• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Meko tijesto i puuuno čokolade: Recept za savršeni blagdanski kolač kojem nitko ne može odoljeti

Poznati chef Paul Hollywood obožava kombinaciju dizanog tijesta, čokolade i lješnjaka, a ovoga puta prenosimo njegov recept...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 7.12.2024 07:54 komentari
viber Created with Sketch.
Čokoladna babka
Čokoladna babka (Foto:Shutterstock)

Galerija Čokoladna babka - 4 1 Čokoladna babka - 1 1 Čokoladna babka - 5 1 Čokoladna babka - 2 1

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Babka potječe iz Poljske, ali je poznata diljem svijeta u najrazličitijim varijacijama na temu. Od čokolade do pekmeza, pistacija i suhog voća – ovaj čokoladni kruh, ili dizani kolač možete pronaći dolazi u slasnim inačicama, a zajednički im je poseban, „zgužvan“ izgled koji se dobiva motanjem tijesta ili pletenja u oblik vijenca.

Punjeno tijesto se najprije savija u roladu, potom zareže nožem da bi se dobila dva komada tijesta koja se potom ispletu. Babka se peče u kalupu za kruh ili limu za pečenje obloženom papirom za pečenje.

Poznati chef Paul Hollywood obožava kombinaciju dizanog tijesta, čokolade i lješnjaka, a recept za njegovu babku pročitajte u nastavku. Također, možete baciti pogled i na video-recept Johna Kanella za čokoladnu babku bez lješnjaka kako biste vidjeli kako se mota tijesto.

Čokoladna babka - sastojci

  • 65 g blanširanih lješnjaka
  • 180 g maslaca (100 g za nadjev i 80 g za tijesto)
  • 275 g šećera (150 g za nadjev, 25 g za tijesto i 100 g za sirup)
  • 80 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
  • 40 g kakaa u prahu
  • 275 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 5 g suhog kvasca
  • 2 jaja
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 100 ml vode

Čokoladna babka - - priprema

  1. Maslac narežite na kockice i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi. Čokoladu nasjeckajte. Jaja lagano istucite. Zagrijte pećnicu na 200°C. Napravite nadjev. Stavite lješnjake u lim za pečenje i pecite na dnu pećnice 4-5 minuta, povremeno miješajući, dok ne porumene. Istresite ih na dasku za rezanje, ostavite da se ohlade, pa polovicu lješnjaka grubo, a ostatak sitno nasjeckajte. Stavite na stranu. Maslac, šećer i čokoladu stavite u lonac i lagano otopite na laganoj vatri, miješajući dok se ne sjedini. Maknite s vatre i umiješajte kakao. Izlijte u posudu i ostavite da se ohladi i malo zgusne.
  2. U međuvremenu napravite tijesto. Uspite brašno u zdjelu miksera s kukom za tijesto, dodajte kvasac na jednu stranu zdjele, a šećer i sol na drugu stranu. Napravite udubljenje u sredini i ulijte jaja i mlijeko, zatim lagano miksajte 2-3 minute dok se ne stegne. Pojačajte brzinu na srednju i dodajte maslac, malo po malo. Dobro promiješajte između svakog dodavanja kako bi se maslac sjedinio sa smjesom. Nakon što ste dodali sav maslac, nastavite miksati na srednjoj brzini. Tijesto će najprije biti ljepljivo, a zatim postati glatko i sjajno.
  3. Lagano pobrašnite radnu plohu i razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 40 x 30 cm tako da vam duži rub bude bliže. Ohlađenu čokoladnu smjesu rasporedite po tijestu, ostavljajući oko 1 cm ruba. Pospite lješnjacima. Počevši od dužeg ruba koji vam je najbliži, smotajte tijesto u čvrstu roladu.
  4. Odrežite oko 2 cm sa svakog kraja, zatim okrenite tijesto za devedeset stupnjeva u smjeru kazaljke na satu tako da vam kraći kraj bude najbliži. Koristeći veliki, oštar nož ili rezač za pizzu, uzdužno zarežite tijesto kroz sredinu, režući ga na 2 dugačka dijela. S odrezanim stranama okrenutim prema gore, nježno pritisnite gornji kraj svake polovice zajedno da se zatvori, zatim podignite desnu polovicu preko lijeve polovice, a zatim lijevu polovicu preko desne polovice. Ponovite, uvijajući tijesto da napravite pletenicu, a zatim nježno pritisnite donje krajeve da se spoje. Pažljivo prebacite tijesto u lim prekriven papirom za pečenje i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata dok se ne udvostruči.
  5. Petnaest minuta prije kraja dizanja zagrijte pećnicu na 190°C. Stavite babku u pećnicu na 15 minuta, zatim smanjite temperaturu pećnice na 170°C i pecite još 25-30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Dok se babka peče stavite šećer i 100 ml vode u lončić, pustite da prokuha na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru i kuhajte bez miješanja, 5 minuta dok ne postane sirupasto pa ostavite da se zgusne. Kad je babka gotova, prebacite je u limu na rešetku. Vruću babku premažite ohlađenim sirupom. Uživajte!

Babine fritule Hrana i piće Recept chefa Melkiora Bašića: Savršeno meke i sočne babine fritule čiji okus znate iz djetinjstva

 

 

  • #Recepti
  • #babka
  • #čokoladna babka
  • #poljska kuhinja
  • #blagdani 2024
  • #božić 2024
  • #Čokolada
  • #recepti s čokoladom
  • #najbolja babka
  • #recept za babku
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
MORH: Redovite dnevne i noćne letačke aktivnosti borbenih aviona Rafalea
Svakodnevno
MORH uputio upozorenje: "Očekujte to danju i noću u cijeloj Hrvatskoj"
Dron kod zračne luke europske zemlje: Bio je u blizini kontrolnog tornja
Novi incident
Dronovi kod zračne luke, vidjelo ih se iz kontrolnog tornja: Policija na nogama
show
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Ella Dvornik ima novi automobil
"upgrade"
Ella Dvornik ima novi auto? Pokazala vozilo koje vrijedi pravo bogatstvo
zdravlje
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
Novo 15-godišnje istraživanje
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
tech
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
europski ispit
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
Neočekivan potez: Leao se ispričao Modriću pred cijelim San Sirom i oduševio navijače
detalj koji je promaknuo
Neočekivan potez: Leao se ispričao Modriću pred cijelim San Sirom i oduševio navijače
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
Borba s troškovima
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
lifestyle
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
Jane Fonda u zlatnoj haljini na L'Oréal Paris reviji u sklopu Tjedna mode u Parizu
Stav i samopouzdanje
Žena je čudo! Jane Fonda u 88-oj godini pokorila modnu pistu u haljini za božice
sve
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Piletina i krumpir u vrhnju
Kremasto

Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju

Piletna i krumpir u vrhnju, obogaćeni aromom pečenog luka i svježeg timijana mogli bi vas oboriti s nogu i postati stalni dio vašeg tjednog menija. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close