Kavana Procaffe nije obična kavana u moru ugostiteljskih objekata u najturističkijoj zagrebačkoj ulici, jer u svom podrumskom dijelu ima lijepi vinski bar. Vinarima je ponuđeno da iz bogatog asortimana Procaffea sami odaberu koja bi slastica najviše odgovarala uz njihovo vino, što se pokazalo dobrim izborom. Voditelj Procaffea Tomislav Teklić pobrinuo se da slastice budu prezentirane u degustacijskim količinama kako se ne bi kalorijski previše opteretilo uzvanike iz svijeta medija.

Degustacija je započeta cheesecakeom sa zrncima šipka i suhim Škrletom Lagena Winery 2019, koji je osobno predstavio moslavački vinar Sven Đozo. Ovo je bila prilika da predstavi i rebranding svoje vinarije, koja je ranije bila poznata po nazivu Ilovčak, vinogradarskom položaju kraj Kutine.

Iz zagorske Hrašćine stigao je Tomislav Bolfan, pionir hrvatskog ekovinarstva, koji je uz tiramisu preporučio svoj poluslatki Riesling Primus Bolfan 2015, znan kao dvostruki osvajač bronce na londonskom Decanteru. U Procaffeu su posebno ponosni na svoj tiramisu, koji pak nije lako pomiriti s vinom, ali Bolfan je nepogrešivo procijenio da se s bogatstvom okusa ove slastice sasvim dobro nosi njegov pravi ''petrolejski'' Riesling. Tu su kombinaciju novinari proglasili i najboljom na prvom eventu ''Vina uz slasticu'', koji su organizirali prijatelji vina Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Belje je već odavno sinonim za brižno odnjegovana vina koja unatoč velikim količinama zadržavaju boutique kvalitetu. Takav je slučaj i s njihovim polusuhim Roséom 2018, majstorski spravljenim od pinota crnog i cabernet sauvignona. Nažalost, na promociju nije mogao doći nitko od predstavnika Belja, ali bi sigurno i oni uživali u sljubljivanju njihova sočnog i aromatičnog Roséa s istom takvom panna cottom.

Što bi bile slastice bez fino perlanih mjehurića? Odgovor na to dala je Vinarija Jagunić s Plešivice, hrvatske Champagne. S obzirom na to da se ostatak obitelji morao posvetiti iznenadnoj grupi turista u svojoj vinskoj kušaonici i vinariji, čast da predstavi pjenušac La Bulle Rosé dobio je najmlađi član - Zvonimir Jagunić - koji se izvrsno snašao u toj ulozi. Na preporuku njegova iskusnijeg brata Dominika, ovaj extra sec pjenušac od portugisca i crnog pinota, proizveden klasičnom metodom, pio se uz savijaču sa šumskim voćem.

Premijerno ''Vino uz slasticu'' okončano je uz premijerno vino - Rubin Pinot noir Fadan 2018. Ovo je bilo prvi put da se Vinarija Fadan iz Zasadbrega kod Čakovca predstavila u Zagrebu, za što je zaslužan veliki promotor međimurskih vina Marko Havaši. Vinar Igor Škvorc ugodno je iznenadio svojim laganim i pitkim Pinotom crnim, koji se izvrsno složio s čokoladnom tortom Tkalča. Za ovu vinariju. nazvanu po Fadan bregu na kojem su vinogradi, sigurno će se još čuti.

Gutljaje vina i zalogaje slastica olakšale su negazirana i gazirana voda Römerquelle. I ne zaboravimo napomenuti da je i ''Vino uz slasticu'' kao i dosadašnja ''Vina uz žlicu'' odano pratila destilerija Aura iz istarskog Buzeta sa svojim Karbun Ginom, Teraninom te likerima od divlje kruške i suhe smokve.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju