Balone su ispratili zvuci mlade violinistice Rine Baljak, koja je balonima, Senjanima i svijetu svirala W. A. Mozarta ,Simfoniju br. 40 - 1. stavak, te A. Dvorzaka - The new world symphony.


Idejna začetnica i autorica projekta je senjska umjetnica MARIJA ZUDENIGO, koja je ljubav prema svome gradu izrekla događajem kojim se obilježila velika obljetnica postojanja ovoga mediteranskoga grada. Želja joj je bila - referirajući se na povijesni artefact kontinuiteta života na lokaciji grada starog 3000 godina - pokazati ljubav za svoj grad, kako od mularije senjske iz Senja tako i one iz “svita” kao i mularije odasvud. Svi ljudi dobre volje svoju su ljubav manifestirali porukama i najboljim željama sebi, gradu, svijetu... Sve su poruke zabilježene i stavljene u balone.


Marija Zudenigo, umjetnica i autorica projekta je tom prilikom izjavila:
“Art događanje Senjska balonarija by senjska mularija proizašlo je iz sveukupnog mog art promišljanja koje je u svojoj osnovi uvijek poziv na IGRU. Traži sugovornika, suradnju,odgovor, interakciju kako bi se ostvarilo nešto zajedničko... Istovremeno moje promišljanje kreće u smjeru postavljanja art platforme koja bi nizom ovako osmišljenih projekata a temeljenih na povijesnim artefaktima grada Senja postigla zainteresiranost publike na društvenim mrežama."


Nakon puštanja balona održan je domjenak u Art–Ateljeu Ćuk, na koji su bili pozvani organizatori i mediji, a na kojem su svojim proizvodima počastili sami suradnici na projektu – senjska mularija i konoba Ivka Senj, OPG Rončević, Sirana Runolist- Krasno, vinarije Šipun (Krk), Pavlomir (Novi Vinodolski), Purek-Puhelek (Zelina) te Firmus Baloni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju