Parmigiana je zapečeno talijansko jelo od patlidžana, sira i rajčice. Svojataju je sve regije talijanskog juga, Kalabrija, Kampanija, Apulija i Sicilija, i ne samo juga (Emilija i Romanja), tj. svaka regija ima svoju verziju i u svakoj tvrde da je njihova baš ona prava.
Slični se složenci peku diljem Mediterana, pa se među slojevima patlidžana mogu naći i piletina, teletina ili nego drugo meso, a u nadjevu različito povrće.
Naravno, i svaka kuća ima svoj recept, pa vam ne preostaje drugo nego putovati Italijom i kušati parmigianu gdje god stignete.
A da biste je imali s čime usporediti, napravite je sami po ovom jednostavnom receptu. Treba vam tek dvadesetak minuta da sve priredite, ostalo će obaviti pećnica i za niti sat vremena imate prekrasan domaći mediteranski ručak na stolu.
Sastojci za patlidžane alla parmigiana:
- 2 zgnječena češnja češnjaka
- 6 žlica maslinova ulja
- 800 g rajčice iz konzerve
- 2 žlice pirea od rajčice
- 4 patlidžana, narezana na duge ploške, debljine oko 5 mm
- 85 g parmezana, svježe naribanog
- 20 g listova bosiljka, usitnjenih
- 1 jaje, tučeno
Priprema patlidžana alla parmigiana:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U tavi popržite češnjak i četiri žlice maslinova ulja na jakoj vatri tri minute. Dodajte rajčice pa pustite da lagano krčka osam minuta uz miješanje. Na kraju umiješajte pire od rajčice.
- Zagrijte tavu. Premažite nekoliko patlidžana s malo ulja, stavite u tavu i pržite na jakoj vatri, svaku stranu oko tri minute.
- Kad su svi patlidžani pečeni, nekoliko ih poslažite na dno lima ili posude za pečenje pa prelijte umakom od rajčice. Pospite parmezanom i listićima bosiljka te dodajte začine. Ponovite s ostalim sastojcima. Na vrh izlijte izmućeno jaje, pospite s još malo parmezana i pecite 20 minuta.
Ujedinjene kuhinje svijeta u borbi protiv mamurluka: Što naše "supatnike" diljem svijeta diže iz mrtvih jutro poslije +3