• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #zabava

Fotografiranje na staklu tehnikom starom preko 150 godina!

Starinski fotografski proces Wet plate izumljen je 1851. godine i njime se ručno izrađuju unikatne fotografije na staklu, takozvane Ambrotipije. Danas na svijetu postoji otprilike petstotinjak aktivnih fotografa koji se bave tim kompleksnim, i definitivno umjetničkim poslom, a jedini aktivan u nas je Robert Gojević!

Domagoj Jakopović Ribafish 10.04.2015 10:05 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"


Ambrotipija je proces neovisan od fotografske industrije koja je uvijek težila fotografiranju pojednostaviti i učiniti ga dostupnim masama. U Muzeju za Umjetnost i Obrt u stalnom postavu danas postoje samo četiri Ambrotipije, tri od nepoznatih autora, i jedna poznata koja ima kultni status u Hrvatskoj fotografiji. Riječ je o fotografiji grofa Jurja Draškovića, većini nas poznatog po obnovi dvorca Trakošćan, a tek malobrojnima kao prvog hrvatskog fotografa amatera. Njegova jedino preostala Ambrotipija iz 1865 godine ujedno je poznata i priznata kao prvi hrvatski fotografski akt.


Kolodij Mokre Ploče (Wet plate) neusporediv je s tehnikama koje svoju učinkovitost baziraju na kupljenim gotovim komponentama. Uglavnom, sve ono što digitalija danas jest – Wet Plate nije, i po tome je Robert Gojević – dijelom i posljednji pravi hrvatski fotograf, vrijedan zanatlija, borac za tradiciju i veliki profesionalac. Nije potrebno precrtati...

Proces Mokre Ploče Kolodija je planirano fotografiranje zbog toga što je vrijeme potrebno za izradu Ambrotipa (negativ fotografije na staklu) - jako teško mjerljivo. Pogotovo ako vam model nije miran... U pitanju nije samo nabava kemikalija i njihovo miješanje, već briga i skladištenje, odnosno čuvanju supstanci od kojih neke, poput fiksira, moraju biti friško pripremljene, a neke poput Srebrnog Nitrata ili Kolodija se ne mogu koristiti isti dan, pa čak ni tjedan.


Dug proces nastanka
Ukoliko biste ipak pokušali izmjeriti vrijeme potrebno za jedan Ambrotip prije i nakon ekspozicije, pod pretpostavkom da su osnovne kemikalije već prije pripremljene, to bi iznosilo otprilike sat vremena za jednu fotografiju. U to vrijeme uračunato je čišćenje stakla i vrijeme potrebno za lakiranje kojim se osigurava trajnost ploče, a ne nabava kemikalija, njihovo miješanje i cjelokupna briga oko opreme.

Dio vremena zasigurno bi se uštedio kupovinom gotovih smjesa no većina wet plate fotografa to izbjegava birajući radije aktivno sudjelovati u svim koracima pripreme kemikalija kako bi znali poduzeti prave korake ukoliko nešto u procesu krene krivim smjerom što i nije tako rijedak slučaj. Nešto poput juhe iz vrećice i domaćeg ajngemahteca!


Trema pred slikanje
Imao sam veliku čast da Robert voli čitati ono što pišem, i time mi pružiti priliku da budem jedan od njegovih modela za njegov projekt FACE(S) u kojem fotografira poznate osobe raznih zanimanja. Upoznao sam njegovu obitelj, pojeo im sav flips, razgledao sve kamere koje Robert čuva i pazi u svom potkrovlju i zasjeo na stolac. Namjestio me i poveo za sobom u svijetlo/tamnu komoru u kojoj je počeo proces pripreme. Vađenje stakla, pripremanje tekućina, puhanje prašine, precizno lijevanje, dodaci, nove tekućine, miris kemikalija, gašenje svjetla, štoperica na mobitelu... Osjetio sam se kao kad sam prvi put kuhao pivo - malen i izgubljen...


„Sudjelovati u kompletnom fotografskom procesu od početka do kraja radeći unikatnu fotografiju koja je 100% ručni rad, samostalno pripremati sve kemikalije i k tome koristiti stari fotografski aparat - neopisivo je poticajno. Ovaj spor i promišljen pristup fotografiji od fotografa ne traži samo preispitivanje sustava vrijednosti, omjer kvalitete i kvantitete, besmislicu masovne proizvodnje, već mu nudi smisao smještajući ljepotu putovanja ispred samog cilja.“ Misao je vodilja Roberta, koji me konačno namješta naslanjajući mi vrat na neki mini-čiviluk za držanje glave, što ne pomaže puno, jer sam ipak trepnuo i nakon pola sata razvijanja novim kemikalijama – ispao mutan. Htio sam se kazniti, ali je Robert rekao da nije bed, jer fotografije iz tog doba vrlo često su bile neoštre zbog dugih ekspozicija. No danas je to ljudima, gledano s aspekta digitalne fotografije - teško tolerirati pa smo išli napraviti još jednu kako bismo dobili barem jednu oštru.


Snimanje
Oči peku od svjetla, trema proždire, nema moba da se prekontroliram za selfie. Okidanje traje cca pet sekundi (150 godina stara tehnika, helooou!), puštam suzu, i jurim vidjeti kako je ispalo. Iz plastične posude me gleda remek djelce, umjetnička fotografija na staklu, onako kako bih ispao i sredinom devetnaestog stoljeća!


Staklo se još ispire, pa suši, pa lakira, pa jedem još krokija i divim se kako je netko to uspio smisliti, pa tek onda ovim fanaticima koji to danas pokušavaju održati na životu. Oduševljen i ponizan pozdravljam ekipu, i odlazim s nadom da će još puno ljudi shvatiti ljepotu ove donedavno skoro zauvijek ugasle tehnike i napraviti si portret za vječnost.


Kako je moja ćela ovjekovječena u projektu FACE(S), ostatak mene srećom sigurno neće osvanuti u ne manje važnom projektu ženskih aktova, nazvanom „Tribute to grof Juraj Drašković“, kojim Robert proslavlja 150 godina od prvog Hrvatskog akta. Stoga, djevojke, uključite se dok je još vrijeme, a svi ostali svakako posjetite Robertovu službenu web stranicu na kojoj ćete pronaći fotografije svih mogućih tehnika. On je, naime, i glavni urednik i osnivač BLUR magazina, jednog od cjenjenijih fotografskih časopisa u svijetu, koji redovito piše o svjetskim fotografskim facama iz cijelog svijeta. Dakle, umjetnost još postoji, svaka čast...

  • #zabava
  • #fotografija
  • #ambrotipija
  • #Slika
  • #slikanje
  • #foto
  • #kamera
  • #aparat
  • #Zagreb
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gojzericama po Slavoniji: Najbolje staze za planinarenje nedaleko od Slavonskog Broda
Priroda za pamćenje
Gojzericama po Slavoniji: Najbolje staze za planinarenje nedaleko od Slavonskog Broda
Pohana piletina panko bez jaja recept
Bez jaja
Recept za najhrskaviju pohanu piletinu koja će biti gotova za svega 10 minuta
Lunapark za ljubitelje gljiva: Šuma puna tajni koja privlači berače iz cijelog svijeta
Gljiva na gljivi
"Lunapark" za ljubitelje gljiva: Šuma koja privlači berače iz cijelog svijeta
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi
Miris zlata
Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine
U mikrovalnoj, tavi i pećnici: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Odlični!
Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Zagrebačka policija objavila detalje napada na starijeg muškarca na Trešnjevci
UŽAS NA TREŠNJEVCI
Policija objavila detalje: Muškarcu pozlilo, dvojac glumio da mu pomaže, a onda je uslijedio užas
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
zdravlje
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
e to je fešta!
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
Toni Kroos čuo psovku na hrvatskom: "Igrao sam s Modrićem, znam ovo..."
Komična situacija
VIDEO Toni Kroos prasnuo u smijeh zbog psovke na hrvatskom: "Igrao sam s Modrićem, znam..."
tv
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
Prednosti power walk načina šetnje
Moćan način hodanja
Jeste li čuli za "power walk"? Obična šetnja može postati pravi trening za trbuh i leđa
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • The Art Of Fun Zanimljivosti
    Kad ventili popuste...

    Akcijsko slikanje u Zagrebu: Pucanje u šarene balone koje nas je katapultiralo iz rutine

  • Zagrebačka uspinjača - 7 Zanimljivosti
    Na današnji dan

    Zvali su je "zapinjača": Zagrebačka uspinjača službeno je puštena u pogon prije 135 godina

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close