Kako biste spriječili presušivanje pileta, poslužite se savjetom britanskog chefa Gordona Ramseyja. On savjetuje punjenje pileta nadjevom koji će uz to jelu dati dodatni okus.
Sastojci:
- 1 pile
- 1 par začinjenih kobasica poput choriza
- 1-2 luka
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 manja konzerva bijelog graha
- par grančica timijana
- sol i papar po želji
- maslinovo ulje po želji
- 7-8 sušenih rajčica u maslinovom ulju
- 1 limun
- 400 ml bijelog vina
- 1 čajna žličica slatke paprike
Priprema:
- Narežite kobasice na sitne komade i prepržite ih na tavi, na umjernoj temperaturi. Dodajte malo maslinova ulja po želji.
- Narežite luk i češnjak te stavite pirjati zajedno s kobasicama.
- U smjesu dodajte malo timijana te konzervu bijelog graha. Posolite i popaprite po želji.
- Na kraju pirjanja ubacite sušene rajčice u maslinovom ulju.
- Smjesu utisnite u očišćeno pile koje ste prije toga lagano posolili i popaprili. Na otvor stavite oprani organski limun, koji će spriječiti curenje nadjeva.
- Pile položite u duboki lim za pečenje na čije ste dno ulili jednake količine bijelog vina i vode, te nekoliko grančica timijana.
- Ova tekućina će vlažiti pile tijekom pečenja i zajamčiti vam sočnost mesa na kraju pečenja.
- Preko pileta utrljajte sol i papar, malo slatke paprika i maslinovo ulje.
- Aluminijskom folijom prekrijte lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta.
- Po isteku tog vremena skinite foliju s lima za pečenje i vratite pile u pećnicu da se peče još trideset minuta na istoj temperaturi kako biste dobili hrskavu koricu.
- U tekućinu s dna lima za pečenje iscijedite pečeni limun pa iskoristite kao umak za meso.
- Poslužite piletinu toplu s nadjevom i salatom po želji. Dobar tek!
U videu Gordona Ramseya pogledajte postupak pripreme hrskavog i sočnog pečenog pileta bez podlijevanja.