Saznali smo sve o poslovanju ove simpatične obitelji – zašto su se odlučili baš za uzgoj salate i zelja, kako se bere, pere i dostavlja na police vašeg Lidla. Od njegove prelijepe salate i divnog mladog kupusa naš je poznati kuhar napravio zanimljiv i jednostavan cjeloviti obrok koji ćete odmah htjeti rekonstruirati u svojoj kuhinji.

Marljive berače salate na OPG-u Zagorec zatekli smo baš u polju, a David se nije libio odmah baciti na posao.

''Kako smo mi u kraju koji je zdravstveno čist i nemamo tvorničke dimnjake, a rascjepkani na male površine, smatrao sam da je jedino dohodovno proizvoditi lisnato povrće. Pogotovo sada kada surađujem s Lidlom, uzgajam samo salatu, sve vrste salate‘’, rekao nam je Zlatko Zagorec, vlasnik OPG-a kojemu proizvodnja salate, odnosno uzgoj i isporuka čak i u vrijeme koronakrize nije stala ili patila. Za to je zaslužna, kaže nam, suradnja s velikim dobavljačem poput Lidla, koji mu i u nesigurnim vremenima pruža itekako potrebnu sigurnost za kojom svaki poljoprivrednik žudi.

Zlatko Zagorec i David Skoko u berbi salate Zlatko Zagorec i David Skoko u berbi salate (Foto: Nova Studio)

Budući da su ovisni o vremenskim prilikama i neprilikama, urodu, ali i potražnji, gospodin Zagorec dobro zna koliko je teško biti poljoprivrednik. No, čini se da su u njegovu kraju došli do rješenja koje odgovara svima.

‘’Mi Zagorci smo vam takvi, podijelimo se, svatko nešto drugo proizvodi i onda zadovoljimo potrebe našega tržišta. Mi iz maloga napravimo puno, a pogotovo ako u zaleđu imamo poznatog kupca za kojeg radimo i znamo da će roba biti otkupljena i plaćena. Jedino što treba poštovati jesu visoki standardi proizvodnje’’, kaže nam Zlatko Zagorec, čije salate kristalke, puterice, lolle rosse i hrastov list možete pronaći na Lidlovoj tržnici. Osim salata tamo ćete pronaći i njegovo zelje, po čemu je Zlatkov kraj i najpoznatiji. Varaždinsko zelje zaštićeno je oznakom izvornosti na području EU-a.

Jedi domaće, podrži domaće i okusi svoj zavičaj Jedi domaće, podrži domaće i okusi svoj zavičaj (Foto: Nova Studio)

Od salate i zelja koje smo netom ubrali David je odlučio napraviti toplo-hladni cjeloviti obrok s malo neuobičajenom pripremom zelja i čak dva prefina dresinga.

RECEPT - Zelena salata sa piletinom i kikirikijem, cherry rajčicom i zapečenim kupusom s dresingom od jogurta

Sastojci:  
jedna glavica zelene salate (kristalke)
jedna glavica salate lollo rossa
jedna glavica zelja
piletina 500 g
četiri tanje šnite špeka ili pancete
200 g očišćenog kikirikija
150 ml soja umaka
ulje
sol, papar
250 g cherry rajčica
400 ml grčkog jogurta
češnjak 2 režnja
svježi kopar – jedan stručak

Čim dođu topli dani, salata zauzima top-poziciju na našem meniju Čim dođu topli dani, salata zauzima top-poziciju na našem meniju (Foto: Nova Studio)

Priprema:
1. Salatu operite i dobro posušite. Glavicu zelja narežite na četvrtine, nauljite, položite ih na lim za pečenje i preko svake četvrtine stavite jednu tanju šnitu špeka ili dimljene pancete. Stavite peći oko 15 minuta na 180 °C.

2. Piletinu narežite na krupnije kocke, posolite, popaprite i dodajte joj tri žlice soja umaka. Ostavite neka se kratko marinira, a za to vrijeme pripremite umake ili dresinge.

3. Očišćeni kikiriki stavite u blender, dodajte mu ostatak soja umaka i decilitar vode. Usitnite dok ne dobijete glatku gustu smjesu. Ako vam se čini pregusta, dodajte još vode ili pak soja umaka ako vam nije dovoljno slana. U videu pogledajte koja je gustoća optimalna. Umak ili maslac od kikirikija gotov je u trenu!

4. Sitno narežite češnjak i kopar i umiješajte ih u grčki jogurt.

5. U salatu narežite cherry rajčice te je začinite uljem i acetom balzamicom, solju i paprom. David je koristio bučino ulje kojim se ovaj kraj ponosi i bez kojeg ne može proći niti jedna salata.

6. Sve poslužite u zdjelici. S jedne strane stavite salatu s cherry rajčicama, s druge jednu četvrtinu zapečenog zelja, a između piletinu. Na piletinu stavite umak od kikirikija, a na zelje umak od jogurta i kopra te odmah poslužite. Dobar tek!

Zlatko Zagorec i njegova unuka u ulozi žirija Zlatko Zagorec i njegova unuka u ulozi žirija (Foto: Nova Studio)

Sve za ovaj recept kao i za druge recepte koje će Skoko pripremati možete pronaći na Lidlovim online kanalima, a namirnice lokalnih OPG-ova koje ćemo posjećivati u našem serijalu, u svom Lidlu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju