Pitoma i divlja, planinska i nizinska, nevjerojatno lijepa, najveća regija Gorske Hrvatske prostor je koji spaja dinarski i jadranski kraj. Našu najrjeđe naseljenu regiju sve više bude posjetitelji koji je dolaze bolje upoznati, iskusiti iz prve ruke ljepote o kojima se priča. Slagalica koju čine mirne rijeke i mirisne šume, domaćini kod kojih možete otkrivati hranu koju marljive ruke brižno pripremaju i polagani ritam, htjeli-ne htjeli izmame obećanje o povratku.

Majerovo vrilo

Cijelu Liku čine velika krška polja i svako ima svoje čari, no kroz Gacko polje, čije je središte grad Otočac, protječe jedna od najčišćih rijeka kontinenta, neprocjenjivo vrijedno hrvatsko blago. Rijeka Gacka izvire na jednom kraju Gackoga polja, a ponire na suprotnome i po duljini je treća ponornica u Europi. Krasi je mnogo malih izvora u obliku jezeraca – "vrila", a vrelo rijeke Gacke proglašeno je spomenikom prirode.

Na njoj ćete naći dva stalna vrela: Majerovo i Tonkovića, dok vrelo Klanac u nedostatku kiša presuši. Sva tri vrela smjestila su na jugoistočnom rubu Gackog polja, uz sela Lešće i Sinac. Tu su nekoć bile brojne mlinice, od kojih su neke obnovljene i uređene, pa se i sada može vidjeti kako se melje brašno.

Osim njih može se vidjeti i pile za drva, stupe i koševe za pranje sukna. Nekoć prije na rijeci Gackoj i njenim pritocima klokotalo je oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko na vrelima u Sincu obavlja svoju prastaru funkciju mljevenja žita uz pomoć rijeke. Zvuci mlinskog kamena trgaju od zaborava uspomene na tradiciju mljevenja žitarica, stupanja sukna i valjanja biljaca, ali i prijateljstva koja su nastajala između mlinara i seljaka koji bi čekali na svoj red i družili se satima.

Najpoznatije, a mnogi će reći i najljepše mlinice su one na Majerovom vrilu. Iz Otočca krenite u smjeru Gospića pa kada vidite tablu Sinac, znat ćete da ste na pravom mjestu. U tom ćete mjestašcu naići na oazu plavih i zelenih boja, promatrati kako se u kristalnoj Gackoj ocrtavaju konture krošanja i mlinica pa zatim nestaju kada sliku namreškaju zaigrane patke.

Ljepote Gacke - 5 Ljepote Gacke - 5 (Foto: Shutterstock)

Lika na pizzi

Ogladnite li, kratka šetnja dijeli vas i do jedne od naboljih pizzerija u Hrvatskoj. Prema mišljenju bonkulovića i gastrolutalica, upravo u malenome Sincu pizza je fantastična. O tome zašto posjetiti idilični kraj Gacke doline pregršt je razloga, a ako predivna rijeka i njena vrila, kao i dobra porcija zanimljivosti iz hrvatske prošlosti nisu dovoljno dobar razlog za izlet – onda sjednite u auto radi pizzerije Ruspante. Prethodno nazovite i rezervirajte stol jer se glas o finoj hrani daleko čuje.

Nitko nije mogao pretpostaviti da će vlasnik Ante Svoren sa svojim ljudima, u maleni Sinac privući toliko posjetitelja, a o razlozima uspjeha možemo samo nagađati. Možemo pretpostaviti da bez uloženog znanja, vrhunskih, mikrolokalnih namirnica, posebne, ručno zidane peći koja se loži bukvom, i tima koji funkcionira kao dobro uigran bend vjerojatno to ne bi bilo to. Brašno za pizzu dolazi iz obližnjeg mlina, a sastojci s malih obiteljskih gospodarstava u blizini.

Tražeći na jelovniku dobitnu kombinaciju, vidjet ćete sastojke poput čvaraka, ličke base i dimljene pastrve. Ima tamo i seljačke šunke, domaćih kobasica, slanine i škripavca, baš kao kopra, dimljene paprike i domaćeg pesta.

Jedna od pizza kakvu nećete pojesti nigdje drugdje je ona od – janjetine! Osim buta iz krušne peći, na tijesto idu i mladi luk, kopar i lička basa. A ako se pitate što uopće znači ruspante – riječ je o piletu iz slobodnog uzgoja, a upravo je i dimljena piletina na pizzi kuće, baš kao i na Dudinom snu.

Lička zima također je za preporuku, bez obzira na doba godine. Na njoj ćete naći domaću slaninu i kobasice, škripavac i čvarke koji savršeno hrskaju pod zubima. Dajte priliku i Sinčerskoj, pizzi koja spaja dimljenu gacku pastrvu i basu s koprom. Cijene pizza su od oko 7,50 do 13,20 eura, a ostavite mjesta i za palačinke: zapečena Gačanka s domaćom basom (idealna za one koji ne vole jako slatko) je za preporuku.

Prozirni kajaci zbog kojih turisti dolaze u Liku i otkrivaju pitomu Gacku dolinu Izlet u Gacku dolinu - 1 Izlet u Gacku dolinu - 2 Izlet u Gacku dolinu - 3 +5 Izlet u Gacku dolinu - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju