Bobotie je tradicionalno južnoafričko jelo koje se radi od mljevenog mesa, starog kruha i obilja začina te nerijetko i suhog voća poput sultana grožđica te šake usitnjenih orašastih plodova, poput badema. Mesna smjesa prije stavljanja u pećnicu prelije se smjesom od jaja i mlijeka s kurkumom i ponekim listom lovora.

U trendu Cascada cottage Barilović - 12 Između Rijeke i Zagreba Iznad rijeke: Kuća stvorena za uživanje i dugi oproštaj od ljeta Kadulja - 1 Kadulja ili žalfija Više od začina: Čudesna mediteranska "biljka koja liječi sve" Napravite gulaš od sastojaka koje pronađite u svojem hladnjaku i smočnici Tjedni jelovnik 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja se rade kada treba "počistiti" ostatke iz hladnjaka

Bobotie se u Africi najčešće poslužuje s rižom. Oni koji nisu naviknuli na obilje začina recept mogu prilagoditi vlastitom ukusu - složenac će biti slastan i uz začinsko bilje poput majčine dušice, origana ili kopra.

Sastojci za bobotie:

2 kriške starog kruha
1 dl mlijeka
2 luka
25 g maslaca
2 češnja češnjaka
1 kg mljevene junetine
2 žličice curry paste
1 žličica suhih mediteranskih začina
3 klinčića
2 žlice umaka od rajčice
1 žličica pekmeza od marelica
2 lista lovora

Nadjev:

2 velika jaja
300 ml punomasnog mlijeka
sol, papar
1 žličica kurkume
4 lista lovora

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kruh namočite u mlijeku.

2. Popržite usitnjeni luk na maslacu pa miješajući dodajte češnjak i junetinu. Kad meso promijeni boju, dodajte dva lista lovora, curry pastu, bilje i začine, grožđice, pekmez, sol i papar.

3. Neka se krčka 10 minuta na laganoj vatri. Za to vrijeme izvadite kruh iz mlijeka pa ga umiješajte u mesnu smjesu.

4. Prebacite mesni umak u dublju vatrostalnu posudu i poravnajte kuhačom.

5. Istucite jaja s mlijekom i kurkumom, posolite i popaprite pa prelijte preko mesa i prekrijte listovima lovora. Pecite 35-40 minuta ili dok se smjesa na vrhu lijepo ne zapeče. Prema želji poslužite s rižom.