Zona sumraka od prije 30 godina danas je turistička atrakcija. U travnju 1986. eksplodirao je reaktor četiriju černobilskih nuklearnih elektrana, ispustivši pritom u zrak velike količine radioaktivnih kemikalija koje su zagadile milijune kvadratnih kilometara. Oko 50 tisuća stanovnika obližnjeg grada Pripjata, koji su sovjetske vlasti izgradile za radnike elektrane, moralo se iseliti u roku od dva dana. 30 ljudi poginulo je na mjestu eksplozije, a još tisuće od posljedica zračenja.

Danas je Pripjat siguran, no Grad Duhova obilaze samo turisti. Ali ne možete se uputiti samo tako, za obilazak potrebna je dozvola vlade. U Kijevu već nekoliko godina cvjetaju turistički aranžmani koji nude jednodnevni obilazak Černobila i Pripjata, a po želji, možete i prespavati.

Ture se organiziraju prije dolaska u grad; najbolje ne manje od 10 dana prije željenog datuma kako biste mogli dobiti na vrijeme potrebne papire bez kojih se ne može ući u Pripjat.

Pripjat - 3 Pripjat - 3 (Foto: Profimedia.hr)

Posjetitelji koji se ne drže pravila o oblačenju, imaju manje od 18 godina ili su pili alkohol ne smiju sudjelovati u turističkim turama.

U gradu je zabranjeno uzimati bilo kakve predmete ili skretati s puta zbog opasnosti od radijacije. Ulazak u stare zgrade također predstavlja rizik jer postoji opasnost od urušavanja.

Cijene su paprene, pa je najjeftinija tura iz Kijeva oko 500 kuna, a skuplje su i više od 2300 kuna. Skuplje su, naravno, solo ture i one na engleskom, a popust dobivate na grupne i ture na ruskom. I ne morate se brinuti hoćete li otići ozračeni, na kraju posjeta obavlja se skrining.

Raj na zemlji: Je li ovo najljepši bazen na svijetu? Samoa Samoa Samoa +1 Samoa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju