Inspiraciju za ukusne i jednostavne recepte uvijek možemo potražiti u talijanskoj kuhinji, koju će mnogi staviti na sam vrh osobnih gastro preferencija.

Jedna od najsjajnijih zvijezda talijanske kuhinje zasigurno su ukusni i prekrasni cannelloni koje možemo pripremiti brzo i jednostavno.

Cannelloni su cilindrična tjestenina koja se poslužuje punjena i zapečena s umakom na bazi mlijeka ili rajčice. U originalu dolaze u dvije verzije – punjeni mljevenim mesom ili sirom i špinatom, a odlični su za recikliranje ostataka hrane iz hladnjaka.

Nastali su u Toskani, bliski su rođaci lazanja, a vjeruje da su ih pripremale siromašne obitelji za vrijeme blagdana, kako bi osnovni sastojci izgledali nešto svečanije.

U nastavku pročitajte recept za jednostavno i lagano ljetno jelo – cannelone punjene povrćem i sirom, zapečene u bešamel umaku.

Sastojci za cannellone s povrćem:

  • 10 listova lazanja
  • 1 veći luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 veća tikvica
  • 300 g šumskih gljiva
  • 150 g riccotte
  • 2 žlice maslaca
  • 50 ml bijelog vina
  • Sol, papar, peršin, bosiljak

Za bešamel:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 vrećica parmezana
  • Muškatni oraščić, sol, papar, češnjak u prahu

Priprema cannelona s povrćem i sirom:

  1. Na maslacu prepržite luk i češnjak pa dodajte tikvice i šumske gljive. Začinite i pirjajte 10 minuta. Dodajte bijelo vino pa pirjajte još 10 minuta kako bi alkohol ispario. Prohladite punjenje pa riccotta sir umiješajte u povrće.
  2. Lazanje skuhajte u slanoj vodi. Na svaki list stavite žlicu punjenja pa zarolajte.
  3. Pripremite bešamel umak. Na maslacu prepržite brašno do zlatne boje. Sklonite posudu s vatre pa dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Vratite umak na laganu vatru. Dodajte vrhnje za kuhanje, začine i parmezan. Miješajte sve dok se umak ne bude zgusnuo.
  4. Vatrostalnu posudu premažite maslacem pa posložite cannellone jedan do drugoga, u jednom redu.
  5. Prelijte bešamel umakom. Po želi na vrh dodajte još parmezana. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva pa pecite oko 30 minuta.
  6. Poslužite uz sezonsku salatu i omiljeno bijelo vino.

Bolje od lazanja: Recept za rolice bolognese iz pećnice

Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju