Na sjeverozapadu Francuske nalazi se regija Bretagne, za koju se kaže kako je domovina palačinki. To nepregledno područje karakteristično je po strmim liticama na kojima je bilo izrazito teško uzgajati usjeve, a prehanjivanje čitave obitelji činilo se kao nemoguća misija. Siromašni zemljoradnici koji su jedva uspjevali uzgojiti heljdu nisu bili ni svjesni kako će uskoro izmisliti jelo koje će tijekom povijesti postati jedan od simbola Francuske kojim će se dičiti svugdje u svijetu. 

S heljdinim brašnom ubrzo su nastale galette. Ako postoji policija za palačinke, vjerujte nam na riječ, Francuzi će vam poslati cijelu patrolu ako se usudite tražiti slano jelo i nazovete ga palačinkom. Galette, slana verzija ovog jela, obično se poslužuje s jajem, maslacem, šunkom ili sirom, dok će verzija u kojoj se želite zasladiti ponosno nositi naziv koji smijete izgovoriti - palačinka ili crêpes

Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 10 Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Prema legendi, galette su nastale nakon što se nespretna sluškinja, dok je premještala posude s heljdinom kašom, spotaknula i prolila malo kaše na vruću metalnu tavu. Ubrzo se dosjetila na vruću tavu dodati jedno jaje i ostalo je povijest.

Jedino čega se u pripremi palačinki trebate pridržavati jest osnovni recept koji uključuje jaja, brašno, mlijeko, mineralnu vodu, malo soli i vanilin šećer. Prava umjetnost ovog jela krije se u onome što dolazi poslije - svi preljevi, voće, dodaci poput orašastih plodova, sladoled, šlag i što god vam još može pasti na pamet, ne samo da je dopušteno pretjerivanje nego se ono i podrazumijeva. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Francuske, odlučili smo napraviti palačinke u laganoj i prozračnoj pjenici koje će mnoge u trenu podsjetiti na djetinjstvo. 

Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 19 Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 19 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – FRANCUSKE PALAČINKE U VINSKOJ PJENICI

SASTOJCI:

Smjesa za palačinke:

  • 2 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 2 dl mineralne vode
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica vanilin šećera

    Ili:
  • 370 g Mješavine za palačinke Duc De Coeur Crepes mix

Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 33 Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 33 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 250 ml bijelog vina
  • 150 g mljevenih oraha
  • 120 g šećera

Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 4 Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

PRIPREMA:

1. Pjenjačom umutite sve sastojke za palačinke. Na tavu stavite nekoliko kapi ulja ili je samo namastite te ispecite palačinke.

2. U mljevene orahe stavite tri žličice šećera, a ostatak ostavite za vinsku pjenicu.

3. U loncu pripremite vruću vodu kako biste napravili vinsku pjenicu na pari.

4. U staklenoj posudi umutite pjenjačom dva cijela jaja, dva žumanjka, ostatak šećera i bijelo vino u jednoličnu smjesu.

Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 24 Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 24 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

5. Zatim posudu preselite na lončić s uzavrelom vodom i mikserom je razradite u prozračnu svijetlu pjenicu.

6. Palačinke nadjenite mješavinom oraha i šećera te ih složite u trokut pa po njima prelijte malo vinske pjenice. Poslužite dok je pjenica još topla. Bon apetit!

Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 18 Francuske palačinke u vinskoj pjenici - 18 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Iako bi bilo divno spakirati kufere i otputovati u zemlju u kojoj se hedonizam čini kao obveza, a ne jedna od mogućnosti, za pravi doživljaj Francuske ne trebate potegnuti daleko. U obližnjem Lidlu, u tjednu okusa Francuske koji traje od 20. do 26. veljače, pronaći ćete slatke i slane delicije u kojima ćete uživati svim osjetilima. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju