Kako biste spriječili presušivanje pileta, poslužite se savjetom britanskog chefa Gordona Ramseyja. On savjetuje punjenje pileta nadjevom koji će uz to jelu dati dodatni okus.

Sastojci:

  • 1 pile
  • 1 par začinjenih kobasica poput choriza
  • 1-2 luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 manja konzerva bijelog graha
  • par grančica timijana
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ulje po želji
  • 7-8 sušenih rajčica u maslinovom ulju
  • 1 limun
  • 400 ml bijelog vina
  • 1 čajna žličica slatke paprike

Priprema:

  1. Narežite kobasice na sitne komade i prepržite ih na tavi, na umjernoj temperaturi. Dodajte malo maslinova ulja po želji.
  2. Narežite luk i češnjak te stavite pirjati zajedno s kobasicama.
  3. U smjesu dodajte malo timijana te konzervu bijelog graha. Posolite i popaprite po želji.
  4. Na kraju pirjanja ubacite sušene rajčice u maslinovom ulju.
  5. Smjesu utisnite u očišćeno pile koje ste prije toga lagano posolili i popaprili. Na otvor stavite oprani organski limun, koji će spriječiti curenje nadjeva.
  6. Pile položite u duboki lim za pečenje na čije ste dno ulili jednake količine bijelog vina i vode, te nekoliko grančica timijana.
  7. Ova tekućina će vlažiti pile tijekom pečenja i zajamčiti vam sočnost mesa na kraju pečenja.
  8. Preko pileta utrljajte sol i papar, malo slatke paprika i maslinovo ulje.
  9. Aluminijskom folijom prekrijte lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta.
  10. Po isteku tog vremena skinite foliju s lima za pečenje i vratite pile u pećnicu da se peče još trideset minuta na istoj temperaturi kako biste dobili hrskavu koricu.
  11. U tekućinu s dna lima za pečenje iscijedite pečeni limun pa iskoristite kao umak za meso.
  12. Poslužite piletinu toplu s nadjevom i salatom po želji. Dobar tek!


U videu Gordona Ramseya pogledajte postupak pripreme hrskavog i sočnog pečenog pileta bez podlijevanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju