Sastojci za kolač:
200 grama bijelog šećera
185 ml biljnog ulja
150 grama smeđeg šećera
120 grama brašna
60 ml mlaćenice
50 grama kakaa
4 mrkve
2 jaja
1 žumanjak
2 žlice vruće vode
1,5 žlica mljevene kave
1,5 čajnih žličica praška za pecivo
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Sastojci za kremu:
300 grama šećera u prahu
225 grama sirnog namaza
110 grama omekšalog maslaca
1 žlica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva.
2. U većoj zdjeli pomiješajte bijeli i smeđi šećer s uljem i ručno dobro promiješajte.
3. Postupno dodajte žumanjak i jaja i nastavite miješati. Dodajte mlaćenicu i ekstrakt vanilije.
4. U vrućoj vodi rastopite crnu kavu te dodajte smjesi.
5. U posebnoj zdjeli prosijte suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
6. Postupno umiješajte suhe sastojke u smjesu na bazi jaja i šećera.
7. Na kraju naribajte mrkve i nježno umiješajte u kremu.
8. Prebacite smjesu u namašćeni kalup za pečenje kolača. Pecite kolač oko 40 minuta te ga testirajte čačkalicom. Ako je smjesa još uvijek „mokra“, pecite još desetak minuta.
9. Ohladite kolač do kraja prije nego što na njega nanesete kremu.
10. Kremu napravite u mikseru miješajući sirni namaz i omekšali maslac. Dodajte ekstrakt vanilije i malo soli, a potom postupno umiješajte šećer. Miksajte dok ne dobijte glatku jednoličnu smjesu.
11. Premažite kolač sirnom smjesom i stavite i u hladnjak prije posluživanja. Dobar tek!