Crna sol ili kala namak je iznimno cijenjen začin u Indiji, ali i dobrom dijelu svijeta. Riječ je kamenoj soli vulkanskoj porijekla bogatoj sumorovodikom i željezom koji ima karakterističan miris po kuhanim jajima.
Crna sol zapravo nije crna. Karakteriziraju je kristalići ružičaste, crvenkaste, pa čak i ljubičaste boje koji se prelijevaju na crnu boju, po kojoj je dobila ime. Neki je nazivaju i himalajska crna sol jer se dobiva iz rudnika u podnožju Himalaje u Indiji i Pakistanu.
Zbog svojeg potentnog mirisa i okusa crna sol često je koriste vegani i osobe koje jedu hranu biljnog porijekla. Dodajte se u jela poput tofua na kajganu, palačinke bez jaja, razne marinade i umake. U Indiji često se dodajte u jela od povrća i voća – od chutneyja do raita.
Crna sol dodaje se na kraj kuhanja
Ayurveda joj pripisuje brojna ljekovita svojstva. Crna sol je dobar izvor željeza pa se preporučuje osobama koje pate od anemije. Pomaže protiv nadutosti i zatvora, poboljšava rad probavnog sustava i sprječava žgaravicu.
Termička obrada će ukloniti njezin jak miris, pa se preporučuje da crnu sol dodajte pri kraj kuhanja ili pečenja kako biste dobili najbolje rezultate. Započnite s dodavanjem prstohvata soli, isprobajte jelo, pa onda prilagodite okuse prema vlastitim željama.
Crna sol može se kupiti u specijaliziranim trgovinama začina i zdrave hrane i u Hrvatskoj. Za vrećicu od 250 grama valja izdvojiti oko 2 eura.
Možete li pogoditi što se to suši na cesti? Začin koji Hrvati obožavaju, a kilogram stoji oko 100 eura