Galerija Brza pita od tikvica i sira bez klasičnih kora 4 Toplo-hladna salata od tikvica i sira 4 Lazanje od tikvica 4 Popečci od tikvica 4

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije

Tikvice možete pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, ali najukusnije su od lipnja do kraja kolovoza, kada ih obožavamo na sve načine. No kako bi jela od tikvica bila slasna, prvi je korak odabrati kvalitetnu namirnicu.

Odaberite plodove s čvrstom sjajnom korom bez ikakvih vidljivih oštećenja. Tikvice bi trebale biti čvrste na dodir pa ih prilikom kupnje dotaknite i provjerite njihovu teksturu. Ako su tikvice mekane, vjerojatno su već počele truliti.

Kad je riječ o tikvicama, veličina je bitna, stoga odaberite manje primjerke koji ne sadrže toliko vode i sjemenki u usporedbi s velikima. Srednja veličina također je dobar odabir. Tikvice mogu biti zelene, žute ili bijele, ali uvijek odaberite one intenzivnije boje. "Umorne" i blijede tikvice zaobiđite.

Rok trajanja?

Idealno bi bilo odmah ih potrošiti nakon kupnje. Ako niste u mogućnosti to učiniti, stavite ih u papirnate vrećice i pohranite u hladnjak i do tjedan dana. Operite ih ili ogulite tek onda kada ih planirate upotrijebiti. Nemojte ih držati u plastičnim vrećicama jer će biti prevlažne i brže se pokvariti.

Zamrzavanje tikvica

Tikvice možete po želji i narezati na manje komade i zamrznuti. Zamrznute tikvice možete iskoristiti u pripremi smoothieja umjesto banane – ne brinite se, neće osjetiti njihov okus u smoothieju, a podarit će vam željenu kremastu teksturu.

7 prefinih jela za ovaj tjedan: Jednostavni recepti koji će vam skratiti muke oko planiranja jelovnika Kvæfjordkake Slasna piccata Lignje +3 Popečci od tune iz pećnice