Melanzane alla Parmigiana je klasično talijansko jelo sastavljeno od tanko narezanih i ispečenih komada patlidžana koji se zapeku u pećnicu s umakom od rajčice i parmezanom.

Jeste li znali da postoji i bijela verzija? Parmigiana bianca ime dobila po boji jela. Umjesto umaka od rajčice upotrebljava se bijeli umak bešamel u kombinaciji s nekom vrstom topivog sira poput mozzarelle.

Patlidžan je često puta zamijenjen s tikvicama koje se ne moraju prethodno ispeći prije stavljanja u složenac. Da bi jelo dobilo dodatnu dimenziju slasti između tikvica, umaka i sira stavite i po krišku šunke.

Najbolji bešamel napravit ćete ako se pridržavate ovih savjeta. Ako ne želite stavljati bešamel u jelo, složenac možete napraviti i od tikvica, šunke i sira.

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 350 g sira mozzarella
  • 200 g šunke
  • 30 g naribanog parmezana
  • sol i papar po želji
  • maslac po želji
  • umak bešamel

Priprema:

  1. Operite tikvice, ogulite ih i narežite na kriške debljine oko pola centimetara. Posolite ih s obje strane i pustite da otpuste vodu.
  2. Nakon 15-ak minuta ocijedite višak vode i osušite ih uz pomoć papirnatih ručnika.
  3. Dno vatrostalne posude premažite maslacem, pa po njemu poslažite tikvice u jednom ravnomjernom sloju. Preko tikvica stavite šunku i mozzarella sir. Ako koristite bešamel dodajte i nešto umaka, pa ponovite isto s preostalim sastojcima.
  4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, a po vrhu rasporedite naribani parmezan.
  5. Stavite peći složenac u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta dok se tikvice ne ispeku, a sir ne rastopi.
  6. Poslužite jelo toplo sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!

Veličina je bitna: Trikovi s kojima ćete uvijek odabrati najbolje tikvice na tržnici ili u trgovini Brza pita od tikvica i sira bez klasičnih kora Toplo-hladna salata od tikvica i sira Lazanje od tikvica +4 Popečci od tikvica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju