• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Nezaustavljivi chef s Krka: Od bakinih šurlica do jednog od najboljih restorana svijeta

Mladi chef Deni Srdoč učio je od Dina Galvagna, a potom se pridružio timu Zdravka Tomšića u Dragi di Lovrani. Stažirao je u Azurmendiju, španjolskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, a među uspjesima koje nezaustavljivo niže je i priznanje Gault Milaua za mladog talenta godine...

Nika Borovac 22.12.2018 10:55 komentari
viber Created with Sketch.
Deni Srdoč
Deni Srdoč (Foto:PR)

Galerija Deni Srdoč 18 Deni Srdoč - 19 18 Deni Srdoč - 18 18 Deni Srdoč - 17 18

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

U Denijevoj obitelji oduvijek se dobro kuhalo i jelo. Majstor peke je otac, a gen za kuhanje suvereno vlada i ženskom stranom obitelji. U kuhanje se zaljubio dok je bio dječak, na rodnom Krku, promatrajući mamu i baku kako pripremaju tradicionalne specijalitete.

Praksu je odradio kod Dina Galvagna, a potom se pridružio timu Zdravka Tomšića lovranskog restorana Draga di Lovrana. Jedna od misija chefa Tomšića je očuvanje tradicije u zagrebačkom restoranu gdje su sarma, kaštradina i švargla dovedeni do savršenstva.

Deni je stažirao u Azurmendiju, španjolskom restoranu s TRI Michelinove zvjezdice koji je ove godine 43. na listi 50 najboljih restorana svijeta, a među uspjesima koje nezaustavljivo niže je i priznanje Gault Milaua za mladog talenta godine. Iako teži modernoj gastronomiji, Deni ne bježi od tradicije, a uspomene na djetinjstvo i korijene pomno čuva.

„Delicija s obiteljskog stola i danas se sjetim; pojeo bih ih u svakom trenutku. Puno se kuhalo, jelo, pilo, puno se uživalo u hrani. Baba i mama su izvrsne kuharice, također i sestra, a tata radi fenomenalnu peku. Moj comfort food iz djetinjstva su šurlice s gulašom i babinim tvrdim ovčjim sirom te njezina janjetina u pećnici sa krumpirom, raguom od graška i mladim lukom. Već sama pomisao na ta jela izvlači mi osmijeh na lice.

Deni Srdoč i Eneko Atxa Deni Srdoč i Eneko Atxa (Foto: PR)

Kad imam vremena volim kuhati obiteljska jela – i tako je odvijek“, priča nam Deni koji je odustao od elektrotehnike i bacio se na kuhanje. Jela iz djetinjstva i danas s veseljem priprema - kad ima vremena. No ima ga na kapaljku pa su takvi specijaliteti rezervirani za slobodne dane.

„Danas mi je krivo što nisam ranije odustao od elektrotehnike i krenuo kuhati, ali vjerujem da je sve onako kako bi trebalo biti - sretan sam i uživam u svakome trenutku. Prvi posao sam odrađivao kod ujaka u konobi Pud Brest na Krku. Bilo je teško. To mi je bio prvi susret s tako stresnim poslom. Ako ne naučiš kontrolirati stres, izludiš. Počeo sam onako kako je trebalo: od pranja tanjura do slaganja salata, hladnih predjela i deserata. Trudio sam se i u konačnici počeo jako uživati u tome.

Mladi chef Mladi chef (Foto: PR)

Zbog takvog početka naučio sam cijeniti kolege, bilo one koji su na suđu ili sous-chefa.“, kaže mladi chef koji u svojem gurmanskom portfelju marljivo skuplja originalne recepte na koje je ponosan. Ne samo zbog okusa, nego i podrijetla. Među njima je definitivno pašteta od teleće jetre glazirana gelom od lovranske trešnje. Tko kuša polovice trešnja u mirisnom sirupu s tostiranim briocheom, prahom trešanja te perlama 25 godina starog aceta balsamica, teško je da će ih zaboraviti. Mladi kuhar zna da se najprije „jede očima“ pa mu je estetika na tanjuru vječna igra i zadovoljstvo u što se mogu uvjeriti svi oni koji posjete Dragu di Lovranu prestižne europske udruge JRE u potrazi za okusima Mediterana i tradicije nadahnutim talijanskim i francuskim utjecajima.

Okusi tradicije Okusi tradicije (Foto: PR)

„Gosti kod nas ne navraćaju spontano nego stižu ciljano jer nismo uz more nego malo u brdo, a zbog toga hrana mora biti izvrsna oku i nepcu. Tako će gost biti sretan što može uživati satima u hrani, vinu i najljepšem pogledu na Kvarneru, bez obzira što je morao potegnuti do nas“, otkriva chef Srdoč.

Deni je radio s vrsnim kuharima: Zdravkom Tomšićem, Dinom Galvagnom, Filipom Horvatom, Matijom Kruhonjom, a svaki od njih dao je svoj obol njegovom profesionalnom rastu.

„Svi su utjecali na mene, netko više netko manje. Budući da sam sa Zdravkom Tomšićem proveo najviše vremena, ostavio je najveći trag. Pomogao mi je shvatiti održivi koncept i razviti moćnije okuse u jelima. Dino Galvagno me potaknuo na stvaranje autorskih i tematskih jela u skladu s okruženjem, Filip Horvat me uveo u molekularnu kuhinju, a s Matijom Kruhonjom sam naučio više o tranširanje mesa, filetiranju ribe te iskorištavanju svakog dijela namirnice (zero waste)“

Sinergija Sinergija (Foto: PR)

Deni se nedavno vratio sa stažiranja u prestižnom španjolskom restoranu Eneka Atxe – Azurmendiju, gdje ga je oduševio red i predanost 40 ljudi u kuhinji.
„Chef Eneko je strastvena osoba, energična i jako pozitivna. Svakome zapamti ime, razgovara sa svima i bez ustručavanja kaže svoje mišljenje. Raditi s njime mi je bila velika čast. A radilo se puno. Uobičajeni radni dan imao je 15 do 18 sati i tako 6 dana u tjednu.

Nije za svakoga, ali za nas koji smo zagrizli u ovaj posao to je savršeno. Restoran je organiziran i posložen do najsitnijih detalja. Koncept je izvrstan! Eneko i njegov tim razradili su ga kao priču koja vodi goste kroz gastronomiju Baskije, od mora do planine. Zaboravljena jela i namirnice se predstavljaju na kreativan, maštovit i moderan način. Prije nego što sjedne za stol gost kuša 10-12 zalogaja - od predvorja u kojem je piknik do vrta sa svojom pričom do kuhinje gdje svi u glas pozdravljaju - i naravno, nude još jela.

Eneko Atxa na dodjeli 50 najboljih restorana Eneko Atxa na dodjeli 50 najboljih restorana (Foto: AFP)

Kao entremetier imao sam prilike raditi s kamenicama, ježincima, jastozima, svakakvim samoniklim biljem te lokalnim namirnicama. Posljednjih tjedana prešao sam u production room i to je bilo jako zanimljivo“ kaže Deni. Iz Španjolske se vratio s brojnim uspomenama – tužnim, sjetnim, urnebesnim…

„Prvi tjedan radili smo pripremu te kuhali za Eneka i prijatelje kako bi chef provjerio kako nam ide. Pokazao sam puno i dobio čast raditi na passu gdje se završavaju jela s Enekom, njegovim sous-chefom i drugim kuharima. Kako nitko osim mene nije pričao engleski, a ne znam španjolski morao sam se nažalost povući jer nismo mogli komunicirati. Osmjeh na lice mi vraća sjećanje kad sam na zadnji dan stažiranja u Azurmendi došao sa svojom djevojkom kao gost. Kako smo uživali! Divno je iskusiti takav doživljaj, pogotovo zato što mi se nakon jela Eneko zahvalio i rekao da su mi vrata u Azurmendi zauvijek otvorena“, smije se Deni.

Kako kaže, njegov stil kuhanja se promijenio po povratku iz Azurmendija. Osjećao se prazno. Nedostajala mu je povezanosti s nečim lokalnim, nečime što mu je u srcu. Tada je odlučio ući duboko u staru kuhinju, oživjeti jela koja bi se nalazila na stolovima njegove obitelji, prijatelja i kolega.

„Poželio sam stvoriti novu viziju takvih jela s našim umijećem, idejama i ljubavlju. Tako je naša hrana postala ono što radimo s punim srcem jer nas ujedno vraća, ali i drukčijom izvedbom šalje u budućnost“, zaključuje Deni.

Rusko blago: Divovska rupa iznad koje se helikopteri ne usude letjeti Mir Mir - 3 Mir - 2 +1 Mir - 1

 

  • #gdje sjesti
  • #deni srdoč
  • #azurmendi
  • #chef
  • #krk
  • #draga di lovrana
  • #zdravko tomšić
  • #Dino Galvagno
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Lako ga je voljeti
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Dajte im šansu
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
St. Gilgen
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
Kao iz bajke
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Je li moguće?
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sin poznate pjevačice završio u istražnom zatvoru
Objavljeni detalji
Sin poznate hrvatske pjevačice završio u istražnom zatvoru: Napao indijske dostavljače, ukrao im bicikle i novac
Procurili detalji Trumpove strategije: Četiri države želi odvojiti od Europske unije
"učinimo Europu velikom"
Trump ima novi plan: Ove četiri države želi odvojiti od Europske unije!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Ekskluzivno: kamere IN Magazina u splitskom domu Josipa i Jelene Ivančić koji slave 14 godina braka: ''Bože daj još ne 14 nego 54 godine braka još najmanje''
ekskluzivno!
Kamere IN Magazina u splitskom domu para koji se upoznao u nekadašnjem showu Nove TV!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
tech
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Betis protutnjao Zagrebom: Španjolci održali lekciju Kovačeviću i Modrima
Loša predstava
Betis protutnjao Zagrebom: Španjolci održali lekciju Kovačeviću i Modrima
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Trener Girone progovorio o slučaju Dominika Livakovića
Digla se prašina
Trener Girone otkrio nove detalje o Livakoviću: "Navijači to moraju znati! Rekao mi je da..."
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
NE PROPUSTITE!
Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
KUMOVI
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Nina Badrić u zelenoj Arrange haljini s Asosa 2025.
Upečatljiva i glamurozna
Kažu da crvena najviše plijeni, ali Nina Badrić zna da jedna boja može biti još dojmljivija kada je nosi dama
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
sve
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bar&Ton - 12
Konceptualni meni

Bar&Ton: Novi restoran i bar Marina Medaka koji bi mogao postati omiljeno mjesto za izlaske u Novom Zagrebu

"Sve što smo dosad radili u posljednjih 14 godina bila je priprema za ovo" poručio je chef i vlasnik, Marin Medak... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Magriž - 15 Hrana i piće
    Bombon!

    Najljepše izletište na Krku? Dom sireva koji osvajaju svjetske medalje, čuda od janjetine i jela koja se čuvaju od zaborava

  • Bar&Ton - 12 Hrana i piće
    Konceptualni meni

    Bar&Ton: Novi restoran i bar Marina Medaka koji bi mogao postati omiljeno mjesto za izlaske u Novom Zagrebu

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close