Tisuće lampica i stoljetni grad ispunjen dobrim raspoloženjem i blagdanskim duhom, pjesmom i veseljem, dovoljno je dobar razlog da posjetite ovog ''ljepotana s juga''. Mi smo pronašli čak 3 uvjerljiva razloga zašto biste ove godine trebali pobjeći od zime i uživajte na ovom totalno drugačijem adventu.

1. GASTRONOMSKA PONUDA

Ako vam je dosta standardne ponude s kojom se susrećemo na ulicama u ovo doba godine, Dubrovnik nudi i nešto potpuno drugačije. Jedna od ukusnih tradicionalnih delicija koja se uz prikle i suhe smokve može pronaći na većini dubrovačkih trpeza u vrijeme zimskih mjeseci, a posebno na Badnjak, svakako je bakalar spravljen na više načina.

Stoga turistička zajednica grada Dubrovnika tradicionalno organizira, u suradnji s dubrovačkim restoranima, ''Dane bakalara'' kao dio bogatog programa Dubrovačkog zimskog festivala.

Tako će se u ponudi dubrovačkih restorana od 21. do 24. prosinca naći pravi tradicionalno spravljen bakalar, na bijelo ili crveno, ili na nešto drugačije načine, kao što su gusta krem juha od bakalara, pašteta ili polpete od bakalara. Nikako ne propustite isprobati delicije s bakalarom, osim onih na kućicama na raznim lokacijama u gradu.

Dani bakalara tradicionalno se održavaju u dubrovačkim restoranima uoči Božića Dani bakalara tradicionalno se održavaju u dubrovačkim restoranima uoči Božića

Sladokusci će na svoje doći nešto prije, 8. prosinca, kada će moći uživati na tradicionalnom humanitarnom Torta partyju na Stradunu. Okupljeni će moći kušati desetke torti koje će izraditi dubrovačke tvrtke i mediji, uz simboličan doprinos koji ide u humanitarne svrhe.

2. KONCERTI

Osim kolendavanja i klapskih pjesmi koje će uveseljavati sve prisutne u điru od Brsalja, preko Straduna do Gundulićeve poljane, Dubrovčani se mogu pohvaliti i da su ove godine na gradsku pozornicu na Stradunu uspjeli dovesti i jedna od najvećih imena domaće, ali i strane glazbene scene.

Program dočeka Nove godine počinje 29. prosinca s atraktivnim bendomThe Gypsy Kings i njihovim specifičnim glazbenim izričajem, a 30. prosinca pozornicu će zauzeti Opća opasnost.

Spektakularnoj novogodišnjoj noći na Stradunu prethodit će dječji doček na kojem će nastupiti popularna mlada pjevačica Mia Negovetić i Super cover band. U novu će godinu Dubrovčane i goste 31. prosinca uvesti Nina Badrić i Toni Cetinski.

Dubrovački simfonijski orkestar Dubrovački simfonijski orkestar

Prvog dana 2019., nakon dočeka za pamćenje, Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem američkog dirigenta Marca Tarduea i sopranistica Marija Kuhar Šoša održat će tradicionalni novogodišnji koncert u podne na Stradunu, a posjetitelji će uživati u glazbi uz kamenice i pjenušac, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Prvu večer nove godine, začinit će pjesmom 1. siječnja na Stradunu jedna od najpopularnijih hrvatskih klapa - klapa Rišpet.

3. NAJBRŽE DO DUBROVNIKA IKAD

Sve ovo vam se čini primamljivo, a Dubrovnik se čini jako daleko? Ove godine nikada nije bio bliže. Croatia Airlines povezuje Dubrovnik sa Zagrebom čak 4 puta tjedno. Ako se pak u ovo božićno vrijeme nalazite izvan domovine do Dubrovnika s Croatia Airlinesom možete stići iz Frankfurta, a tu su i letovi iz Londona, Rima, Barcelone, Varšave i Madrida, do Grada Turkish Airlinesom moći ćete doći i iz Istanbula također četiri puta tjedno.

Dubrovnik Dubrovnik (Foto: Above Dubrovnik/Luka Rašica/ Drone pilot based in Dubrovnik)

Odaberite ono što grad najbolje nudi, tradiciju, kulturu, gastronomiju i zabavu i doživite nezaboravno iskustvo čarobne zime u Dubrovniku.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju