Zvuči čudno? E pa moramo se pohvaliti, jer Hrvatska je jedna od rijetkih destinacija na svijetu gdje je i to moguće. Jeste li se ikada zaputili na obalu lijepe naše u zadnji čas, bez da ste imali viziju i ideju kamo ćete ići, gdje spavati, i onda kad ste došli na more, vidjeli ste da je dobiti slobodan krevet jednak uspjeh kao i posaditi rajčicu u betonu!

U tom slučaju imate sreće jer obala Hrvatske, osim što je prepuna apartmana i privatnih smještaja uz samu obalu, nudi i posve novi doživljaj, samo nekoliko kilometara dalje od prve plaže.

Biti smješten na planini, a da ste samo nekoliko minuta automobilom udaljeni od obale zapravo je vrlo jednostavno. Nude se mnoge mogućnosti, a u ovom članku donosimo samo neke.


Učka
Planina Učka, najsjevernija je planina u Hrvatskoj na kojoj je Planimor zapravo moguć. U sklopu Parka prirode Učka nalazi se čak šest objekata koju nude smještaj, dok se u neposrednoj blizini nalazi njih desetak. Osim u privatnim objektima, smještaj je moguć i u planinarskim domovima. Učka je idealno mjesto za rekreaciju, a bogata je i raznovrsnom florom i faunom. Ukoliko želite na plažu, najbliže se nalaze u Lovranu, Medveji i Mošćeničkoj Dragi.

Krasno

Na sjevernim obroncima naše najveće planine, u Parku prirode Velebit, na oko 800 metara nadmorske visine nalazi se Krasno - jedno od naših najvećih planinskih naselja. Čini ga četrnaest zaselaka smještenih na rubovima Krasnog Polja, slikovite doline duge oko 7 kilometara. Administrativno, Krasno se nalazi na području Grada Senja, udaljenog 32 km. U Krasnom je moguće prenoćiti u dva ugostiteljska objekta, s oko 120 ležajeva.


Velebit
Smještaj na samom Velebitu moguć je u nekoliko planinarskih domova, a onaj s najspektakularnijim pogledom zasigurno je planinarski dom na Zavižanu koji se nalazi na 1594 metra nadmorske visine. Osim Zavižana, tu su planinarski domovi u Ravnom dabru, Prpi i Paklenici.

Ukoliko želite cijelu kuću za sebe, moguć je najam jedne od planinarskih kuća koje obično mogu prihvatiti od 8 do 40 osoba. Neke od planinarskih kuća na Velebitu su PK Sijaset, PK u Oltarima, PK Careva kuća, PK Apatišan, PK Mrkvište, PK Miroslav Hirtz, PK na Alanu, PK Kugina kuća, PK Vila Velebita, itd.

Velebit, osim što se nalazi u neposrednoj blizini mora, nudi i spektakularan pogled na otoke otoke Sj. Jadrana. U slučaju da vam se ne ide na plažu i želite se zadržati na planini, Velebit nudi mnoge aktivnosti poput rekreacijskog ribolova, planinarenja, alpinizma, raftinga i biciklizma.


Biokovo
Osim što je najviša planina južnog Jadrana, planina Biokovo je, uz Velebit, najvažnije endemsko čvorište za ondašnju floru, i s koje se može vidjeti čak 250 kilometara udaljena Italija. Najstarije stijene na Biokovu iz gornjeg su trijasa od prije 220 mil. godina, a crkva Sv. Jure na najvišem vrhu Biokova ujedno je i najviša crkva u Hrvatskoj.

U Parku prirode Biokovo nema smještajnih kapaciteta otvorenog tipa osim planinarskih kuća gdje je noćenje moguće prema prethodnoj najavi i dogovoru s planinarskim društvima. Smještaj je moguć u čak 5 smještajnih objekata, a to su PK Bukovac, PD Vošac, PL Slobodan Ravlić, PK Pod Jutrom te PK Akademik Josip Roglić.

Dakle, ukoliko želite isprobati nešto novo, te umjesto obalne destinacije odlučite odsjesti u jednoj od planinskih kuća ili domova, u Hrvatskoj za to imate puno izbora. Hrvatska je jedna od rijetkih destinacija na svijetu u kojoj je planimor turizam uopće moguć.

Odlične, hladnije temperature na planinama lakše se podnose od onih paklenih sparina uz obalu, pa to može biti jedan od vaših razloga zašto odsjesti na planini. Ukoliko se udlučite na ovakav način odmora, zasigurno nećete požaliti, a i ovaj avanturistički način ljetovanja, možda će u vama pobuditi neke skrivene ljubavi prema prirodi i aktivnostima koje planina pruža.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju