Inspiraciju za ukusne i jednostavne recepte uvijek možemo potražiti u talijanskoj kuhinji, koju će mnogi staviti na sam vrh osobnih gastro preferencija.
Jedna od najsjajnijih zvijezda talijanske kuhinje zasigurno su ukusni i prekrasni cannelloni koje možemo pripremiti brzo i jednostavno.
Cannelloni su cilindrična tjestenina koja se poslužuje punjena i zapečena s umakom na bazi mlijeka ili rajčice. U originalu dolaze u dvije verzije – punjeni mljevenim mesom ili sirom i špinatom, a odlični su za recikliranje ostataka hrane iz hladnjaka.
Nastali su u Toskani, bliski su rođaci lazanja, a vjeruje da su ih pripremale siromašne obitelji za vrijeme blagdana, kako bi osnovni sastojci izgledali nešto svečanije.
U nastavku pročitajte recept za jednostavno i lagano ljetno jelo – cannelone punjene povrćem i sirom, zapečene u bešamel umaku.
Sastojci za cannellone s povrćem:
- 10 listova lazanja
- 1 veći luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 veća tikvica
- 300 g šumskih gljiva
- 150 g riccotte
- 2 žlice maslaca
- 50 ml bijelog vina
- Sol, papar, peršin, bosiljak
Za bešamel:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 vrećica parmezana
- Muškatni oraščić, sol, papar, češnjak u prahu
Priprema cannelona s povrćem i sirom:
- Na maslacu prepržite luk i češnjak pa dodajte tikvice i šumske gljive. Začinite i pirjajte 10 minuta. Dodajte bijelo vino pa pirjajte još 10 minuta kako bi alkohol ispario. Prohladite punjenje pa riccotta sir umiješajte u povrće.
- Lazanje skuhajte u slanoj vodi. Na svaki list stavite žlicu punjenja pa zarolajte.
- Pripremite bešamel umak. Na maslacu prepržite brašno do zlatne boje. Sklonite posudu s vatre pa dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Vratite umak na laganu vatru. Dodajte vrhnje za kuhanje, začine i parmezan. Miješajte sve dok se umak ne bude zgusnuo.
- Vatrostalnu posudu premažite maslacem pa posložite cannellone jedan do drugoga, u jednom redu.
- Prelijte bešamel umakom. Po želi na vrh dodajte još parmezana. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva pa pecite oko 30 minuta.
- Poslužite uz sezonsku salatu i omiljeno bijelo vino.
Bolje od lazanja: Recept za rolice bolognese iz pećnice
Dobar tek!