Egzotični Vijetnam na listi je želja mnogih putnika. Uobičajene znamenitosti naći će se u svakom vodiču. Ali grad Hoi An i jedna zajednica koja živi uz obalu, Cam Thanh, nude sasvim drugačiji pogled na ovu zemlju.

Hoi An, Vijetnam Hoi An, Vijetnam (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Ako se otisnete na putovanje u ovaj dio Vijetnama, s lokalnim ribarima moći ćete istražiti more i saznati koje sve vrste riba ovdje postoje. A kada obavite ribarenje, idete prenoćiti u njegov dom gdje će vas drugi dio obitelji upoznati s poviješću, kulturom i običajima Vijetnama.

Ovaj projekt nije samo turistički već i ekološki, a pokrenula ga je grupa Mangrovi za budućnost. Ova grupa želi pretvoriti lokalnu zajednicu u eko destinaciju koja će na ovaj način čuvati stabla mangrove, vrste palme koja dijeli Hoi An od mora.

Ovo drveće zaista je jedinstveno jer su jedina vrsta palme prilagođena da "živi" u slanoj vodi. Njihove "pernate" grane izviru izvan vode i tvore gustu šumu u kojoj lokalci love ribu i lignje.

No da ti bi dobili dozvolu da se uključe u projekt i postanu eko-turistička domaćinstva, moraju ispunjavati neke uvjete. Tako u kućanstvu mora živjeti najmanje dvije generacije obitelji kako bi gostima omogućili učenje svoje kulture i povijesti svoje zajednice kroz tzv. zajedničko življenje.

Pa osim što ovdje dolaze uživati, gosti/turisti i rade uz obitelji na poljima, odlaze u ribolov, kuhaju i rade druge stvari skupa s obitelji. Projekt je tek krenuo, a ovog proljeća otvorena su dva takva kućanstva. Do kraja godine bit će ih još dva.

Inače, vijetnamsko Ministarstvo okoliša još je prije nekoliko godina objavilo svoje predviđanje da će do 2100. Čak trećina delte Mekong, regije u kojoj se proizvodi većina riže u ovoj zemlji, nestati pod vodom. Kao rješenje predložili su sadnju mangrove jer njegova tanka debla i isprepleteno korijenje uronjeno u vodu filtrira tu istu slanu vodu, a stvara i barijere kojima štiti poljoprivredna zemljišta od slane vode.

Mangrove pod vodom Mangrove pod vodom (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Iako je ovo drvo bilo poprilično rašireno po Vijetnamu, od 1940-ih do danas površine pod mangrovom su se smanjivale zbog razvoja gradova i farmi kozica.

Ipak, neki su uvidjeli da su netaknute šume mangrove ipak profitabilnije ribarstvu općenito. Održavaju salinitet i osiguravaju bioraznolikost, što ujedno znači i više riba. A i sprečavaju daljnju eroziju obale.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju