Melanzane alla Parmigiana je klasično talijansko jelo sastavljeno od tanko narezanih i ispečenih komada patlidžana koji se zapeku u pećnicu s umakom od rajčice i parmezanom.
Jeste li znali da postoji i bijela verzija? Parmigiana bianca ime dobila po boji jela. Umjesto umaka od rajčice upotrebljava se bijeli umak bešamel u kombinaciji s nekom vrstom topivog sira poput mozzarelle.
Patlidžan je često puta zamijenjen s tikvicama koje se ne moraju prethodno ispeći prije stavljanja u složenac. Da bi jelo dobilo dodatnu dimenziju slasti između tikvica, umaka i sira stavite i po krišku šunke.
Najbolji bešamel napravit ćete ako se pridržavate ovih savjeta. Ako ne želite stavljati bešamel u jelo, složenac možete napraviti i od tikvica, šunke i sira.
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 350 g sira mozzarella
- 200 g šunke
- 30 g naribanog parmezana
- sol i papar po želji
- maslac po želji
- umak bešamel
Priprema:
- Operite tikvice, ogulite ih i narežite na kriške debljine oko pola centimetara. Posolite ih s obje strane i pustite da otpuste vodu.
- Nakon 15-ak minuta ocijedite višak vode i osušite ih uz pomoć papirnatih ručnika.
- Dno vatrostalne posude premažite maslacem, pa po njemu poslažite tikvice u jednom ravnomjernom sloju. Preko tikvica stavite šunku i mozzarella sir. Ako koristite bešamel dodajte i nešto umaka, pa ponovite isto s preostalim sastojcima.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, a po vrhu rasporedite naribani parmezan.
- Stavite peći složenac u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta dok se tikvice ne ispeku, a sir ne rastopi.
- Poslužite jelo toplo sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Veličina je bitna: Trikovi s kojima ćete uvijek odabrati najbolje tikvice na tržnici ili u trgovini +4