Wacky cake ili u prijevodu s engleskog ćaknuti kolač popularna je slastica američke kuhinje.
Točnije, riječ je o kolaču smišljenom 30-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme Velike depresije kada stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država nije imalo pristup svim željenim namirnicama, ali je i dalje željelo jesti ukusnu hranu.
Ne čudi stoga što wacky cake ne sadrži jaja, maslac ni mlijeko. Bez jajeta, koje inače djeluje kao vezivo u kolačima, mogli biste pomisliti da će se slastica raspasti nakon što je izvadite iz pećnice.
No to se ipak neće dogoditi zahvaljujući jabučnom octu, koji jača gluten u brašnu, dok u kombinaciji sa sodom bikarbonom jamči da će se biskvit dignuti. Sočnost pak kolaču daje ulje.
Za ovaj recept ne treba vam nikakvo posebno slastičarsko znanje ni oprema. Pomiješajte sve sastojke i stavite ih peći u pećnicu. I to je to!
Sastojci:
- 250 ml vode
- 200 g bijelog šećera
- 180 g brašna
- 85 ml ulja
- 4 žlice nezaslađenog kakao praha
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- ½ čajne žličice soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Prosijte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol u posudu.
- Dodajte ulje, ocat i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješajte.
- Umiješajte i vodu.
- Miješajte sve dok se sastojci na povežu i ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Prebacite smjesu u namašćeni kalup za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu oko 30 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Ohladite kolač prije posluživanja.
- Kolač možete poslužiti s umakom po želji ili s malo šećera u prahu. Dobar tek!
Meko tijesto i puuuno čokolade: Recept za savršeni blagdanski kolač kojem nitko ne može odoljeti +1