je Goethe o ljepotici talijanskog juga, kojoj je grčko pleme Sikulci nadjenulo ime Trinacria zbog karakterističnog oblika trokuta. Jedno od omiljenih mjesta na Siciliji zasigurno su Liparski otoci, arhipelag od deset vulkanskih otoka, od kojih je sedam naseljenih i svi se nalaze na listi svjetske baštine.

Najudaljeniji je Stromboli, vatreni otok koji se uzdiže na visinu od 924 metra, dom je za 500 stanovnika, dva sela i vulkan koji ne prestaje divljati stoljećima. Uz Etnu, Stromboli je jedini aktivni vulkan na jugu Europe. Već 90 godina bez prestanka tutnji, gunđa i mumlja Tirenskim morem bez predaha.

Nekoć je ondje živjelo oko 4000 ljudi, ali nakon snažnih erupcija u tridesetim godinama prošlog stoljeća, većina se stanovnika preselila u Ameriku i Australiju. Nekoliko godina kasnije vulkan se opet probudio u velikom stilu, te su samo najhrabriji Talijani ostali na Stromboliju.

Film Roberta Rossellinija s Ingrid Bergman iz 1950. koji je sniman na otoku ponovno je zainteresirao turiste koji su se začudili kad su vidjeli da lokalci ostaju vjerni Stromboliju bez obzira na tešku i nepredvidljivu ćud. Mnogi smatraju da sreća leži u prihvaćanju moćne prirode i ranjivosti.

Stromboli - 3 Stromboli - 3 (Foto: Getty Images)

Danas je vulkan jedan od najposjećenijih, a turisti sa zadovoljstvom odlaze u avanturu, i na Stromboli – i na Etnu, koja također spada u društvo najaktivnijih vulkana na svijetu.

Drevni istraživači smatrali su je najvišom točkom na planetu, pa čak i vjerovali da je Etna ''stup koji pridržava nebo''. Kad je podivljala 1669., nastalo je oko 350 manjih kratera, a seljaci su grijali vodu na stijenama još dugo nakon jezive erupcije. Krajolik koji se ne može usporediti ni s čim poznatim možda je najsličniji površini Mjeseca.

Sele 23-metarski svjetionik – i imaju samo jednu šansu Rubjerg Knude - 1 Rubjerg Knude - 3 Rubjerg Knude - 2 +1 Rubjerg Knude - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju