1. Lugano je grad i općina u južnom dijelu Švicarske u kantonu Ticino na granici s Italijom. Štoviše, riječ je o najvećem gradu sa stanovništvom koje većinski govori talijanski izvan Italije. U gradu živi oko 63 tisuće stanovnika, odnosno oko 150.000 s prigradskim naseljima. Zbog blizine Italiji u Luganu se primjećuje jak talijanski utjecaj na arhitekturu, kulturu, ali i način življenja.

2. Grad leži na ledenjačkom jezeru Lugano, koje se smjestilo na nadmorskoj visini od 271 metra u podnožju Alpa. Jezero ima površinu od 49 četvornih kilometara, od čega se 31 četvorni kilometar nalazi u Ticinu, a ostatak u susjednoj Lombardiji. Najveća dubina jezera iznosi 288 metara. Voda jezera u ljetnim se mjesecima zagrije i do 24 Celzijeva stupnja.

Interlaken, Švicarska - 1 Putovanja Idilični švicarski gradić koji se smjestio između dva jezera, a čuvaju ga moćne planine

3. Lugano nosi mnoge nadimke. Njegova panorama neodoljivo podsjeća na čuveni brazilski biser, zbog čega ga mnogi nazivaju europskim Rio de Janeirom. Zbog svojih toplih ljeta privlači mnoge poznate osobe iz cijelog svijeta, koje su mu priskrbile i nadimak švicarski Monte Carlo.

4. Kako i priliči mondenom ljetovalištu, ali i gradu koji je svega 80 kilometara udaljen od Milana, Lugano je i meka za sve ljubitelje skupih modnih marki. Ovdje se može nabaviti sve od odjevnih komada Guccija, Prade i Louisa Vuittona do modnih dodataka Rolexa i Pateka Philippea.

5. Grad je okružen planinama Bre i San Salvatore. Do San Salvatorea vodi i uspinjača s koje puca čaroban pogled na Lugano i okolicu, a koja je izgrađena još davne 1886. godine.

Blausee / Plavo jezero, Švicarska - 3 Putovanja Kao iz bajke: Tirkizno švicarsko jezero s jednim jezivim detaljem

6. Zbog svojih pitoresknih krajolika, ali i šarmantne starogradske jezgre Lugano se nametnuo kao popularan turistički grad. S druge strane, ovo je treći bankarski centar Švicarske pa se može reći da Lugano na samo sebi svojstven način kombinira švicarsku učinkovitost i talijansku (mediteransku) opuštenost.

7. Lugano je i vrlo skupo mjesto za život, iz perspektive nekoga s lošijim standardom, jer iako su cijene nešto veće nego u Hrvatskoj, prosječna plaća iznosi oko 34 tisuće kuna. Litra mlijeka u trgovini se plaća nešto više od 10 kuna, a štruca kruha od pola kilograma oko 21 kunu. Za malo pivo od 0,33 litre u kafićima treba izdvojiti oko 40 kuna, a jeftin obrok u restoranu platit ćete 180 kuna. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju