Iako se trenutačno stanovnici glavnog grada Finske smrzavaju ispod nule, Helsinki, ili kako ga zovu bijeli grad sjevera, je daleko najljepši za posjet zimi. Moderni kafići i izvrsne saune su na svakom koraku, tako da vam neće biti problem zagrijati se.



Helsinki, dom 600 tisuća stanovnika (Veliki Helsinki preko milijun i 200 tisuća), smjestio se na obalama zaljeva na jugu države. Zemljopisni položaj Finske između Švedske i Rusije uvelike je određivao sudbinu zemlje, a Finci su neovisnost stekli 1917. godine, oslobodivši se vlasti spomenutih naroda. 

Helsinki se od drugih velikih povijesnih gradova razlikuje po dvije značajke: fizička prisutnost prirode i izuzetno jasna mreža ulica, koju su oblikovala dva glavna gradska dizajnera Johan Albrecht Ehrenström i Carl Ludvig Engel, vodeći se funkcionalističkim stilom gradnje.

Helsinki je osnovan u 16. stoljeću, kao protuteža Tallinnu, glavnom gradu Estonije. Danas je izrastao u pravi, veliki grad, a što sve možete raditi i kako se najbolje provesti u njemu doznajte u nastavku.

Finska - 2 Finska - 2 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Smještaj


Povijesni Hotel Kamp vjerojatno je najljepše mjesto u kojem možete odsjesti u Helsinkiju. Nosi glamur 19. stoljeća kad je i izgrađen, a u njemu su vrijeme provodile i zvijezde poput Madonne i Brucea Springsteena. Cijena? Prava sitnica, 250 eura pa naviše stajat će vas soba za dvoje. Tko pak želi znatno jeftinije prespavati, preporučamo Hotelli Finn, gdje se cijene dvokrevetne sobe kreću od 67 eura.

Što vidjeti


Kao i London i Helsinki ima svoj kotač s kojeg možete uživati u panorami cijelog grada. Ovdje vožnja traje 12 minuta, a košta i jednako toliko eura.



U blizini kotača nalazi se i pravoslavna katedrala Uspenski koju je projektirao ruski arhitekt Gornostajev, a odiše bizantskim i slavenskim stilom. Druga katedrala koju se isplati vidjeti svakako je ona helsinška, a radi se o luteranskoj crkvi koja je unutar, kao i ostale protestantske crkve, veoma skromnog izgleda.



Vrijedan je posjeta i Muzej dizajna, jednako kao i Muzej suvremene umjetnosti. I jedan i drugi sadrže brojne vrijedne eksponate koji vas neće razočarati.

Svakako otiđite još i na otok pod zaštitom UNESCO – a, Suomenlinnu, koji je u povijesti imao važnu ulogu u promatranju neprijateljskih brodova. Tura po njemu košta 10 eura.

Finska - 4 Finska - 4 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Jelo i piće

Meni restorana Story unutar stare tržnice mijenja se na tjednoj bazi, ali u ponudi uvijek imaju predivnu i sjajnu juhu od lososa. Ona je malo skuplja i košta blizu 13 eura, ali vrijedi apsolutno svakog centa.
Što se tiče ugodnog mjesta za piće, svakako vrijedi posjetiti Steam Hellsinki, kafić uređen u viktorijanskom stilu. Stare pisaće mašine, sofe i cjelokupni interijer vratit će vas u neko drugo doba. Bar nudi veliki broj koktela, čija je cijena od 12 eura naviše.

Vratimo se još malo restoranima. Ukoliko ste željni prave finske kuhinje, preporučamo odlazak u restoran Savotta. Ovdje se poslužuju neka stara finska jela, pa bi doživljaj ove zemlje mogao na ovaj način biti i gastronomski potpun.

Šoping

Vjerovali ili ne, Helsinki je pravi raj za šoping i prava modna prijestolnica. Posjetite Design District, područje na kojem ima više od 200 dizajnerskih dućana i, naravno, potrošite hrpu novca.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju