Projekt Venus, koji je najprije nastao u mašti futurističkog arhitekta Jacquesa Fresca, temelji se na njegovoj viziji društva koja sugerira da je uz malu pomoć tehnologije život bez novca moguć. Većinu svojega života to je pokušavao i dokazati, a danas njegovi suradnici nastavljaju njegov projekt u neomodernistički dizajniranom istraživačkom centru na Floridi.

U Frescovu svijetu nema granica niti monetarnog sustava. Kao rezultat toga siromaštvo i nasilje također više ne postoje. Zakoni više nisu potrebni. Ljudi ne moraju toliko truda ulagati u zadovoljavanje svojih primarnih potreba pa posvećuju svoju energiju i kreativnost učenju, umjetnosti i inovacijama. Vraćaju se prirodi, ali imaju moderne domove, učinkovita prijevozna sredstva, sjajno obrazovanje i medicinsku skrb vrlo visoke razine.

Jacquesovu viziju razvijaju i nadograđuju suradnici na projektu Venus kako bi u dogledno vrijeme niknuo "grad iz budućnosti". Do istraživačkog centra dolazi se napuštenom cestom koja vodi do parka s tropskim stablima u kojem žive rakuni i krokodili te se vrzmaju između malih, okruglastih konstrukcija. Unutra su izložena djela Jacquea Fresca, njegovi nacrti i modeli futurističkih gradova, a tko poželi, uz prethodni dogovor može ondje pohađati neki od seminara ili krenuti na turu s vodičem.

Projekt Venus - 1 Projekt Venus - 1 (Foto: Venus Project)

Osnivaču projekta Venus posmrtno je dodijeljena nagrada Ujedinjenih naroda za dizajn grada zahvaljujući njegovu trudu za zajednicu, studijama o ljudskom ponašanju, inovacijama u graditeljstvu, kao i tehničkim rješenjima za poboljšavanje života.

Osnivači su na konferenciji naglasili kako će grad pokazati optimističnu viziju osnivača, dopuštajući ljudima da vide kakvu budućnost mogu izgraditi ako usmjere svoje napore na sustavno socijalno poboljšanje. Ne samo da će grad slaviti dizajn i arhitekturu već će biti i središte za rad na sljedećoj fazi društvene evolucije u kojoj će se poboljšati razumijevanje nas samih, kao i odnosa prema okolišu.

Kružno projektirani gradovi trebali bi koristiti sofisticirane konstrukcijske tehnike, a dominirali bi parkovi i vrtovi. Sve bi bilo podređeno minimalnoj potrošnji energije, a u obzir bi dolazila samo ona koja najmanje zagađuje okoliš kako bi stanovnici mogli živjeti u harmoniji s prirodom. Tipični kružni grad imao bi središnju zgradu namijenjenu obrazovanju, računalnim komunikacijama, kao i mrežnim sustavima i lječilišnim sadržajima.

U koncentričnim krugovima nalazili bi se i zgrade za znanstvena istraživanja, centri za kulturu i vježbanje. Svaki dom bio bi odvojen bujnim vrtom, a građani bi u vanjskom pojasu imali i dovoljno prostora za uzgoj najrazličitijih organskih plodova bez korištenja pesticida.

Projekt Venus planira izgraditi fleksibilne domove koji bi se mogli bez problema prilagođavati neravnom brdovitom ili šumskom terenu, kao i napuštenim otocima, a stanari bi mogli birati kakav dom žele ovisno i o načinima na koji bi njihova kuća pretvarala sunčevu svjetlost u dovoljnu količinu energije za čitavo domaćinstvo. Zahvaljujući posebnim materijalima i načinima izgradnje kuće bi bile otporne na vremenske neprilike, kao i potrese ili uragane.

No projekt Venus obuhvaća mnogo više od samih futurističkih gradova, a cilj je pružiti svima pristup čistom zraku, vodi, zdravoj hrani, obrazovanju poticati ekološku samoodrživost te osigurati sigurnost. Za to se brinu članovi projekta, odnosno grupa arhitekata, znanstvenika i stručnjaka, kao i volonteri. U prvoj fazi koja je u tijeku istraživanja su vezana za infrastrukturu, a cilj je dovršiti gradnju do 2028.

Varivo od graška i kobasica Hrana i piće Proteinska "bomba": Recept za fino varivo gotovo za pola sata

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju