Mljevenje mesa kod kuće vam jamči kontrolu nad sastojcima i mješavinom, ali i činjenicu da znate točno koliko je staro meso koje usitnjavate.

Ne treba vam aparat za mljevenje mesa kako biste usitnili junetinu, svinjetinu ili koju drugu vrstu mesa za svoje kulinarske kreacije.

Ukoliko vam je potrebna manja količina, isto možete napraviti u svojoj sjeckalici za povrće. Odvažite li se na ovaj eksperiment, pripazite na nekoliko ključnih stvari.

Meso za gulaš je obično žilavo prije termičke obrade Hrana i piće Kako omekšati žilavo meso? Trikovi s kojima će jeftiniji komadi postat mekani i fini

Da bi mljeveno meso imalo dobar okus potrebno je uvrstiti i barem 20 posto masnoća. Upravo zato se za mljevenje junetine, svinjetine ili janjetine najčešće koristi lopatica ili plećka koja ima idealni omjer. S druge strane, kod piletine je najbolje samljeti tamno meso od zabatka.

Nakon termičke obrade mljeveno meso će biti suho i neukusno ako koristite komade s manje od 20 posto masnoća.

Meso Hrana i piće Test od pet sekundi otkriva je li meso svježe ili pokvareno

Kako pripremiti meso za mljevenje u sjeckalici?
Narežite meso na manje kocke veličine oko 2,5 centimetara. Raspodijelite ih na lim za pečenje te stavite u zamrzivač na 20 do 30 minuta. Važno je da se rubovi mesa smrznu, ali ne i sredina jer ih u suprotnom nećete moći samljeti u sjeckalici.

U zamrzivač možete staviti i oštricu od sjeckalice. To će vam pomoći da usitnite meso po želji.

Što manje dodirujte meso kada ga prebacujete iz zamrzivača u sjeckalicu. Dodirivanje će potaknuti brže topljenje mesa zbog čega ćete imati problema s usitnjavanjem.

Pečeno pile Hrana i piće Trik Gordona Ramsayja: Najlakši recept za sočno pečeno pile bez podlijevanja

Imajte na umu da meso usitnjeno u sjeckalici ne izgleda poput onog smljevenog u aparatu. Procesirajte meso dok ne dobijete grublje narezanu komadiće. Nemojte pulsirati sve dok ne dobijete mesnu pastu, jer ona neće imati dobar okus.

Nemojte pretrpavati sjeckalicu mesom. Lakše ćete obaviti zadatak ako ga podijelite u nekoliko tura. Sretno!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju