Oko 20 metara ispod trgova i ulica, sjaja, betona i buke Grada Svjetlosti nalaze se podzemni kamenolomi s kraja 18. stoljeća, međusobno povezani hodnicima. Pariške katakombe, odnosno Gradska kosturnica sustav je podzemnih kamenoloma na području 14. arondismana.

Kako bi se rasteretila prenatrpana pariška groblja i spriječile zaraze, vlasti su ondje odlučile premjestiti kosti iz zajedničkih grobnica.

Smatra se da je u to vrijeme čak 6 milijuna posmrtnih ostataka premješteno u pariške kosturnice. Među njima su, nesumnjivo, bili i oni velikih imena Francuske revolucije. Tijekom Drugog svjetskog rata pripadnici pokreta otpora koristili su mrežu tunela pariških katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje, a i danas se priča da se ondje vrzmaju pripadnici sumnjivih organizacija i kriminalci.

Mladi u Parizu pronalaze načine kako zaobići glavni ulaz i nerijetko pokušavaju ući u podzemnu mrežu hodnika kroz preostale ulaze ili podrume starih kuća.

Oni koji organizirano i legalno požele ući u to mračno carstvo i suočiti se s muzejom smrti u kojem su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika trebaju otići na trg Denfert-Rochereau. Tamo će ih dočekati upozorenje da ondje caruju mrtvi. Ne bojite li se duhova prošlosti, pronaći ćete tek djelić mračnih pariških tajni koji je otvoren za javnost.

Pariške katakombe - 2 Pariške katakombe - 2 (Foto: Getty Images)

Katakombe su jedna od najpopularnijih atrakcija Pariza; toliko su omiljene da se na ulaz čeka satima. Onima koji se boje zatvorenih prostora ili se ne osjećaju najugodnije u mraku s pokojom zrakom svjetla što obasjava gomile lubanja udišući prašnjavi zrak, trebat će skupiti dovoljno hrabrosti da se spuste 130 stepenica u podzemlje.

> "Tsunami" na brani Vajont koji je zavio Italiju u crno

Invalidima, osobama sa srčanim ili dišnim bolestima, kao i djeci ulaz se ne preporučuje. Odlučite li se na sablasnu avanturu, pripremite jaknu jer ćete provesti 45 minuta na 14°C.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju