Čim netko spomene Švicarsku, nama se u glavi stvori slika alpskih vrhova, sira, satova, banaka... Ipak, koliko god to bilo točno, svakodnevni život je ipak drukčija realnost, pa smo na portalu Brightside pronašli stvari koje su možda strancima nepoznate i neobične, ali stanovnicima Švicarske – posve normalne.

Recikliranje svega mogućeg

Ljudi u Švicarskoj pokušavaju reciklirati sve smeće: novine, limenke, staklo, pa čak i iskorišteni toaletni papir. Iznimka naravno nije ni hrana, na koju se posebno pazi. Na primjer, dok mi staro ulje obično izlijemo u odvod, stanovnici Švicarske ga pakiraju u spremnik i nose u prihvatni centar.

Javni prijevoz

U slučaju kašnjenja prijevoznog sredstva jedan sat ili više, putnik ima pravo na naknadu štete, koja može iznositi do 50 posto cijene karte. Ako je putnik zbog kašnjenja na putovanju između gradova prisiljen tražiti noćenje, prijevoznik je dužan nadoknaditi troškove za to. Plaćanje može izbjeći samo ako je do kašnjenja autobusa ili vlaka došlo zbog elementarne nepogode.

Gotovina prije kartica

Unatoč visoko razvijenom bankarskom sustavu Švicarske, njeni stanovnici rijetko koriste kartice za plaćanje i više vole gotovinu. Čak i ako će kupiti nešto veliko (poput automobila), mještani će prvo podići novac sa svog računa, a ova navika naziva se švicarskim kulturnim fenomenom. Švicarci vjeruju kako prisutnost papirnatih novčanica u novčaniku daje osjećaj stvarnog posjedovanja novca, što se ne može reći za kartice. Na taj način lakše kontroliraju svoje troškove i troše manje.

Napojnice za konobare

Nitko neće osuđivati posjetitelja restorana koji konobaru ne ostavlja napojnicu. No kada gost ipak želi na poseban način izraziti zahvalnost za dobru uslugu, jednostavno će zaokružiti račun

Žvakaće gume nisu dobrodošle

Glasno žvakanje žvakaće gume posebno smeta lokalnom stanovništvu, koje tu naviku smatraju lošim ponašanjem. Turistima se preporučuje da se bore s iskušenjem da iz džepa izvade svoju omiljenu žvakaću gumu i žvaču je na javnom mjestu. Ako već imate potrebu, u Švicarskoj to radije radite u miru doma svog.

Gašenje Wi – Fi kod kuće

Neograničeni mobilni internet ono je što danas biraju mladi stanovnici Švicarske. Izaberu odgovarajuću tarifu, a zatim jednostavno aktiviraju hotspot na svom telefonu za korištenje mreže dok rade na prijenosnom ili stolnom računalu. Kućni Wi-Fi više nije potreban, a umjesto dva računa za internet, na ovaj način imaju jedan.

Vjetar je kriv za sve

Föhn je naziv vjetra koji ponekad puše s Alpa. Švicarci za razne probleme krive vjetar Föhn i koriste ovaj prirodni fenomen kako bi objasnili svoje glavobolje, promjene raspoloženja, pa čak i prometne nesreće, nešto kao južina kod nas.

Idila u Švicarskoj: Piknik podno alpskog dvorca kraj jezera koji ćete pamtiti zauvijek Meggenhorn, Švicarska - 7 Meggenhorn, Švicarska - 2 Meggenhorn, Švicarska - 3 +3 Meggenhorn, Švicarska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju