Rijeka Gacka tamošnjim stanovnicima predstavlja život – njezina iznimno čista voda koristi se za piće, a služi i kao riblja smočnica u koju svraćaju ribiči. Toliko je čista da nosi titulu jedne od najbistrijih, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Mlinice na Gackoj u Sincu posebna su atrakcija, kao ostatak tradicijskog graditeljstva na vodi i starih obrta. A Gacka je lijepa i ispod površine, u što se možete uvjeriti veslajući u prozirnim kajacima.

Umorite li se nakon cjelodnevnog uživanja u prirodi, jedno od najboljih mjesta na kojem možete vratiti energiju smjestilo se uz samu obalu rijeke. Bistro Ribič u Otočcu restoran je s najdužom tradicijom pripreme i posluživanja hrane u Gackoj dolini.

Pastrve na pladnju 

Specijaliteti kuće su naravno pastrve, koje marljive ruke u kuhinji pripremaju na više kreativnih načina. Kako bismo odabrali koja je pastrva kraljica Ribiča, udružili smo snage i bacili se na isprobavanje.

Omotana pancetom i pečena na žaru, punjena suhim šljivama, pržena u brašnu na mlinarski, kuhana na lešo... u bistrou na rijeci svatko može pronaći nešto za sebe. Bez previše razmišljanja, sočna pastrva sa hrskavom koricom na mlinarski skupila je najviše pohvala, a uživalo se i u blitvi i krumpiru. Cijene u Ribiču su prijateljske pa ćete tako pastrve platiti od 12 do 14 eura, a ako više volite meso, bez brige, nećete ostati gladni.

Janjetina, škripavac, police... 

Poželite li ličku janjetinu ili teletinu s ličkim krumpirom i povrćem ispod peke (16 eura), potrebno je prethodno se najaviti, a za veće grupe Ribič okrene i janjetinu ili svinjetinu na ražnju. Cijena za kilogram janjetine s ražnja je 35 eura, a odojak je 25 eura. Lička kuhinja uključuje i lički sir, krasnarski škripavac, jela poput kiselog zelja s mesom te police od ličkog krumpira s kiselim zeljem, slaninom, kobasicama i sirom (10 eura). Tko želi, može i isprobati roštilj, najrazličitije odreske ili se pak odlučiti za pizzu. Na jelovniku je i tradicionalna prežgana juha koja se malo gdje može pojesti, kao i juha od pastrve s rižom.

Bistro Ribič marljivo skuplja pohvale na račun kvalitete ribe, predivne terase tik do rijeke, kao i domaćina koji goste dočekuju kao drage prijatelje. Nenadmašne pastrve pohvalio je i ugledni magazin Guardian, čiji su novinari proveli nekoliko tjedana u Hrvatskoj i posebno uživali u pastrvama sa žara. 

Visoka kao 3 zagrebačke katedrale: Najviša građevina u Hrvatskoj koja pokazuje put u sve popularniji kutak Lijepe Naše Izlet u plominski kraj - 6 Vidikovac Izlet u plominski kraj - 4 +2 Izlet u plominski kraj - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju