Neke namirnice brže se pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi. Drugima se pak značajno produži rok trajanja ako ih držimo u hladnjaku. Evo koje biste namirnice trebali staviti u hladnjak (i zamrzivač).

Brašno

Iako ga obično držimo u smočnici, brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca nametnika u njemu. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto. Ako kutiju ostavite u hladnjaku, produžit ćete mu rok trajanja.

Neke vrste ulja
Jestiva ulja treba čuvati na hladnim i mračnim mjestima, odnosno podalje od izvora topline i svjetlosti. I dok se ništa neće dogoditi ako klasična biljna ulja od suncokreta ili maslina držite u smočnici, u hladnjak biste trebali pohraniti “osjetljivija” ulja poput onih od avokada, sjemenki grožđa, lješnjaka, sezama ili tartufa. Ista ulja poželjno je staviti u hladnjak nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.

Vino Hrana i piće Znate li koji je rok trajanja vina u hladnjaku?

Sušeno voće
Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput grožđica, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest mjeseci do godine dana. To se vrijeme udvostručuje ako ih držite u hladnjaku.

Lanene i konopljine sjemenke
Lanene i konopljine sjemenke odličan su (biljni) izvor omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze na jelovniku osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porijekla. Riječ je o namirnicama koje su podložne brzom kvarenju. Upravo zato trebali biste ih držati u hladnjaku.

Kupovne tortilje
Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na pakiranju. Ipak, to se vrijeme utrostručuje ako ih pohranite u hladnjaku.

7 trikova za sprečavanje truljenja voća i povrća u hladnjaku Cikla +0 Kupus

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju