1. Lugano je grad i općina u južnom dijelu Švicarske u kantonu Ticino na granici s Italijom. Štoviše, riječ je o najvećem gradu sa stanovništvom koje većinski govori talijanski izvan Italije. U gradu žive oko 63 tisuće stanovnika, odnosno oko 150.000 s prigradskim naseljima. Zbog blizine Italiji u Luganu se primjećuje jak talijanski utjecaj na arhitekturu, kulturu, ali i način življenja.

2. Grad leži na ledenjačkom jezeru Lugano, koje se smjestilo na nadmorskoj visini od 271 metra u podnožju Alpa. Jezero ima površinu od 49 četvornih kilometara, od čega se 31 četvorni kilometar nalazi u Ticinu, a ostatak u susjednoj Lombardiji. Najveća dubina jezera iznosi 288 metara. Voda jezera u ljetnim se mjesecima zagrije i do 24 Celzijeva stupnja.

Lugano, Švicarska Lugano, Švicarska (Foto: Getty Images)

3. Lugano nosi mnoge nadimke. Njegova panorama neodoljivo podsjeća na čuveni brazilski biser, zbog čega ga mnogi nazivaju europskim Rio de Janeirom. Zbog svojih toplih ljeta privlači mnoge poznate osobe iz cijelog svijeta, koje su mu priskrbile i nadimak švicarski Monte Carlo.

4. Kako i priliči mondenom ljetovalištu, ali i gradu koji je svega 80 kilometara udaljen od Milana, Lugano je i meka za sve ljubitelje skupih modnih marki. Ovdje se može nabaviti sve, od odjevnih komada Guccija, Prade i Louisa Vuittona do modnih dodataka Rolexa i Pateka Philippea.

5. Grad je okružen planinama Bre i San Salvatore. Do San Salvatorea vodi i uspinjača s koje puca čaroban pogled na Lugano i okolicu, a koja je izgrađena još davne 1886. godine.

6. Zbog svojih pitoresknih krajolika, ali i šarmantne starogradske jezgre Lugano se nametnuo kao popularan turistički grad. S druge strane, ovo je treći bankarski centar Švicarske pa se može reći da Lugano na samo sebi svojstven način kombinira švicarsku učinkovitost i talijansku (mediteransku) opuštenost.

7. Lugano je i vrlo skupo mjesto za život, iz perspektive nekoga s lošijim standardom, jer iako su cijene nešto veće nego u Hrvatskoj, prosječna plaća iznosi oko 34 tisuće kuna. Litra mlijeka u trgovini se plaća nešto više od 10 kuna, a štruca kruha od pola kilograma oko 21 kunu. Za malo pivo od 0,33 litre u kafićima treba izdvojiti oko 40 kuna, a jeftin obrok u restoranu platit ćete 180 kuna. 

Na spomen idiličnog mjesta u kojem se kava bezbrižno pije pokraj jezera lako nam zaiskri u očima uz želju za putovanjem. Iako je Švicarska zemlja o kojoj rado maštamo, u obližnjem Lidlu i okusima Alpa od 13. do 19. veljače lako možete pronaći razne namirnice i okuse koji će vas za tren odvesti na putovanje iz vlastitog doma koji će biti ispunjen mirisima od kojih nam već rastu zazubice. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju