Neka vrsta hrane brzo se kvari, a čuvanje u hladnjaku tek malo usporava proces kvarenja. Baš zato ove je namirnice najbolje što prije pojesti, odnosno ne držati u hladnjaku dulje od 48 sati od termičke obrade...

1. Riža
Vjerovali ili ne, no u riži se vrlo brzo nakon termičke obrade počinju stvarati bakterije nepoželjne za ljudski organizam, pa je ovu namirnicu najbolje što prije pojesti, odnosno ne kasnije od 48 sati od kuhanja. Nakon što se riža ohladi držite je u hladnjaku, a po potrebi podgrijte prije konzumacije.

2. Tjestenina

Tjestenina se „ponaša“ vrlo slično kao i riža. Bacillus cereus stvara se nakon kuhanja pa je najbolje pojesti skuhanu količinu najkasnije 48 sata od kuhanja ili prije toga. Dakako, tjesteninu treba držati u hladnjaku. Ostane li vam slučajno tjestenina „vani“ preko noći, bacite je.

Neke stvari ne bi se trebale stavljati u mikrovalnu pećnicu Hrana i piće Ove stvari nemojte stavljati u mikrovalnu pećnicu

3. Krumpir
Botulizam je trovanje toksinom Clostridium botulinuma koje se najčešće nalazi u konzerviranoj hrani te salamama. No otkriveni su i slučajevi prisutnosti toksina u krumpiru, a posebice u onom pečenom u aluminijskom foliji. S obzirom da se krumpir ne preporučuje podgrijavati, najbolje je skuhati količinu koju planirate odmah pojesti i ne čuvati ništa za drugi dan.

4. Školjke

Školjke mogu biti izvor mnogih opasnosti za ljudski organizam – od alergija do trovanja. Najbolje je kupovati ovu vrstu hrane iz povjerljivih izvora, te je jesti neposredno nakon ulova. Sirove školjke smiju biti u hladnjaku maksimalno 48 sati prije nego što postanu opasne za ljudski organizam, a termički obrađene treba pojesti odmah.

5. Riba
Termički obrađena riba ima nešto duži vijek trajanja od školjki, no kada se stavi u hladnjak gubi na svojem okusu, teksturi i atraktivnosti. Baš zato pripremite samo ono što možete odmah pojesti.

Slika nije dostupna Hrana i piće 5 namirnica koje mirišu po smrdljivim čarapama i kanalizaciji, ali ih ljudi svejedno jedu

6. Piletina
Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica koja se može spremiti na 1001 način. No isto tako može biti izvor trovanja salmonelom ako se ne termički ne obradi do kraja. Junetinu možete jesti polupečenu, ali ne i piletinu. U sredini pečene piletine temperatura mora dosezati 75 Celzijevih stupnjeva.

7. Gljive

Grčevi u trbuhu čest su simptom konzumacije starih i podgrijanih jestivih gljiva. Upravo zato najbolje bi bilo pojesti ih neposredno nakon termičke obrade, a maksimalno 24 sata nakon kuhanja ili pečenja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju