Znamo koje znamenitosti krase poznate i manje poznate gradove, ali da se u nekima od njih ispod površine nalaze pravi pravcati podzemni svjetovi, e to zbilja nismo imali pojma!

Moskovski metro jedan je od najljepših zahvaljujući ornamentima, mozaicima, mramoru i detaljno ukrašenim kolonadama zbog čega se često naziva i Podzemnom palačom. Taj je željeznički "muzej“ burne ruske prošlosti raskošno osmišljen u čast Staljinu i partiji. Misterij ruske podzemne željeznice koja se nalazi 200 metara ispod Moskve nije u potpunosti razotkriven, a krakovi linija  navodno dopiru daleko izvan Moskve spajajući lokacije od nacionalne važnosti. 

Pariz

Jedan od najstarijih i najpoznatijih sustava podzemnih mreža na svijetu nalazi se u francuskoj metropoli. Tuneli, spilje, kamenolomi, prostiru se na nekoliko stotina kilometara ispod Pariza. Veliki dio toga otkriven je ilegalnim spuštanjima i istraživanjem, pa su ti isti istraživači i ukrasili neke od tih tunela grafitima i drugim zanimljivim instalacijama. Ipak, kad dođete ovdje nećete biti 'ilegalac', stoga preporučamo turističku turu podzemnim grobljem, čiji zidovi kriju ostatke više od 6 milijuna pokojnika

Tijuana

Ovi tuneli napravljeni ispod meksičkog grada nemaju turističku svrhu, već su nažalost nastali za potrebe dilanja droge. Prolazili su ispod granice sa SAD – om i vodili navodno sve do San Diega. Ovo tunele je osmislio zloglasni kralj droge, El Chapo, koji je nedavno nakon dugog skrivanja uspješno priveden pravdi.

Berlin

Kad šećete Berlinom čini vam se kako je svaki drugi bar i restoran nekad bio sjedište komunista ili tvornica. No, prave tajne se nalaze ispod površine. Nacisti su izgradili sustav tunela koji povezuje bunkere, a čak je planirana i izgradnja podzemne autoceste!

Ho Chi Minh

Tuneli koji su na kraju poslužili kao najbolje oružje Vijetkongovaca u ratu protiv Amerikanaca. Rađeni su punih 25 godina, a prepuni su tajnih zaklona i smrtonosnih klopki. Nekad su ovdje doslovno ginule tisuće, a danas su tuneli iznimno popularna turistička destinacija.

Grad duhova u kojem je opasno uzimati suvenire i udaljavati se od vodiča Pripjat Pripjat - 3 Pripjat - 2 +0 Pripjat - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju