Malo je kuhara koji se u dvadesetima mogu pohvaliti titulom chefa jednog od najboljih restorana u zemlji, ali taj uspjeh Deniju Srdoču nije najveći u karijeri. Mladi chef restorana Drage di Lovrane nezaustavljivo napreduje – s Michelinovom zvjezdicom ušao je u elitno društvo petorice koji se mogu pohvaliti prestižnim priznanjem u Hrvatskoj.

Na predstavljanju novog jelovnika chef je remek-jelima demonstrirao kulinarsku filozofiju koja ga pokreće – hrana za sva osjetila lokalnim namirnicama budi emocije i postaje više od jela na tanjuru. Precizna, lijepo balansirana, u kojoj svaka komponenta ima razlog i svoje mjesto, predstavlja slagalicu užitka. Autentičan je i položaj hotelskog restorana s jednom od najljepših kvarnerskih vizura.

Zavojitom cestom dolazi se do gorskih obronaka Učke s kojih se pogledom pozdravlja horizont. Gosti Drage di Lovrane koji žele potpuni doživljaj toga kraja nakon večere ostaju prespavati u jednoj od hotelskih soba ili apartmanu sa saunom, jacuzzijem i kaminom kako bi se probudili s hipnotizirajućim doživljajem plavetnila. Kuću u kojoj se nalazi boutique hotel obitelj Nikolac kupila je krajem sedamdesetih u ruševnom stanju, da bi je godinama kasnije rekonstruirala, zadržavši austrougarski šarm na mjestu gdje planina živi s plavetnilom.

Draga di Lovrana - 7 Draga di Lovrana - 7 (Foto: JRE)

Spoj mora i kopna ogleda se i na Denijevim tanjurima koji pršte okusima. Kako bi se promislilo nad čitavim gurmanskim opusom, najbolje je odlučiti se za degustacijski jelovnik. Povodom predstavljanja jela su se sljubljivala s vinima Fakin iz motovunske obiteljske vinarije, pivom Houblon iz craft pivovare te Hug&Punch, hrvatskom craft kavom koju potpisuje centar za edukaciju i certificiranje barista u zaleđu Matulja.

Minimalistički ispisan jelovnik poslužio je tek kao najava glavnih namirnica, no paleta mirisa i okusa koja stiže između redova crudo škampa, roast beefa i tartara, tempura raže, tjestenine s kopunom, telećih rebra, crne slavonske svinje i deserata ne može se predvidjeti.

Igra različitim strukturama, naglašenim gorkim ili svježim notama kojima dirigira chef, vješto ih koristeći kako bi naglasio dubinu okusa svake namirnice bez maskiranja, umijeće je za koje nije dovoljan marljivi rad – nego i senzibilitet koji Deni s lakoćom prenosi gostu

Ambasador hrvatske namirnice novim jelovnikom potvrđuje zvjezdicu koja je Dragu di Lovranu upisala na karte gurmana iz cijelog svijeta. Kako bi pokazali da je svaki član njihova tima vrijedan poput složne obitelji, jelovnik Drage di Lovrane nije predstavljao samo glavni chef nego i ostali kuhari koji se marljivo trude kako bi zaokružili iskustvo kojeg će se gost sjećati dugo nakon što zavojitim cestama stigne do narednog odredišta.

Noel - 9 Hrana i piće Od Iloka do Dubrovnika: Ovo su 63 najbolja restorana u Hrvatskoj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju