Wacky cake ili u prijevodu s engleskog ćaknuti kolač popularna je slastica američke kuhinje.

Točnije, riječ je o kolaču smišljenom 30-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme Velike depresije kada stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država nije imalo pristup svim željenim namirnicama, ali je i dalje željelo jesti ukusnu hranu.

Ne čudi stoga što wacky cake ne sadrži jaja, maslac ni mlijeko. Bez jajeta, koje inače djeluje kao vezivo u kolačima, mogli biste pomisliti da će se slastica raspasti nakon što je izvadite iz pećnice.

No to se ipak neće dogoditi zahvaljujući jabučnom octu, koji jača gluten u brašnu, dok u kombinaciji sa sodom bikarbonom jamči da će se biskvit dignuti. Sočnost pak kolaču daje ulje.

Za ovaj recept ne treba vam nikakvo posebno slastičarsko znanje ni oprema. Pomiješajte sve sastojke i stavite ih peći u pećnicu. I to je to!

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 200 g bijelog šećera
  • 180 g brašna
  • 85 ml ulja
  • 4 žlice nezaslađenog kakao praha
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • ½ čajne žličice soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Prosijte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol u posudu.
  3. Dodajte ulje, ocat i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješajte.
  4. Umiješajte i vodu.
  5. Miješajte sve dok se sastojci na povežu i ne dobijete jednoličnu smjesu.
  6. Prebacite smjesu u namašćeni kalup za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu oko 30 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  7. Ohladite kolač prije posluživanja.
  8. Kolač možete poslužiti s umakom po želji ili s malo šećera u prahu. Dobar tek!

Meko tijesto i puuuno čokolade: Recept za savršeni blagdanski kolač kojem nitko ne može odoljeti Čokoladna babka - 4 Čokoladna babka - 1 Čokoladna babka - 5 +1 Čokoladna babka - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju