Čim netko spomene Švicarsku, nama se u glavi stvori slika alpskih vrhova, sira, satova, banaka... Ipak, koliko god to bilo točno, svakodnevni život ipak je drukčija realnost, pa smo na portalu Brightside pronašli navike koje su možda strancima nepoznate i neobične, ali stanovnicima Švicarske – posve normalne.

Recikliranje svega mogućeg

Ljudi u Švicarskoj pokušavaju reciklirati sve smeće: novine, limenke, staklo, pa čak i iskorišteni toaletni papir. Iznimka, naravno, nije ni hrana, na koju se posebno pazi. Na primjer, dok mi staro ulje obično izlijemo u odvod, stanovnici Švicarske pakiraju ga u spremnik i nose u prihvatni centar.

Javni prijevoz

U slučaju kašnjenja prijevoznog sredstva jedan sat ili više, putnik ima pravo na naknadu štete, koja može iznositi do 50 posto cijene karte. Ako je putnik zbog kašnjenja na putovanju između gradova prisiljen tražiti noćenje, prijevoznik je dužan nadoknaditi troškove za to. Plaćanje može izbjeći samo ako je do kašnjenja autobusa ili vlaka došlo zbog elementarne nepogode.

Gotovina prije kartica

Unatoč visokorazvijenom bankarskom sustavu Švicarske, njezini stanovnici rijetko koriste kartice za plaćanje i više vole gotovinu. Čak i ako kupuju nešto veliko (poput automobila), mještani će prvo podići novac sa svojeg računa, a ta navika naziva se švicarskim kulturnim fenomenom. Švicarci vjeruju kako prisutnost papirnatih novčanica u novčaniku daje osjećaj stvarnog posjedovanja novca, što se ne može reći za kartice. Tako lakše kontroliraju svoje troškove i troše manje.

Napojnice za konobare

Nitko neće osuđivati posjetitelja restorana koji konobaru ne ostavlja napojnicu. No kada gost ipak želi na poseban način izraziti zahvalnost za dobru uslugu, jednostavno će zaokružiti račun

Žvakaće gume nisu dobrodošle

Glasno žvakanje žvakaće gume posebno smeta lokalnom stanovništvu, koje tu naviku smatra lošim ponašanjem. Turistima se preporučuje da se bore s iskušenjem da iz džepa izvade svoju omiljenu žvakaću gumu i žvaču je na javnom mjestu. Ako već imate potrebu, u Švicarskoj to radije radite u miru svojeg doma.

Gašenje Wi-Fija kod kuće

Neograničeni mobilni internet ono je što danas biraju mladi stanovnici Švicarske. Izaberu odgovarajuću tarifu, a zatim jednostavno aktiviraju hotspot na svom telefonu za korištenje mreže dok rade na prijenosnom ili stolnom računalu. Kućni Wi-Fi više nije potreban, a umjesto dva računa za internet tako imaju jedan.

Vjetar je kriv za sve

Fen (föhnnaziv je vjetra koji ponekad puše s Alpa. Švicarci za razne probleme krive vjetar fen i koriste taj prirodni fenomen kako bi objasnili svoje glavobolje, promjene raspoloženja, pa čak i prometne nesreće, nešto kao južina kod nas.

Iako se čini da je u zemlji meda i mlijeka zaista lako živjeti, uz Lidlov tjedan okusa Alpi od 13. do 19. veljače i bez pakiranja kofera lako je Švicarsku i sve njezine delicije pripremiti kod kuće. Gratinirani krumpir, čokoladni fondue ili makaroni sa sirom, lukom i krumpirom samo su neki specijaliteti s kojima ćete u tren oka Švicarsku i sve njezine čari dovesti ravno u svoj dom. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju